Euro a adormit la 4,64 lei

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Primele zile din septembrie au fost calme pentru leu, care a evitat turbulențele cu care se confruntă majoritatea monedelor emergente, cele mai importante dintre acestea, precum rupia indiană, pesoul argentinian sau rubla rusă atingând noi valori minime față de dolar.

O analiză ING Bank anticipează o situație gravă pentru monedele emergente, care ar putea atinge noi minime față de dolar datorită politicii comerciale protecționiste agresive a Administației de la Casa Albă.

Cursul euro a fluctuat între 4,6321 lei, minimul ultimei luni, și 4,641 lei, pentru ca la finalul perioadei media să fie stabilită la 4,6332 lei, când tranzacțiile s-au realizat într-un culoar cuprins între 4,633 și 4,639 lei.

Media dolarului american a scăzut de la 4,0051 la 3,9815 lei,iar la finalul intervalului cursul a fost stabilit la 4,0019 lei, când cotațiile din piață fluctuau între 4 și 4,022 lei.

Investitorii se tem de o recrudescență a tensiunilor comerciale la nivel mondial, în special cele dintre SUA și China. Motiv pentru a căuta plasamente în „active sigure”, astfel că moneda elvețiană s-a apreciat de la 1,131 la 1,118 franci/euro, iar media ei a crescut de la 4,1091 la 4,1316 lei, la finalul perioadei ea fiind stabilită la 4,1113 lei.

Ultimele injecții de lichiditate ale BNR în piața monetară, aceasta împrumutând, prin operațiuni de tip repo, băncile comerciale cu un total de aproape 23 miliarde lei, a avut ca efect stoparea creșterii indicilor ROBOR, care își triplaseră valoarea în ultimele 12 luni.

Indicele ROBOR la trei luni, utilizat la calcularea dobânzilor la majoritatea creditelor în lei, a încheiat perioada la 3,11%, cel mai scăzut nivel începând cu luna iunie, iar cel la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a scăzut până la 3,37%, minim al ultimelor două luni.

Indicele la nouă luni stagna la sfârșitul perioadei la 3,45%, iar cel la 12 luni la 3,50%, reducerile față de finalul perioadei precedente fiind minime.

Perechea euro/dolar a încheiat perioada la 1,1527 – 1,16 dolari, marcând astfel tendința de apreciere pe termen lung a monedei americane.

Mai multe analize realizate de băncile de investiții, menționează posibilitatea atingerii, până la sfârșitul anului, a valorii de 1,10 dolari, tendință care se bazează pe înăsprirea politicii monetare a Rezervei Federale americane.

Faptul că șomajul din SUA s-a menținut la 3,9% iar salariul orar mediu a crescut cu 2,9%, a întărit opinia că Fed va majora dobânda sa cheie cu un sfert de punct procentual la întrunirea conducerii ei din 25 septembrie pentru a opera o ultimă modificare pe plus la sfârșitul anului.

După o creștere în prima parte perioadei la 7.400 dolari, indicele compozit al bitcoin calculat de Bloomberg a încheiat perioada la 6.283,63 dolari.

Analiza cuprinde perioada 4 – 10 septembrie 2018

Radu GEORGESCU

Despre admin 6584 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.