Emoția alegerilor locale lugojene

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Constantin-T. STAN

După izbânda electorală din 2020, actualul primar (de facto) a convocat mai mulți oameni de cultură (sau cu preocupări în domeniu) la o  întâlnire cu stafful liberal timișorean. Momente euforice, felicitări, discuții, aprecieri, propuneri, perspective într-un oraș dominat, decenii de-a rândul, de social-democrați.

Era un eveniment memorabil, la opt decenii de la precedenta înscăunare a unui primar liberal. Medicul Alexandru Bireescu n-a fost un liberal conjunctural, care s-a alăturat partidului fără să aibă un fundament doctrinar și doar pentru că mai era un loc liber pe scena politică.

E bine de știut că în timpul mandatului său s-a conferit titlul de Cetățean de Onoare al urbei noastre (prima distincție de acest fel în istoria orașului) lui Nicolae Titulescu, fost președinte al Ligii Națiunilor și membru titular al Academiei Române.

Au răspuns invitației primarului oameni cu preocupări elevate din varii domenii, care au apreciat demersurile anterioare ale proaspătului uns, solicitudinea și eficiența cu care a intervenit, în situații sensibile, la optima desfășurarea a unor activități edilitare, într-o localitate care rămăsese parcă încremenită în birocrație și neputință. În stafful timișorean, lume aleasă: omul politic (vajnic liberal), scriitor și diplomat Vasile Popovici, universitarul implicat și virtual (foarte activ și prompt în reacții pe rețelele de socializare), și fizic, universitara Pia Brînzeu, descendenta marelui chirurg Pius Brînzeu, dar și alte nume de primă mărime ale vieții politice și culturale timișorene. Așteptările, mari, proiectele, ambițioase, mai trebuiau numiți oameni în posturi cheie.

De obicei, profesioniștii nu se înghesuie să-și exprime adeziunea față de grupări sau formațiuni politice.

Rămâne ca cei de pe listele de partid să aibă înțelepciunea să coopteze, atât cât e posibil, în structurile decizionale, profesioniști performanți, care să marcheze bunul mers al unor proiecte. Acesta e și rolul politicului și al efemerilor săi actori, de a se înconjura de oameni competenți și credibili sub toate aspectele.

Tocmai din această pricină au apărut și primele probleme. Consilierii au trăit (așa cum se întâmplă mai pretutindeni) falsa impresie că ei, fiind aleșii poporului, sunt deasupra specialiștilor, profesioniștilor, a oamenilor cetății care și-au confirmat vocația prin evidente și confirmate succese profesionale.

Stângăciile cu care s-a încercat implementarea unor proiecte (reorganizarea Casei de Cultură și a fostului Conservator), prezentate, pripit, ca desființări instituționale, au indus confuzie, instabilitate și chiar iritare în rândul cetățenilor.

Desantul la Biblioteca Municipală, cu amenințările privind desfacerea contractelor de muncă ale unor angajate cu vechi stagii de serviciu, harnice, performante și devotate, au pricinuit suferință psihică, sporind sentimentul de neîncredere.

Colac peste pupăză, oameni apropiați, numiți în funcții de răspundere, debusolați, au părăsit corabia și au generat o stare de incertitudine decizională.

Pe acest fond, actuala campanie electorală propune un număr record de candidați de cele mai diverse orientări și tipologii umane și profesionale.

Lugojenii vor trebui să opteze între realegerea primarului demis în urmă cu doi ani, alegerea unui ofițer superior, fost comandant de garnizoană, dar și cu studii universitare tehnice, a unui politician versat, cu experiența unei importante demnități județene, a unui medic performant, gospodar renumit în propria ogradă.

Nu-i omitem nici pe ceilalți aspiranți (ingineri, juriști, funcționari, economiști, medici etc.), convinși de gândurile lor bune pentru prosperitatea orașului.

Lugojenii, care stau în general în expectativă, ezitând să-și exprime sentimentele și ofurile, și par, în multe situații, să nu aibă reacții și atitudini cetățenești prompte, credem că s-au decis deja cui să-i acorde încrederea pentru mandatul de edil-șef.

Probabil că au cântărit cu înțelepciune realizările și neîmplinirile, raportul real dintre promisiuni și vorbe aruncate-n vânt, diferența dintre comportamentul elegant, civilizat și bădărănie.

Suntem convinși că, nelăsându-se vrăjiți de ademenitoare glasuri de sirenă, au privit cu ochii larg deschiși și au apreciat starea peisajului stradal, realizarea sau ratarea unor proiecte cu generoase finanțări publice, transparența în luarea unor decizii și manifestarea cu responsabilitate a atașamentului pentru valorile tradiționale lugojene.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.