E.ON România a investit 3,5 milioane de euro în „școlile copilăriei”, între care și Şcoala Nr. 4 Lugoj

  • În acest an, 2 şcoli, din cele 9 dotate anul acesta cu sisteme de iluminat cu leduri, sunt din Timiş și însumează aproximativ 600 de copii beneficiari;
  • Un număr de 63 de școli din 18 judeţe beneficiază de sisteme de iluminat moderne în urma unui proiect lansat în anul 2012;

Care este legătura între lumina din sălile de curs și performanțele educaționale? Studiile au demonstrat că, indiferent de ciclul de învățământ, de la cel primar și până la cel universitar, un sistem de iluminat corespunzător poate contribui în mod simțitor la ridicarea nivelului de învățare. Altfel spus, lumina adecvată creează o atmosferă de studiu prietenoasă, impulsionând astfel nivelul de concentrare și înțelegere a informațiilor transmise la ore. Pe lângă acestea, dacă vorbim despre sisteme de iluminat bazate pe tehnologie led, avantajele pot fi cuantificate prin scăderea facturii la energie, dar și prin contribuția la eforturile de reducere a emisiilor de CO2.

Acestea sunt și obiectivele proiectului „Energie în școlile copilăriei”, derulat încă din anul 2012 de compania E.ON România și prin care au fost investite peste 3,5 milioane de euro pentru îmbunătățirea condițiilor de studiu şi eficientizarea consumului de energie prin iluminarea bazată pe tehnologie led a sălilor de clasă.  Până în prezent, programul a acoperit 63 de unități școlare din 18 județe, având circa 40.000 de elevi și profesori drept beneficiari direcți. În total au fost montate 32.500 de corpuri de iluminat noi și 80.000 tuburi led.

Proiectul s-a desfăşurat în perioada aprilie-octombrie, incluzînd în acest an şi două instituţii de învăţământ din Timiș: Şcoala Gimnazială nr. 4 din Lugoj și Şcoala din comuna Giera.

Şcoala din Lugoj este o şcoală cu tradiţie pentru comunitatea locală, care şi-a deschis pentru prima oară porţile în anul 1890, în timp ce şcoala din comuna Giera este o şcoală mică, care adună copilaşi din trei sate învecinate, aflate în apropiere de frontiera cu Serbia.

Am demarat acest an școlar cu energie la puterea a doua. Pe de o parte, energia unui nou început, pe de altă parte, energia electrică, cu iluminarea corectă a tuturor spațiilor scolare în care ne desfășurăm activitatea. Avem conditii mult mai bune pentru predare-învăţare şi, în acelaşi timp, economisim energie electrică. Mulțumim pentru că vă implicaţi în viaţa şcolară!”,

spune profesor Gabriela Sîrbu, director al Şcolii nr. 4 din municipiul Lugoj.

Corpurile de iluminat cu tehnologie led aduc o economie semnificativă de electricitate pentru iluminat, ceea ce se va traduce pentru beneficiari prin facturi mai mici pentru energia electrică. Mai mult, iluminatul cu led are o durată de viaţă de câteva ori mai mare faţă de sistemele clasice, între 50.000 şi 100.000 de ore de funcţionare, şi o luminozitate superioară, respectiv 98% din cea naturală.

Proiectul a continuat şi în acest an în 9 şcoli din judeţele Cluj, Timiș, Alba, Neamț, Botoșani şi Suceava, fiind înlocuite 5.000 de corpuri de iluminat și montate 12.000 de tuburi led, în urma unei investiții de 550.000 de euro de care vor beneficia 5.300 de elevi și profesori.

Ne implicăm constant în proiecte de responsabilitate socială destinate comunităților în care activăm, iar susținerea educației este una dintre direcțiile strategice urmărite în cadrul acestor preocupări. Dorim să contribuim activ la formarea generației viitoare, la creşterea performanţelor şcolare şi la îmbunătățirea condițiilor din sălile de curs”,

a declarat Anca Dragu, director general adjunct E.ON România.

Începând cu anul 2005, E.ON România a susţinut cu peste 13,8 milioane de euro numeroase proiecte de responsabilitate socială în comunităţile în care îşi desfăşoară activitatea, numărul total al beneficiarilor acestor iniţiative ridicându-se la aproximativ 310.000.

Numai în domeniul educaţiei au fost derulate proiecte de peste 6,5 milioane de euro, de acestea beneficiind peste 200.000 de copii.

Unităţile şcolare incluse în proiectul Energie în şcolile copilăriei 2019 sunt:

  • Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Alba Iulia. Jud. Alba
  • Liceul Teoretic Petru Maior – Ocna Mureș, jud. Alba
  • Şcoala Gimnazială Comuna Timişeşti, jud. Neamț
  • Şcoala Gimnazială nr. 1 Săveni, jud. Botoșani
  • Şcoala Gimnazială Luca Arbure, jud. Suceava
  • Şcoala Gimnazială Comuna Giera, jud. Timiș
  • Şcoala Gimnazială nr 4 Lugoj, jud. Timiș
  • Şcoala Gimnazială Ion Creangă, Cluj-Napoca, jud. Cluj
  • Şcoala Generală Lucian Blaga Ocna Mureş, jud. Alba

Despre E.ON România

Grupul german E.ON este unul dintre liderii pieţei de energie, având în România o prezenţă consolidată de-a lungul a circa 15 ani. Companiile-fanion ale grupului sunt Delgaz Grid şi E.ON Energie România, acestea desfăşurând activităţi de distribuţie, respectiv de furnizare a energiei şi a soluţiilor energetice pentru circa 3,1 milioane de clienţi. De la intrarea pe piaţa din România grupul E.ON a investit circa 1,6 miliarde de euro, în principal în modernizarea reţelelor. Totodată, valoarea contribuţiilor virate la bugetul de stat şi bugetele locale se ridică la 2 miliarde de euro.

AL PRESS

Despre admin 6788 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.