E haos în modul cum sunt organizate evenimentele culturale lugojene

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

„Experții” inventați de Primărie
risipesc cu generozitate bani în numele culturii

Augustin BERCEAN 

Am mai tot scris despre situația în care se află cultura lugojeană, dar au apărut „noutăți” pe care nu le-am putut trece cu vederea. Sub masca unor „mecena”, administratorii banului public lugojean au „aruncat” cu bani în stânga și-n dreapta, mai ceva ca într-un videoclip cu manele. Știu, sună urât, dar cam aceasta este imaginea care se pliază perfect pe situația actuală a culturii, „girată” de Primăria Lugoj.

„Nșpemii” de Asociații și „oengeuri”, unele create peste noapte, au beneficiat de sume fabuloase pentru „acte” de cultură. Parcă nici nu a contat cui i-au fost dați bani. Cu mici excepții, cum ar fi instituțiile de cultură care trebuiau desființate și anumite personalități culturale considerate „nealiniate” actualului regim, toată lumea a primit bani, chiar și mai mult decât au cerut…

De peste doi ani, „experții” inventați de Primărie risipesc cu multă generozitate bani în numele culturii, de parcă aceștia ar fi prisosit visteriei urbei.

Despre acest subiect, al finanțării culturii, am mai scris, nu mai insist asupra lui. Astăzi voi scrie doar despre modul cum este „gândită” distribuirea acestor bani.

Modul cum sunt organizate evenimentele, ceea ce implică și stabilirea datelor când trebuie ele prezentate publicului, este stabilit de aceeași comisie a primăriei, cea care a aprobat si finanțarea lor.

„Specialiștii” acestei comisii ar fi trebuit să verifice cât de eficient sunt ele organizate. Este sau nu HAOS în modul cum sunt organizate evenimentele culturale lugojene?

Conform DEX, cuvântul HAOS, la figurat, este definit ca: „stare generală de mare confuzie, dezordine mare” și, din punctul meu de vedere, este exact ce se întâmplă acum.

Cei care lucrează în zona culturală s-au confruntat mereu, inevitabil, cu definirea publicului spectator lugojean. Fiecare „promotor cultural” sau simplu organizator de evenimente se bazează, în general, pe câte un nucleu denumit „publicul meu”. Și este normal să fie așa.

În momentul în care îți cunoști publicul, știi exact ce și când să îi oferi, pentru a nu-l dezamăgi. Problema este că în Lugoj (ca în mai toate orașele de nivelul lui) publicul unui anumit gen artistic este (ca număr!) destul de limitat. Exemplu: iubitorii de teatru. Spectatorii de teatru lugojeni sunt cei mai numeroși participanți la manifestările culturale, care le sunt dedicate. Dar asta nu înseamnă că numărul lor este nelimitat…

Dacă sunt prezentate două spectacole în aceeași săptămână în Lugoj este destul de greu să „umpli” două săli de teatru. Riști ori să nu ai spectatori suficienți la ambele spectacole, ori să fie „sală plină” la unul dintre ele și „sală goală” la celălalt.

Zilele trecute, s-a reușit „performanța” ca, pe parcursul a 10 zile, să fie organizate 11 (unsprezece!) spectacole de teatru, TOATE girate și finanțate de Primărie. Au fost prezentate 11 spectacole de teatru, în 10 zile: două finanțate direct prin Agenda Culturală a orașului, un altul prin oferirea în mod gratuit (ceea ce este mai mult decât un sprijin…) a Sălii Teatrului și opt spectacole finanțate indirect, prin aprobarea Agendei Culturale a Casei de Cultură a Municipiului, TOATE pe aceeași scenă…

Sunt convins că mulți dintre iubitorii de teatru lugojeni și-ar fi dorit să vadă TOATE spectacolele, dar nu cred că au dispus nici de timpul necesar (10 zile consecutive!) și nici de banii pe care ar fi trebuit să-i dea pe bilete (doar 2 au fost cu intrare liberă)…

Putea să fie și altfel? Eu sunt convins că da, dar asta ar fi însemnat ca cei care finanțează organizarea acestor manifestări, adică Primăria Lugoj, să dispună de sfatul unor adevărați experți în domeniu. Organizarea în acest mod a evenimentelor culturale, dintr-un birou oarecare al Primăriei, cu „specialiști” inventați, mie îmi sună ori a diletantism cras ori a… campanie electorală (dacă punem în calcul și banii „fără număr” alocați).

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.