Doi scriitori lugojeni, Nicolae Silade şi Ela Iakab, laureaţi ai celei de-a 48-a ediţii a Festivalului Internaţional de Poezie de la Sighetu Marmaţiei

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

În perioada 27-29 septembrie 2018, la Centrul Cultural Sighetu Marmaţiei a avut loc cea de-a 48-a ediție a Festivalului Internaţional de Poezie de la Sighetu Marmaţiei. La acest eveniment cultural, cu o lungă, neîntreruptă şi memorabilă tradiţie, au participat scriitori din Israel, Republica Moldova și Ucraina, alături de poeți consacrați și concurenți din București, Bistrița, Deva, Cluj Napoca, Iași, Lugoj, Oradea, Timișoara, Târgu Jiu, Baia Mare, Vișeul de sus, Petrova, Târgu Lăpuș și Sighetu Marmației. După deliberări, juriul a acordat într-o ceremonie sobră şi admirabilă următoarele premii: pentru manuscris, Nicoleta Crăiete (Motru) și Grigore Turda (Sighetu Marmației); pentru volum de debut, Ela Iakab (Lugoj) și Alina Narcisa Cristian (Baia Mare); pentru volum, Nicolae Silade (Lugoj) şi Doina Rândunica Anton (Sighetu Marmației);  Marele premiu pentru antologie i-a revenit poetului şi editorului  Gabriel Cojocaru (Cluj Napoca).

La ediția din acest an, președintele juriului a fost distinsul scriitor şi om de cultură Vasile Proca (Iași), iar membri, scriitori şi critici literari de prestigiu: Nicolae Spătaru (Republica Moldova), Ioan Pavel Azap (Cluj Napoca), Alexandru Uiuiu (Bistrița), Gheorghe Pârja (Baia Mare), Gheorghe Mihai Bârlea și Vasile Muste (Sighetu Marmației).

Invitaţi de onoare ai festivalului au fost scriitorii Arcadie Suceveanu, Președintele Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova și colegul său, poetul Nicolae Spătaru; Etgard Bitel și Adrian Ernster din Israel; Anuța Șiman și Ion Huzău din Ucraina. Recitalul de poezie s-a desfăşurat în sala de spectacole a Centrului Cultural Sighetu Marmaţiei, într-o întâlnire fastă cu reprezentanții tinerei generații din liceele municipiului și profesorii de limba și literatura română, dar şi la Deseşti, acolo unde ani şi ani au avut loc seri poetice la care au luat parte mari poeţi români ca Nichita Stănescu, Marin Sorescu, Ana Blandiana, Ileana Mălăncioiu, Ion Mureşan, Aurel Pantea şi mulţi alţii.

Momentele muzicale au fost susținute de pianistul prof. univ. Ion Pop și cantautorii Ducu Hotima și Gheorghe Ștețca. Organizat într-o manieră cu totul şi cu totul profesionistă, sub îndrumarea poetului Vasile Muste, festivalul a reunit scriitori de toate vârstele, cu universuri lirice dintre cele mai complexe şi mai neasemănătoare, proveniţi din aproape toate zonele ţării şi de dincolo de hotarele ei, cu muzicieni de excepţie, solişti şi dansatori, pictori şi arhitecţi, ingineri şi medici.

Prin evenimentele desfășurate și calitatea de excepție a partici-panților, Festivalul Internaţional de Poezie de la Sighetu Marmației, unul din cele mai vechi din țară, având continuitate 48 de ani (la fel ca “Festivalul Nicolae Labiș”) este cu siguranță un eveniment re-prezentativ, de excepție în poezia contemporană!

Daniel LUCA

 

1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.