Direcția de Asistență Socială Comunitară Lugoj, partener activ al politicilor publice în lupta cu boala și sărăcia

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului este instituția publică aflată în subordinea Consiliilor Județene, respectiv în subordinea Consiliilor Locale, care oferă asistență și sprijin pentru copii, familie, persoane singure, persoane vârstnice, persoane aflate în nevoie, abuzate, marginalizate sau cu dizabilități și oricărei persoane aflate în nevoie. 

Direcția de Asistență Socială Comunitară Lugoj s-a înființat prin Hotărârea Consiliului Local nr. 354/2003, începându-și efectiv activitatea la 01.10.2004.

În prezent, Direcția este reprezentată prin 571 de posturi și cuprinde următoarele servicii: Serviciul de Asistență Socială Specializată, Serviciul Tutelă, Serviciul de Ajutor Social, Serviciul de Creșe, Centrul Comunitar de Sprijin Măguri,  Centru de zi pentru copii cu handicap, Centru de zi pentru persoane adulte cu handicap, Complexul de servicii pentru persoane vârstnice  Sf. Nicolae, Cantina de ajutor social, Biroul Buget-Contabilitate, Biroul programe-proiecte, Compartimentul de tip After School pentru copii cu risc de abandon școlar sau familial, Compartimentul relații cu publicul, Registratura, Compartimentul juridic, Informatic, Compartimentul resurse umane, Salarizare,  Compartimentul de asistență medicală comunitară și Direcțiunea.

Directorul Direcției de Asistență Socială Comunitară Lugoj, Angelica Uscat, se află la conducerea acestei instituții din 2011 și consideră că asistența socială ca profesie este unică și implică o responsabilitate enormă.

„Asistența socială poate fi definită din mai multe pers-pective: ca știință, ca profesie sau ca sistem operativ. Ca profesie, asistența socială este unică, întrucât se distinge prin necesitatea caracterului său multidisciplinar, ca răspuns la complexitatea problemelor sociale. Avem în evidența noastră aproape 500 de persoane, de asistenți personali și asistați, iar numărul lor se modifică lunar. Finanțarea se face doar de la bugetul local și deocamdată reușim să ne descurcăm. Nu spun că nu este loc de mai bine, dar banul public folosit rațional și eficient ne permite să realizăm obiectivele propuse. Problemele semenilor noștri aflați în cumpănă existențială sunt grave, adesea tulburătoare. Costurile serviciilor sunt ridicate și venitul lor nu acoperă cheltuielile. Persoanele în vârstă adesea sunt abandonate de copiii lor sau aceștia au și ei probleme financiare și nu îi pot ajuta. Fiecare individ se consideră o prioritate și nu acceptă să nu i se acorde asistența socială de care el are  nevoie.  Există legi clare care nu ne permit să le ignorăm. Omul din fața ta nu înțelege asta și atunci lucrurile se complică. Există și situații în care, pentru câțiva lei, cazul nu poate fi rezolvat favorabil. Dacă vor-bim de beneficii sociale, trebuie să aplicăm litera legii. Cum să-l convingi că el, omul din fața ta, nu are dreptul pe care îl revendică? Cu toate că fișa postului nu ne obligă să ne implicăm sentimental, nu putem rămâne indiferenți la dramele din jurul nostru. După cele opt ore de serviciu plecăm acasă, de multe ori,  luând cu noi și necazurile lor”,

spune Angelica Uscat, directorul Direcției de Asistență Socială Comunitară Lugoj.

Asistența Socială a devenit un partener activ al politicilor publice în lupta cu boala și sărăcia. Persoanele aflate în situații de risc nu trebuie să fie doar în atenția instituțiilor abilitate, ci și a întregii societăți. După 2040 este posibil  ca și România să intre în topul țărilor cu cel mai mare procent de populație cu vârsta de 80 plus, așa că șocul viitorului trebuie amortizat din timp.

Viitorul în mod sigur va ridica probleme complexe sistemului de asistență socială, așa că va trebui să-l regân-dim, aducându-i îmbunătățiri în așa fel încât să facă față provocărilor. Doresc să ne dezvoltăm, să informatizăm ceea ce astăzi punem pe hârtie. Îmi doresc să ne mutăm în noul sediu și, în limita posibilităților financiare, o parte din servicii să fie externalizate. Să putem face contracte cu alte servicii sociale, cu ONG-uri la nivel de Lugoj, unde Consiliul Local, prin intermediul Serviciului de Asistență Socială, să asigure o parte din cheltuieli, iar ONG-ul să dezvolte servicii sociale locale. Aș vedea, în acest mod, funcționând și un cămin de bătrâni. Chiar și pentru serviciile care deservesc copiii văd posibilă o astfel de funcționare. Avem, de ani de zile, o colaborare cu măicuțele din Mondial și cu Centrul Sf. Nicolae de pe Făgetului, unde o parte din cheltuieli sunt suportate de Consiliul Local, prin Serviciul de Asistență Socială. Pe acest principiu ar trebui dezvoltat și un serviciu pentru persoane adulte cu dizabilități și un centru de zi pentru copii cu dizabilități”,

mărturisește Angelica Uscat.

Asistența socială presupune excelență în relația umană, iar menirea instituției este de a-i sprijini pe semenii noștri aflați în situații de risc. Iar din întreaga activitatea pe care o desfășoară Direcția de Asistență Socială Comunitară Lugoj rezultă o singură concluzie: RESPECT!

Dan TIMARU

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.