Din cele peste 5 milioane lei de la MDLPA Lugojul beneficiază de doar 640.586 lei

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Cseke Attila, ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, a semnat 5 noi contracte de finanțare, în valoare totală nerambursabilă de 5.791.840,29 de lei, prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020, coordonat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

Din această sumă, Lugojul beneficiază de doar 640.586,92 lei, în timp ce un alt municipiu, Săcele, mult mai mic decât Lugojul, primește 3.446.058,63 lei.

  • municipiul Săcele, pentru extinderea rețelelor de alimentare cu apă și canalizare în zona urbană marginalizată, va beneficia de 3.446.058,63 lei;
  • municipiul Lugoj va beneficia de 640.586,92 lei pentru rețeaua de canalizare și racordurile individuale în cartierul Herendești-Bocșei;
  • municipiul Gherla, pentru amenajarea unor sensuri unice și a unor parcări de biciclete în preajma grădinițelor, școlilor și liceelor, va beneficia de 209.541,15 lei.

Curios (sau poate doar o coincidență) este faptul că aprobările au început să vină după demiterea primarului Claudiu Buciu.

Unii cu cereri de finanțare aprobate, alții cu contracte încheiate

Ministerul Dezvoltării finanțează 1.496 investiții, în 1.149 localități din România, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), a anunțat ministrul dezvoltării, Cseke Attila.

Sunt 1.149 localități în România care vor primi peste 7 miliarde de lei de la Ministerul Dezvoltării. Lista proiectelor, în valoare totală de 7.126.942.691,89 lei, a fost publicată pe site-ul www.mdlpa.ro

E vorba, deci, de o adevărată ploaie de aprobări. Din cele 434 de proiecte noi aprobate, în valoare de 3.319.534.039,03 lei, Municipiul Lugoj a primit aprobare pentru 6 cereri de finanțare, în valoare totală de 35.097.230,46 lei.

Vă mai prezentăm câteva cereri de proiecte aprobate de Ministerul Dezvoltării, la Componenta C5 – Valul renovării, cu mențiunea că ele  sunt doar cereri de finanțare aprobate (urmează încheierea contractelor, apoi finanțarea și abia apoi începerea lucrărilor).

1. „Reabilitare Energetică Grădinița cu Program Prelungit Nr. 5, str. Ceahlăului, nr. 21″ – 5.262.838,88 lei;
2. „Reabilitare Energetică Liceul Tehnologic ”Valeriu Braniște”, corp C2, C10, str. Gheorghe Doja, nr. 41″ – 17.913.803,75 lei;
3. „Reabilitare Energetică Grădinița cu Program Prelungit Nr. 4, Aleea Brazilor, nr.3″ – 4.483.340,75 lei;
4. „Reabilitare Energetica Liceul Teoretic Iulia Hasdeu corp C3” – 817.075,66 lei;
5. „Reabilitare energetica Scoala Gimnaziala nr. 4 , strada V.V. Delamarina,nr.21 corp C2,corp C3 si strada Stefan cel Mare,nr,7 , corp C1 , C2,C4” – 5.340.633,30 lei;
6. „Reabilitare Energetică Grădinița cu Program Prelungit Nr. 3, str. Făgetului nr. 52” – 1.314.538,12 lei;

Iar asta în timp ce, tot prin Componenta 5 – Valul renovării din Planul Național de Redresare și Reziliență, au fost semnate deja 14 contracte, între care unul pentru renovarea energetică a unor clădiri rezidențiale multifamiliale din municipiul Caransebeș, în valoare de 9.412.397,53 lei, iar cinci pentru renovarea energetică a unor clădiri rezidențiale multifamiliale din orașul Sânnicolau Mare, în valoare de 63.151.746,79 lei.

Din recorduri în recorduri: aprobarea unor cereri este considerată o adevărată victorie

Toate aceste aprobări de cereri sunt însă considerate adevărate victorii și recorduri după recorduri de către interimarii noștri, dar mai ales de către fostul primar ales și demis și încă în exercițiu, care se laudă (iar nu știm în ce calitate) pe pagina sa de Facebook că „după ani și ani de promisiuni, introducerea canalizării în cartierul Herendești-Bocșei va fi realizată din fonduri europene”.

Și, mai mult decât atât, acum le mulțumește trântorilor, incompetenților și frânarilor dezvoltării”, tuturor colegilor „care au pus umărul până acum la întocmirea, depunerea și obținerea finanțării pentru toate aceste proiecte”.

Bine că, în final, fostul primar ales și demis și încă în exercițiu recunoaște că greul abia acum începe: „Urmează o parte și mai grea, punerea în operă a lucrărilor finanțate”.

Nicolae SILADE

Iată postările despre care vorbeam mai sus:

Vineri, 21 octombrie 2022, ora 14:35

„După ani și ani de promisiuni

Introducerea canalizării în cartierul Herendești-Bocșei va fi realizată din fonduri europene.

Astăzi, Ministrul Dezvoltării Lucrărilor Publice și Administrației, Dl. Cseke Attila a semnat contractul de finanțare prin care

„Municipiul Lugoj va beneficia de 640.586,92 lei pentru reţeaua de canalizare şi racordurile individuale în cartierul Herendeşti-Bocşei.”

Tot pentru această zonă a fost semnat și contractul de finanțare pentru realizarea de locuințe sociale (52 de locuințe).

În curând vor fi semnate și finanțările pentru realizarea unui teren de sport și a unui loc de joacă precum și pentru realizarea de trotuare.

Așteptăm deasemenea aprobarea finanțării construirii a 40 de locuințe pentru tineri, cerere depusă deja spre finanțare în cadrul PNRR.

Primăria Municipiului Lugoj a început deja alocarea de terenuri gratuite pentru tineri, în vederea construirii de locuințe individuale.

Tot anul acesta am predat integral către Consiliul Județean Timiș porțiunea de drum cuprinsă între strada Bocșei și limita UAT Municipiul Lugoj – ieșirea spre Herendești, Consiliul Județean Timiș urmând să asfalteze această porțiune.

Știm că nimeni nu mai are răbdare. Însă lucrurile bune se pot face doar în acest mod, respectând procedurile legale, pașii obligatorii de făcut și muncind. Fondurile europene sunt esențiale pentru dezvoltarea comunității noastre, fiind singura noastră șansă să recuperăm decalajul față de comunitățile care au accesat deja aceste fonduri și care, cu ajutorul acestora, și-au rezolvat deja problemele stringente, acum concentrându-se exclusiv pe dezvoltare.

Vă asigurăm că ne preocupă foarte mult aducerea la un nivel normal, decent, a condițiilor în care se trăiește în acest cartier. Vă mulțumim pentru înțelegere și vă cerem scuze pentru toți anii în care această zonă a fost efectiv uitată de autorități.

Le mulțumim tuturor colegilor care au pus umărul până acum la întocmirea, depunerea și obținerea finanțării pentru toate aceste proiecte.

Urmează o parte și mai grea, punerea în operă a lucrărilor finanțate”.

Miercuri, 19 octombrie 2022, ora 14:40

„Încă 6 cereri de finanțare au fost aprobate astăzi de către Ministerul Dezvoltării, în cadrul PNRR – Valul renovării:

1. „Reabilitare Energetică Grădinița cu Program Prelungit Nr. 5, str. Ceahlăului, nr.21, Lugoj” – 5.262.838,88 RON;
2. „Reabilitare Energetică Liceul Tehnologic ”Valeriu Braniște”, corp C2, C10, str. Gheorghe Doja, nr. 41, Lugoj” – 17.913.803,75 RON;
3. „Reabilitare Energetică Grădinița cu Program Prelungit Nr. 4, Aleea Brazilor, nr.3, Lugoj” – 4.483.340,75 RON;
4. “Reabilitare Energetica Liceul Teoretic Iulia Hasdeu corp C3, Lugoj” – 817.075,66 RON;
5. “Reabilitare energetica Scoala Gimnaziala nr. 4 , strada V.V. Delamarina,nr.21 corp C2,corp C3 si strada Stefan cel Mare,nr,7 , corp C1 , C2,C4,Lugoj” – 5.340.633,30 RON;
6. „Reabilitare Energetică Grădinița cu Program Prelungit Nr. 3, str. Făgetului nr.52, Lugoj” – 1.314.538,12 RON;

În ce vor consta majoritatea lucrărilor?

Toate aceste clădiri, în care își desfășoară activitatea instituții de învățământ din Municipiul Lugoj, vor fi renovate (și consolidate, unde va fi cazul) astfel încât acestea să devină eficiente din punct de vedere energetic.

Vor fi înlocuite toate sistemele actuale de încălzire, cu sisteme moderne, nepoluante și cu consumuri reduse de energie.
Vor fi montate panouri fotovoltaice pe toate clădirile.

Vor fi introduse sisteme de ventilație care să asigure un aer proaspăt și curat în permanență.

Vor fi eficientizate energetic toate clădirile (schimbat ferestre, acoperișuri, aplicat materiale izolatoare moderne), astfel încât costurile de funcționare ale acestora să fie cât mai reduse și să asigure un comfort sporit elevilor și dascălilor.

Vor fi schimbate toate componentele sistemului de iluminat din sălile de clase, necesitatea noilor sisteme rezultând din studiile luminotehnice făcute pentru toate spațiile de învățământ.

Si, nu in ultimul rând, se vor face toate acele intervenții necesare astfel încât aceste clădiri să fie, in sfarsit, avizate ISU.

Urmare a acestor renovări integrale va dispărea și necesitatea ca părinții să mai plătească ceva la “fondul clasei”, toate spațiile de învățământ urmând a fi renovate integral.

În următoarea perioadă așteptăm aprobările și pentru alte cereri depuse, cereri ce privesc și alte instituții de învățământ, clădiri ale spitalului, căminul pentru persoane vârstnice ori sediul primăriei.

A fost o muncă colosală, de peste doi ani, depusă împreună cu colegii din conducerea primăriei, cu colegii din aparatul de specialitate, cu consultanții, proiectanții ori experții tehnici implicați.

Nu putem face nimic peste noapte. Facem apel la Lugojeni să înțeleagă că, spre exemplu, toate aceste clădiri nici măcar nu erau întabulate cànd echipa noastră a ajuns în primărie. Nici măcar nu existau în inventarul primăriei unele dintre ele.

Practic am plecat de la un mare zero.

Urmează proiectarea și execuția lucrărilor care estimăm că va demara începând cu vara anului viitor.

Pas cu pas însă reușim să facem ceea ce trebuie.

Vă mulțumim pentru înțelegere și răbdare dragi Lugojeni!”

Interesante sunt și hashtag-urile care însoțesc cele două postări, dar care lipsesc din cea cu „trântorii, incompetenții și frânarii dezvoltării”

#mergemînainte
#construimnuspoim
#respectpentrulugojeni
#echipaPNL

Joi, 6 octombrie 2022, ora 9:42

„Dragi Lugojeni,

Instanța a decis definitiv că Ordinul Prefectului prin care am fost demis din funcția de primar, rămâne valabil.

Astfel, instanța consfințește o situație care durează din 8 iulie 2022, data la care am fost demis. Cel mai probabil această situație va dura până la următoarele alegeri pentru funcția de primar.

Am decis să rămân în Primărie, până acum în calitate de consilier al Primarului Interimar, iar de acum înainte într-o calitate pe care o voi discuta cu Primarul Interimar, Bogdan Blidariu.

Nu e important ce funcție dețin în Primărie, important este să ducem la capăt zecile de proiecte de finanțare depuse precum și, la fel de important, să reformăm Primăria și să consolidăm societățile nou înființate.

A fost, este și va fi un efort enorm pentru a scoate Lugojul la lumină, sigur, eforturi deocamdată cu efecte puțin vizibile. Am preferat să demarăm proiectele cu adevărat esențiale pentru Lugoj și nu să cădem în ispita de a face investiții care ar fi avut doar efecte electorale, vizibile cât ai clipi din palme.

Avem de gestionat contracte nefinalizate (Centrul, SPA-ul, Topoganele, Rețeau de Apă și Canalizare, Stația de Epurare, Cazarma, etc.) lăsate în situații juridice, tehnice sau economice greu sau aproape imposibil de finalizat fără repercursiuni asupra bugetului.

Întâmpinăm o rezistență feroce din partea funcționarilor angajați la kilogram de fosta administrație, doar pe bază de carnet de partid sau de neam al cuiva din anturajul fostei administrații. Am încercat sa aprobăm o primă organigramă, demers sabotat de funcționari și viciat de aceștia, astfel încât instanța a anulat această prima organigramă. Vom demara aprobarea unei noi organigrame, conform indicațiilor și mențiunilor instanțelor dar și apelând la specialiști din afara instituției. Trântorii, incompetenții și frânarii dezvoltării urmând să fie înlăturați. (subl. red.)

Am reușit să angajăm oameni noi, cu experiență în domeniul specific de activitate, dar care încă învață cum să se descurce în administrație printre colegii rău intenționați sau speriați ca oamenii competenți îi vor înlocui în curând. Ne bazăm pe aceștia. Un singur exemplu: orice document depus la Direcția de urbanism primește răspuns în maximum 5 zile, în loc de câțiva ani…

Repet, am muncit enorm, atât alături de echipa politică a PNL Lugoj (primar, viceprimar și 10 consilieri locali) dar și alături de colegii noi și de unii colegi vechi din Primărie care au înțeles că muncesc pentru comunitate, nu pentru primar.

Pe cine am deranjat?

Sunt cetățean Român, dar și German. Născut Român, la Lugoj. German pentru că familia mea (soția și cei trei copii) locuiește de peste 10 ani în Germania, statul German acordându-ne cetățenia în condiții normale.

Am candidat menționând pe toate formularele de candidatură că am dubla cetățenie. Nimeni nu a avut nimic de obiectat, nici autoritatea electorală și nici judecătorii care au validat candidatura și apoi alegerea mea ca Primar.

În timpul mandatului am renunțat la domiciliul din Lugoj, stabilindu-mi reședința tot în Lugoj. Fără să încalc nicio lege. Am fost la serviciu zi de zi, indiferent că am avut domiciliul sau reședința în Lugoj.

I-am deranjat pe toți cei care n-au mai făcut afaceri ilegale cu Primăria, pe toți cei care ocupau ilegal proprietățile primăriei (cu unii încă ne judecăm), pe toți cei care făceau afaceri ilegale cu Meridian, pe toți cei care se eludau de la plata taxelor și impozitelor locale ori pe cei care, datorită intereselor personale ale fostei conduceri a primăriei, beneficiau de un regim fiscal favorabil dar inechitabil.

La nivel politic am deranjat conducerea județeană a PNL pentru simplul fapt că spun, liber, ce gândesc.

Am refuzat constant să devin un “om de partid” așa cum ne-am obișnuit să avem în ultimii 30 de ani. Am rămas cu încăpățânare acel om de partid pentru care interesele publice au fost peste orice interes de partid. Și așa voi rămâne. Nu pot pierde patru ani din viața comunității din care fac parte și care m-a ales.

Am construit proiecte care au ținut cont doar de interesele comunității, indiferent că am pus în pericol interese private.

Și le vom duce la capăt.

E greu de înțeles de ce Primarul Timișoarei nu are nici măcar reședință în Timișoara și nici cetățenie Română și poate fi primar (ceea ce e corect), iar eu nu.

Cei care s-au “ocupat” de această situație nu au câștigat nimic, doar noi am frânat puțin, lovindu-ne mai puternic de rezistența anumitor funcționari din Primărie. Vom recupera întârzierile. Și vom duce la bun sfârșit tot ce am început.

Pentru mine, singura instanță care mă va judeca corect, vor fi Lugojenii”.

Despre admin 6534 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.