Diferența între tutun și vape: care e varianta mai sănătoasă

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Exista o diferenta majora intre fumat si vapat care sta in simplul mod in care acestea doua functioneaza. Cu toate ca inca se fac studii in ceea ce priveste vapatul si efectele acestuia pe termen lung, vape-ingul este in prezent considerat a fi varianta mai putin nociva a fumatului. Iata care sunt diferentele intre cele doua si ce ii face pe experti sa priveasca cu indulgenta vapatul.

Ce este fumatul?

Fumatul, una dintre cele mai frecvente forme de abuz ce are ca justificare scopul social si recreational, este la ora actuala si unul dintre cele mai nocive obiceiuri atat pentru fumator, cat si pentru cei din jurul acestuia si mediul inconjurator. Fumatul este actiunea de a aspira fum de tutun rezultat prin ardere. Focul arde atat tutunul cat si hartia, furnizand organismului o multime de alte substante nocive, cum ar fi nicotina sau gudronul.

Cum functioneaza tigara electronica?

Pe de alta parte, alternativa spre care continua sa se indrepte tot mai multi fumatori este cea a vapatului. Acesta este termenul folosit de catre cei care folosesc tigarile electronice, deoarece procesul in sine nu este deloc asemanator fumatului. Tigara electronica este un dispozitiv format dintr-o baterie, un atomizor, cartus sau rezervor pentru e-lichid si mustiuc. In functie de model, unele tigari electronice pot veni si cu unul sau mai multe leduri care sa indice cand se trage din dispozitiv sau cand bateria este descarcata.

  • Bateria de la tigarile electronice poate fi de doua feluri: automata, care porneste in momentul in care se inhaleaza sau manuala, care se activeaza prin apasarea unui buton.

  • Atomizorul este similar unui resou electric de mici dimensiuni care, cu ajutorul bateriei, incalzeste e-lichidul.
  • Cartusul sau rezervorul, piesa reincarcabila si in care se pune e-lichid pentru vape. E-lichidul este cel care face posibila inhalarea de aburi. Este compus din dintr-o baza formata din glicerina vegetala sau din propilen glicol, arome si diferite doze de nicotina. Datorita acestui aspect, multi vapers au renuntat complet la nicotina. Dependenta fizica de nicotina este una dintre cele mai greu de eliminat. Deoarece e-lichidul vine in mai multe variante de nicotina, ajungand pana la continut de nicotina 0, acestia au putut sa scada treptat nivelul de nicotina fara sa treaca prin sevraj. Ca urmare, unica dependenta este cea psihica, prin asocierea vapatului cu activitatile placute zilnice, precum cafeaua de dimineata, pauzele din timpul programului de munca sau serile relaxante alaturi de prieteni.
  • Mustiucul este una dintre consumabilele cele mai frecvent inlocuite, uneori chiar si la 24 de ore.

Prin simplul fapt ca nu are loc nicio ardere, ci o simpla incalzire, vapatul este considerat a fi mult mai putin nociv in comparatie cu fumatul. Vaporul inhalat prin tigarile electronice, chiar daca contine nicotina, are in compozitie mult mai putin substante nocive, spre deosebire de fumul de tigara.

Astfel, tigara electronica, prin faptul ca iti permite sa inhalezi vapori in loc de fum, poate fi considerata mai sanatoasa, dar si mai economica si mai prietenoasa cu mediul inconjurator si cu persoanele de langa tine.

Despre admin 6587 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.