Diana Balintoni, Maestru Emerit al Sportului

Urmărește-ne pe Telegram și Google News

Dan H. BRUDIU

Diana Balintoni (19 aprilie 1988) a crescut și s-a îndrăgostit de volei în Lugoj. Unde a avut șansa să fie îndrumată, ca junioară, de profesorii Gheorghe Cioloca și Dan Jitaru. Alături de care și-a însușit titluri individuale de „cea mai valoroasă coordonatoare” la toate nivelurile: speranțe, cadete, junioare.

În echipe ale C.S.Ș. Lugoj care au câștigat mereu meda-lii la turnee finale ale campionatelor naționale. Culminând cu titlul de campion al României la cadete (Tulcea – antrenor G. Cioloca) și, doi ani mai târziu, aurul la junioare (Baia Mare – antrenor D. Jitaru).

Anunțându-se timpuriu una din voleibalistele de excepție pe care aveam să le vedem în arene. Promovând cu o foarte tânără și frumoasă generație a Lugojului la cel mai înalt nivel intern și încredințându-i-se calitatea de căpitan al echipei.

Și, chiar dacă talia relativ scăzută pare a fi fost singurul său dezavantaj într-un sport care, în ultimele decenii, se joacă tot mai sus deasupra fileului, talentul, perseverența și calitatea pregătirii au propulsat-o pe lugojeancă la cel mai înalt nivel pe plan intern și, ulterior, european.

În ultimii unsprezece ani, actualul căpitan al voleiului de senioare a evoluat cu următoarele per-formanțe: 2010-2011  locul 6 în A1, locul 3 în Cupa României și argint balcanic, în 2011-2012 locul 7 în A1 și locul 6 în Liga Europeană sub tricolor, 2012-2013  locul 6 în A1, și un nou argint balcanic, 2013-2014 locul 7 în A1, toate acestea la C.S.M. Lugoj,  2014-2015  locul 3 în A1 și participare în Challenge Cup cu C.S.M. București, 2015-2016 locul 3 în A1, locul doi în Cupa României și câștigarea Challenge Cup cu C.S.M. București, 2016-2017 participare la preliminariile Campionatului European, 2017-2018  locul 5 în A1 și calificare în Challenge Cup cu Agroland Timișoara, argint în BVA Cup cu CSM Lugoj, 2018-2019 locul 5 în A1, locul 3 în Cupa României, participare la Campionatul European și câștigătoare a Silver League – căpitan de echipă al reprezentativei României și MVP-ul competiției, 2019-2020 calificare în optimile Challenge Cup, locul cinci în A1 și o nouă participare europeană în 2020-2021, aflată în desfășurare.

Șapte ani la Lugoj la cel mai înalt nivel, primii patru avându-l antrenor pe Bogdan Paul, ultimii trei pe Ugljesa Segrt, o imagine remarcabilă a unei sportive care a oferit voleiului dragoste, pricepere și foarte mult devotament, asemeni echipelor la care a evoluat.

De pe băncile Clubului Sportiv Școlar până la banderola de căpitan al naționalei României drumul e lung și plin de obstacole, văzute și ascunse. Diana l-a parcurs și pentru asta merită întreaga noastră apreciere.

După atingerea performanței maxime din carieră – prima cupă euro-peană câștigată în istorie de o echipă feminină din România (C.S.M. București, 2016, dublă victorie cu turcoaicele de la Trabzonspor), sportiva lugojeană a devenit Cetățean de Onoare al Bucureștiului.

Pentru voleibalista noastră, zilele trecute au adus mesajul că sportul la cel mai înalt nivel oferă emoții nu doar în teren, ci și pe marginea lui, iar sacrificiile n-au fost în van. Realizarea pe plan personal e completată cu o onoare de care puțini actori ai sălilor de sport au parte în carieră:

Prin Ordinul MTS nr 1544/9.12.2020, Art. 1, se acordă titlul de „Maestru Emerit al Sportului”  sportivei Balintoni Diana Lorena.

N-ar mai fi vorbe de spus despre fata noastră. Felicitări și împliniri în viață, căpitane!

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.