Despre vânzarea celor 13 parcele de teren sau unde au dispărut 22 de hectare?

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Nicolae SILADE 

Consiliul Local Lugoj a aprobat, în ședința de vineri, din a doua încercare, proiectul de hotărâre, inițiat de către viceprimarul interimar Adrian Serendan, privind vânzarea prin licitație publică a unui număr de 13 imobile-terenuri aparținând domeniului privat al municipiului Lugoj. 

Proiectul de hotărâre a obținut voturile necesare pentru a fi adoptat, fiind susținut doar de către consilierii PNL și de către consilierul PMP Marian Costea, care a propus ca terenul achiziționat să nu poată fi închiriat și înstrăinat timp de 7 ani. Consilierii USR au fost consecvenți și nu au votat proiectul de hotărâre pentru vânzarea terenurilor în rate și fără dobândă.

Cele 13 parcele de teren care vor fi scoase la licitație în vederea vânzării, proprietatea privată a municipiului Lugoj, sunt situate pe strada Timișorii, lângă Centrul logistic Lidl, și au suprafețe cuprinse între 3.200 de metri pătrați și 28.326 metri pătrați, cu prețuri minime, conform evaluării, cuprinse între 253.066 lei și 2.660.131 de lei (fără TVA).

Terenul va putea fi folosit pentru edificarea de con-strucții, cu următoarele funcțiuni admise:

♦ industrie constructoare de mașini, confecții metalice;

♦ industrie electronică, electrotehnică;

♦ industrie textilă, pielărie (condiții speciale de preepurare, protecție sol și ape uzate);

♦ industrie alimentară, depozite alimente – frigorifice;

♦ materiale de construcții și utilaje, platformă prefabricate;

♦ unități agricole de colectare produce cerealiere, pro-duse animaliere – condiții de igienă;

♦ depozite en gross, en detail;

♦ baze de reciclare materiale fără procese poluante;

♦ alte industrii sau depozite care nu produc poluare accentuată, concentrată sau care potențează emisiile unităților economice existente (bază transport, stație de distribuție carburanți, balastiere);

♦ servicii pentru transport, depozite de fier vechi, auto, dar nu cu front principal la DN;

♦ mici ateliere de reparații, întreținere auto, utilaje;

♦ reprezentanțe auto.

Cumpărătorul este obligat să obțină autorizație de construcție în termen de 24 de luni de la încheierea contractului de vânzare-cumpărare și să înceapă lucrările de construire în termen de 12 luni de la obținerea autorizației.

Prețul de vânzare nu poate fi mai mic decât prețul de pornire a licitației și poate fi achitat integral la încheierea contractului de vânzare-cumpărare sau în 36 de rate lunare, cu un avans de 25% din valoarea contractului (USR a propus ca vânzarea să se facă doar cu plata integrală, dar amendamentul nu a trecut la vot).

Conform reprezentanților Primăriei Lugoj, și-au anunțat intenția de a concesiona/achiziționa parcele de teren în zona respectivă mai multe firme, dar și persoane fizice:

Trodat Production SRL  solicită achiziția a circa 20.000 metri pătrați în vecinătatea Centrului logistic Lidl;

PMD Perla – Patricia Y Petru SRL (societate cu sediul în localitatea Câlnic, județul Caraș-Severin, care realizează servicii de transport pentru Lidl) solicită concesionarea/închirierea unei parcele de 2.000 mp pentru construcția unei hale de servicii;

SC Drumarco CPF SRL, reprezentată de Cerna Paul Florin – administrator – solicită concesionarea a minim 5.000 mp, pentru construirea unei hale de producție, birouri și parcare, cu posibilitatea achiziționării terenului ulterior realizării investiției;

Dragoș Ștefan, administratorul AC SC F.M. New-concept Art SRL, solicită 4.000-6.000 mp pentru organizarea societății;

Jurchița Adrian Cosmin, administrator al SC Brojur SRL (cu sediul în Sacoșu Mare) solicită concesio-narea a 3.000 mp;

Ștefănuț Grațian, din Lugoj solicită achiziția/concesionarea a 2.000 mp, pentru o vopsitorie în câmp electrostatic;

Barbu Sergiu-Dorinel, din Lugoj solicită achiziția/concesionarea a 2.000 mp pentru o stație ITP;

Nicomi Lugoj Expert SRL, reprezentată de Cuza Ramona – solicită achiziția a 1.500 mp pentru construirea unei hale pentru depozitarea tâmplăriei și a sticlei;

Iacob-Daeneanu Doru Alexandru, administrator al SC Lug.Re.Ma SRL Lugoj, solicită concesionarea a circa 7.000 mp;

SC Lidl România solicită achiziția a 32.251 mp pentru extinderea Depozitului logistic Lidl.

* * *

Dar iată cum se prezintă în realitate situația, sau cel puțin cum a prezentat-o Claudiu Buciu în data 5 iulie 2021, când a declarat:

„Investitorii doresc să vină la Lugoj, noi ne-am arătat toată deschiderea. Au venit spre noi imediat ce ne-am instalat la Primărie. Cred că i-am convins că avem doar intenții bune și fac demersuri consistente. Noi înființăm parcul de pe Timișorii, lângă centrul logistic de acolo. Din cele peste 30 de hectare, avem cereri pentru toată suprafața. Lucrăm la planurile cadastrale, avem PUZ, urmează să dezmembrăm loturile, vom face drumurile, infrastructura, apa și canalul, și le vom vinde terenul”.

Păi dacă primăria face tot, și infrastructura, și rețeaua de apă și canalizare, probabil că investiția nu va acoperi valoarea la care se vor vinde terenurile. Doar va crește valoarea acestor terenuri, iar primăria va rămâne cu toate costurile pentru infrastructură.

În altă ordine de idei, dacă acum mai bine de un an, mai exact în  5 iulie 2021, erau deja cereri pentru toată supra-fața, unde au dispărut acele cereri? Unde au dispărut investitorii?

Și de unde știau ei, investitorii,  de intențiile primăriei, înainte de 5 iulie, fiindcă cererile lor sunt înregistrate în ianuarie, martie, aprilie și mai 2021?

Doar Lidl și încă 3 firme au depus cereri după data de 5 iulie, dată la care Buciu a declarat ca va face parc industrial. Restul știau dinainte, iar unii chiar spun în mailul trimis primăriei că au avut discuții înainte cu câteva luni de anunțul oficial privind parcul industrial.

În proiectul de hotărâre prezentat mai sus sunt 8 firme și 2 persoane fizice, adică 10 investitori care solicită împreună aproximativ 8 hectare.

Unde sunt cererile pentru restul de 22 de hectare, din cele 30 de hectare, despre care Buciu declara anul trecut că există cereri pentru toată suprafața?

Și unde sunt restul de investitori?

Oare s-au convins de intențiile bune și de toată deschiderea care le-a fost arătată de liberali imediat ce aceștia s-au instalat la Primărie?

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.