Designul mânerelor de uşi: cum să alegi mânerele potrivite pentru stilul casei tale

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

sursa foto: https://pixabay.com/photos/door-knob-metal-to-graduate-2180013/

Când vine vorba de amenajarea casei într-un anumit stil poţi folosi o mulţime de elemente de mobilier sau decoraţiuni care se armonizează perfect. Punctul de plecare pentru implementarea stilului dorit în locuinţă poate fi chiar intrarea principală. Dacă îl alegi cum trebuie, mânerul de uşă poate fi primul semn distinctiv al arhitecturii şi designului casei tale. Iată cum poţi alege modelul potrivit:

Stabileşte stilul dorit

Orice locuinţă este construită într-un anumit stil arhitectural. Dincolo de acesta poţi inova cu ajutorul amenajărilor interioare şi al elementelor de decor. Cu cât cunoşti mai bine stilul pe care ţi-l doreşti, cu atât vei putea să-l pui în practică. Alege mânerele de uşă de interior de la Meesenburg după criteriul stilului casei tale şi se vor integra armonios cu mobilierul şi decoraţiunile.

Spre exemplu, acolo unde casa este amenajată în stil tradiţional se potrivesc cel mai bine mânerele clasice. În schimb, dacă ai ales o arhitectură modernă pentru locuinţă, ar trebui să optezi pentru mânere de uşi cu design minimalist sau unic.

Armonizare cu feroneria sau inovaţie?

Odată ce ai identificat stilul propriei case vei putea restrânge căutările doar la acea categorie de mânere. Mânerele sunt cea mai vizibilă parte a feroneriei. Atunci când uşa este întredeschisă devine vizibilă pe cant şi broasca. Tot în poziţie deschis se văd şi balamalele. Toate aceste elemente, de cele mai multe ori metalice, pot alcătui un tot unitar, cu condiţia să alegi acelaşi material, culori sau forme apropiate.

Pe de altă parte, înlocuirea mânerului nu presupune neapărat schimbarea întregii feronerii. Dacă doreşti doar să obţii o nouă faţă a uşilor, cea mai simplă metodă este să montezi mânere noi, în timp ce broasca şi balamaua pot rămâne la locul lor.

Alegerile îndrăzneţe în privinţa mânerelor de uşă sunt vizibile instant. Aşadar, dacă vrei să inovezi şi să instalezi modele deosebite, fii sigur că declaraţia ta va fi remaracată.

Ţine cont de specificul uşii

Alegerea mânerului potrivit se face luând în considerare şi rolul uşii pe care se montează. Dincolo de aspect, mânerul este în primul rând un element de deschidere şi fixare a uşii. Cele mai multe camere au nevoie de acelaşi tip de mânere de ambele părţi. Există însă şi situaţii în care poţi instala levier de o parte şi buton de cealaltă parte a uşii. Atunci când faci astfel de alegeri, asigură-te că ambele variante aparţin aceluiaşi stil.

În special pentru casele amenajate în stil modern, cu yale electronice, trebuie să ţii cont de acest context şi să alegi mânere cu design inovator.

Materialul potrivit

De materialul din care sunt confecţionate mânerele depind aspectul, durabilitatea şi costul acestora. Fiecare stil are setul său de reguli cu privire la armonizarea materialelor.

Tâmplăria din aluminiu, lemn sau PVC cu geam termopan are un kit propriu de feronerie din care fac parte şi mânerele. În acest caz, alegerea este dictată de materialul şi sistemul de închidere a uşii.

În cazul lemnului, material natural preferat pentru o varietate de stiluri, de la clasic la modern, mânerul nu este obligatoriu să fie din aceeaşi esenţă. Cel puţin modelele de tip levier nu sunt confecţionate din lemn din cauza riscului deteriorării în urma întrebuinţării îndelungate. Cele tip buton sunt mai puţin supuse uzurii, aşadar pot fi realizate din lemn.

În schimb, lemnul se potriveşte foarte bine cu metalul. Poţi alege aşadar mânere din crom, alamă sau nichel, în funcţie de nuanţa uşii.

Cristalul, sticla şi ceramica sunt alegeri din ce în ce mai populare pentru stilurile minimalist sau extravagant.

Dacă ţii cont de mulţimea de modele prezente în piaţa de profil, alegerea mânerelor de uşi poate fi o încercare descurajantă. Atunci când încerci să integrezi mânerul într-un anumit stil, lucrurile se complică şi mai mult. Ţine cont de particularităţile fiecărui stil arhitectural sau de design şi caută acel mâner care se potriveşte cel mai bine nevoilor casei tale. La final te vei bucura de un instrument util şi totodată un obiect decorativ în sine.

Despre admin 6584 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.