Deschiderea expoziției „Zona” a artistului Raul Tripa

Urmărește-ne pe Telegram și Google News

Raul Tripa este un artist ce abordează pictura din perspective noi, realizând narațiuni vizuale cu personaje ce reușesc să ne bântuie. Imaginile pornesc de la schițe, asupra cărora se intervine succesiv, până în punctul în care se ajunge la o finalitate de reprezentare. Ideile, obsesiile și noțiunile abstracte reprezintă motorul care pune în mișcare pasta misterioasă a creației. Lucrările se hrănesc dintr-o fântână țâșnitoare a creativității, iar pentru a se ajunge la aceasta este necesară o libertate ideală a cunoașterii.

Materialele sunt cele care le conferă lucrărilor o textură păstoasă. Tratarea picturală, în straturi groase, ajută la crearea unor corpuri cu o carnalitate viscerală. Pentru un plus de adâncime, pe alocuri, picturile devin basoreliefuri prin inserții în pasta de culoare de lână, silicon, dinți și migdale.

Chipurile personajelor au ochi ce par a urmări privitorul, îmbogățind atmosfera inițială a ansamblului.

Spațiile în care se desfășoară narațiunile sunt golite de detalii, iar peisajul este inexistent. Ce se menține în centrul de interes este figura umanoidă. Chiar și atunci când există reprezentări non-figurative, acestea doar însoțesc personajul uman central.

Corpurile se regăsesc în mai multe stadii de tratare: fie închegate în părți ale corpului uman ușor de identificat, fie în descompunere. Textura pielii desprinse și scurse, și încrețirea carnalității din spatele pielii sunt transpuneri ale trăirilor interioare pe suportul vizual.

În ansamblu, picturile din această serie se axează pe visceralitatea reprezentării antroposferei. Filosofia personală e îmbogățită prin accesul la creații literare și artistice. Această filosofie proprie este surprinsă în frânturi și detalii. De exemplu, dualitatea alegerilor în viață, la granița dintre libertate și conformism, este reprezentată prin scindarea unor personaje.

Modul de reprezentare în planuri abstracte și neutre ne ajută să înțelegem că narațiunile vizuale se desfășoară în lumea suprareală a subconștientului. Menținând tratarea liberă de orice fel de constrângeri ale picturii clasice care s-ar lega de materiale, perspectivă sau reprezentare, Raul Tripa ne introduce într-o lume în care ne putem oglindi propriile filosofii interioare, pentru ca apoi, cu răbdare, să încercăm să le deslușim tâlcurile.

Gabriela Robeci

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.