Delgaz Grid a investit aproape 3 miliarde de lei în modernizarea infrastructurii de gaze naturale în ultimii 15 ani

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

  • Au fost modernizați 8.500 km de conducte de gaze naturale;
  • Rețeaua a fost extinsă cu peste 2.200 km pentru conectarea de noi clienți;
  • Numărul clienților deserviți a crescut cu 670.000;

Compania Delgaz Grid, parte a Grupului E.ON România, a investit 2,9 miliarde de lei (677 mil. euro) începând din anul 2005, în principal pentru modernizarea rețelei de distribuție a gazelor naturale care alimentează în prezent mai mult de 1.080 de localități din 20 de județe situate în nordul țării.

Au fost înlocuiți peste 5.600 km de conducte și branșamente din oțel cu conducte de polietilenă, iar pe alți 2.875 km de conducte de oțel a fost aplicată protecție catodică.

Extinderea rețelei cu peste 2.200 km (mai mult decât distanța rutieră București – Bruxelles), atât în zona concesionată cât și în alte aproximativ 80 de noi concesiuni a constituit un alt capitol către care s-au îndreptat sume importante.

Delgaz Grid și-a asumat ca fiind prioritară modernizarea și dezvoltarea infrastructurii de gaze naturale, sumele investite și rezultatele fiind grăitoare în acest sens. Investițiile au continuat indiferent de cât de dificil a fost contextul. De exemplu, anul trecut, în timp de pandemie, investițiile au crescut cu peste 20% față de anul 2019”,

a declarat Csulak Ferenc, Directorul General al Delgaz Grid.

Investițiile derulate au condus la creșterea calității și siguranței serviciilor pentru 1,87 milioane de locuințe, gospodării și agenți economici deserviți de  companie.

Numărul clienților racordați la rețele a crescut cu 56%, de la 1,2 milioane în 2005 la 1,87 milioane în prezent, în medie cu circa 45.000 în fiecare an.

Îmbunătățirea siguranței în exploatare a inclus și achiziția de echipamente moderne de detectare a scăpărilor de gaze naturale, autolaboratoare și aparate de ultimă generație, numai anul trecut fiind investite în acest scop 5 milioane lei (circa 1 milion de euro).

Compania va continua să investească sume substanțiale pentru modernizarea rețelelor de gaze naturale, astfel că pentru perioada 2020-2023 sunt planificate investiții de aproape 1 miliard de lei (198 mil. euro), din care 7,7 milioane de lei (1,5 mil. euro) reprezintă fonduri UE atrase, pentru înlocuirea conductelor și branșamentelor, extinderea rețelei, contorizare și racordare de noi consumatori.

Despre Delgaz Grid

Delgaz Grid, compania de distribuție din cadrul Grupului german E.ON, operează o reţea de gaze naturale de peste 23.300 km în 20 de judeţe din partea de Nord şi de Vest a României (Cluj, Bistrița Năsăud, Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Timiș, Arad, Bihor, Caraș-Severin, Hunedoara, Mureș, Sibiu, Alba, Harghita, Iași, Botoșani, Vaslui, Suceava, Neamț şi Bacău) şi o reţea de electricitate de aproape 82.300 km în şase judeţe din Moldova: Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui. De la intrarea pe piaţa locală, in anul 2005, E.ON a investit circa 1,8 miliarde de euro în principal pentru modernizarea reţelelor de gaze şi electricitate şi a virat către stat impozite şi taxe de 2,5 miliarde de euro.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.