Delegația Lugojului la Alba Iulia, 1 decembrie 1918

Ion Vidu

Situația internațională. Marele Război Mondial s-a încheiat prin semnarea armistiţiului la 11 noiembrie 1918 între Germania şi Puterile Aliate. Acesta a mistuit timp de patru ani ca o flacără uriaşă principalele forţe militare şi economice ale celor 33 de ţări participante. Cea mai mare parte a industriei acestor ţări a fost distrusă, transporturile, comerţul şi finanţele au fost dezorganizate, agricultura s-a ruinat, iar viaţa ştiinţifică şi culturală a stagnat. Din Transilvania, Banat şi Bucovina au fost mobilizaţi aproape 500.000 români din care 449.000 pe front. Din aceştia 41.000 au murit pe câmpul de luptă, 11.000 în spitale şi prizonierat şi 25.000 au rămas invalizi.

Hotărârea istorică a Marii Adunări de la Alba Iulia. La 15 noiembrie este convocată pentru data de 1 decembrie 1918, la Alba – Iulia, Marea Adunare Naţională  Română, formată din 1.228 deputaţi, dintre care 600  urmau să fie aleşi. Adunarea de la Alba – Iulia a exprimat voinţa de nestrămutat a întregului popor român din Transilvania şi Banat.

Delegaţia lugojeană participantă a fost compusă din:  Valeriu Frenţiu, episcop de Lugoj, Valeriu Giurgiu, consistoriu greco-catolic, doctor Nicolae Ioanovici şi Dimitrie Nistor de la Fundaţiunea „Alexandru şi Ana Nedelcu”, doctor Avram Imbroane şi Alexandru Vasile de la presa locală, Virgil Simonescu de la „Casina română de lectură”, Ion Vidu, Virgil Luca şi Virgil Bocu de la „Reuniunea de muzică şi cânt”, Ioan Bacău de la „Reuniunea de muzică şi cânt greco-catolică Lira”, Vasile Micu şi Victor Ioviţia de la „Societatea tinerimei studioase române”,  Virgil Pop Păcurariu şi doctor Augustin Giurgiu de la Societatea financiară „Poporul”, Ersilia Petroviciu şi Valeria Pintea de la „Reuniunea ajutătoare a doamnelor române”, doctor I.T. Magyar de la „Institutul teologic greco-catolic”, doctor Victor Bârlea pentru „Institutul greco-catolic de fete”, Valeriu Sas de la „Reuniunea învăţătorilor români greco-catolici din ţinutul Lugojului”, Constantin Liuba de la „Corpul învăţătoresc din Lugoj”, Căpitan C. Grozăvescu, Sublocotenent doctor Aurel Ciupa, Sublocotenent Virgil Bocu, Sergent-major C. Timei, voluntar N. Roman, Sergent-major Dimitrievici, Caporal G. Bogdan şi Caporal Virgil Tapu pentru „Garda Naţională Română” din Lugoj, Valeriu Baciu de la „Librăria diecezeană”, Pera Pastilia şi Costa Bogdan de la „Reuniunea meseriaşilor români” şi George Urzică de la „Partidul Social Democrat – secţiunea română”. Delegaţii din Lugoj aleşi la Adunarea de la Alba-Iulia au fost Gheorghe Rusalin, Iosif Barbu şi Porfir Oprişoniu.

Rezoluţia Adunării Naţionale de la Alba-Iulia din 1 decembrie 1918 este citită de Vasile Goldiş: „Adunarea naţională a tuturor românilor din Transilvania, Banat şi Ţara Ungurească, adunaţi prin reprezentanţii lor îndreptăţiţi la Alba Iulia în ziua de 18 noiembrie (1 decembrie) 1918, decretează unirea acelor români şi a tuturor teritoriilor locuite de dânşii cu România. Adunarea proclamă îndeosebi dreptul inalienabil al naţiunii române la întreg Banatul, cuprins între râurile Mureş, Tisa şi Dunăre”.

La ora 12 din ziua de 1 decembrie, prin votarea unanimă a rezoluţiei, unirea Transilvaniei cu România era desăvârşită. România Mare se înfăptuise. Se instituie Marele Sfat Naţional cu atribuţii parlamentare  fiind desemnat Consiliul Dirigent cu sarcini limitate pentru perioada de autonomie  şi integrarea administrativă, păstrând strânse legături cu guvernul ţării de la Bucureşti.

As. Mil. R. R. ”Lt. erou P.Laţcu” Lugoj

Valeriu Frențiu

Descoperă mai multe la Actualitatea Online

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.