De ce au secretizat planurile care privesc dezvoltarea României? FACIAS face primul demers pentru normalitate

Urmărește-ne pe Telegram și Google News

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a solicitat, în scris, Ministrului  Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, desecretizarea informațiilor și anexelor cu privire la Planul Național de Redresare și Reziliență al României în baza dispozițiilor art. 24 din Hotărârea nr. 585/2002 pentru aprobarea Standardelor naționale de protecție a informațiilor clasificate în România.

FACIAS a descoperit că ținerea la secret a acestor informații care privesc dezvoltarea României nu este doar ilegală față de dreptul populației de a se informa despre modul în care guvernanții respectă acest plan foarte important pentru țară, dar și nelegală întrucât secretizarea acestui tip de conținut nu este posibilă potrivit legilor în vigoare.

FACIAS consideră că societatea civilă nu poate sta impasibilă când, ca urmare a unei decizii arbitrare a unui fost ministru, Cristian Ghinea, publicului i-a fost interzis accesul la informații neclasificabile. Ne întrebăm care este motivul real al unei astfel de decizii, în condițiile în care nerespectarea termenelor din Planul Național de Redresare și Reziliență al României poate conduce la pierderea finanțărilor europene? De ce nu se dorește ca societatea civilă și presa să știe în detaliu care sunt obligațiile guvernanților stabilite prin acest plan? Cum ar putea publicul românesc să tragă la raspundere pe cei care se fac responsabil de nerealizarea la timp a investițiilor cuprinse în plan dacă efectiv detaliile sunt ținute la secret?

Ca urmare a acestei situații intolerabile, FACIAS a întreprins primul demers pentru normalizarea relației dintre publicul românesc și instituția responsabilă cu gestionarea acestui plan, prin transmiterea unei adrese scrise către ministerul responsabil cu gestionarea acestui plan. FACIAS a demonstrat cu argumente oferite de cadrul legislativ că secretizarea acestor informații nu se justifică și a cerut expres transparentizarea de urgență a acestor informații.

FACIAS va continua acest demers în condițiile în care solicitarea sa, perfect legitimă, va fi ignorată, pentru că românii au dreptul de cunoaște activitatea celor pe care i-au ales să îi reprezinte, în condițiile în care această activitate este în strânsă legătură cu dezvoltarea propriei țări.

Biroul de presă FACIAS

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.