Cum să construiesc casa, cu firmă sau în regie proprie?

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Sursa foto: https://pixabay.com/photos/architecture-blueprint-floor-plan-1857175/

Din momentul în care ai decis că vrei să construiești o casă, bugetul necesar devine de regulă principalul subiect de discuție. Plecând de la faptul că manopera pentru orice fel de lucrare poate avea un cost dublu față de cel al materialelor, gândul de a construi o casă în regie proprie este în continuare o opțiune luată în calcul de foarte mulți proprietari. Să vedem însă ce implică cele două variante.

Calitatea și garanția lucrării

De cele mai multe ori, există o diferență de calitate și garanție între lucrările făcute pe cont propriu și cele realizate de o firmă specializată.

Selecția făcută de firmă când își alege personalul se bazează atât pe criterii de atestare, cât și prin certificarea experienței acumulate în meseria respectivă. Altfel spus, o persoană angajată la o firmă de construcții va ști să realizeze armări de grinzi și centuri, să toarne beton, să aplice diverse metode pentru lucrările de zidărie, de dulgherie și va cunoaște în detaliu cum se realizează instalațiile electrice, sanitare și termice.

Materiale speciale

Pe lângă îndemânare, există o serie de materiale care necesită un mod anume de folosire, cum este izolația termică pe bază de vată minerală bazaltică. O echipă profesionistă va proceda conform specificațiilor producătorului, abordare care îți oferă o garanție că materialele de construcții sunt folosite corect.

Alegi singur tot

Pe de altă parte, atunci când construiești în regie proprie tu ești singurul care decide absolut toate detaliile, inclusiv tipul materialelor alese. Cum tot mai multe magazine de materiale de construcții se regăsesc în online, ai toate pârghiile să faci un inventar al opțiunilor cu care să-ți poți plănui în detaliu fiecare etapă, de la fundație la amenajarea băilor.

Ai putea da o comandă pentru corniere, cărămizi sau pentru tablă pentru acoperiș sau chiar de armături pentru fundație. Totul este la îndemână, iar acest avantaj se va resimți și în bugetul alocat.

Amenzi

Fiindcă decizia colaborării cu o firmă specializată se lovește de multe ori de aspectul costului, ar trebui să știi că legea nu permite lucrul fără carte de muncă. Una din problemele frecvent întâlnite în construcția unei case în regie proprie este că, de cele mai multe ori, asta implică colaborarea cu o echipa de meșteri care lucrează fara carte de munca si asigurari de sanatate platite.

Articolul 260 din codul muncii menționează clar riscul pe care și-l asumă o persoană atunci când alege această variantă.

(1) Constituie contravenție și se sancționează astfel următoarele fapte: […] e) primirea la muncă a până la 5 persoane fără încheierea unui contract individual de muncă, potrivit art. 16 alin. (1), cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru fiecare persoană identificată; f) prestarea muncii de către o persoana fără încheierea unui contract individual de muncă, cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei.

În regie proprie: cu familia

Există totuși varianta în care construcția casei se face de către proprietar și membrii familiei sale. Fără să existe o lege care să reglementeze această practică, se pare că Inspectoratul Teritorial de Muncă nu consideră această metodă ca fiind parte din incidența amendată de lege.

Indiferent de varianta aleasă, este important să fii prezent cât mai mult timp posibil pe șantier. Un diriginte se va asigura că lucrurile merg cum trebuie, dar nimic nu se compară cu grija pe care o porți tu lucrărilor.

Din acest punct de vedere, a construi în regie proprie s-ar putea să te ajute să deții control absolut și să înlocuiești garanția lucrărilor pe care ai primi-o de la o firmă specializată. Cu toate acestea, ar fi bine să te asiguri că măcar o parte dintre cei cu care lucrezi au cunoștințele necesare construcției unei case.

Despre admin 6589 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.