Cum pot fi gestionate mai usor datoriile, indiferent de dimensiunea lor?

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Toti cei care au datorii trebuie sa invete sa le gestioneze corect, iar specialistii de la KRUK Romania ofera mai multe sfaturi in sensul acesta. Daca este vorba doar de o mica datorie, trebuie sa fie mentinute platile pentru ca aceasta sa nu scape de sub control si sa nu devina o datorie mare. Pe de alta parte, atunci cand o datorie este mare, trebuie sa fie depuse eforturi pentru a o plati, astfel incat situatia sa nu ajunga pe biroul unui executor. Astfel, ar fi bine sa tinem cont de cateva sfaturi importante.

KRUK Romania recomanda fiecarei persoane sa tina o evidenta a datoriilor

Este recomandat sa existe o lista a datoriilor, inclusiv creditorul, suma totala a datoriei, plata lunara, rata dobanzii si data scadentei. Se poate utiliza raportul de credit pentru a confirma datoriile din lista. Avand toate datoriile in fata, imaginea de ansamblu este mult mai clara si situatia poate fi mai usor tinuta sub control. Lista nu trebuie sa fie creata pentru a fi lasata pe fundul unui sertar. Aceasta trebuie sa fie periodic consultata, pe masura ce valoarea totala a datoriei se modifica.

Managementul datoriilor implica urmatoarele aspecte, indiferent de situatie:

Plata facturilor trebuie sa se faca la timp, in fiecare luna

Platile intarziate ingreuneaza plata datoriilor, deoarece va trebui sa fie platit un comision de intarziere pentru fiecare zi, de cele mai multe ori. Daca nu se fac doua plati la rand, rata dobanzii si taxele financiare vor creste.

Este recomandat de utilizat un sistem de calendar pe computer sau smartphone, in care sa se introduca platile si se seteaza o alerta care sa reaminteasca utilizatorului cu cateva zile inainte de achitarea platii. Daca se omite o plata, nu se recomanda trimiterea acesteia la data scadentei urmatoare, deoarece pana atunci aceasta ar putea fi raportata unui birou de credit, cel mai bine este sa fie efectuata cat de repede.

Este recomandat de utilizat un calendar lunar de plata a facturilor

Utilizarea unui calendar de plata pentru facturi este foarte util si ajuta foarte mult la mentinerea cheltuielilor sub control. Daca plata datoriilor este corelata cu salariul este si mai bine, pentru ca va fi mai usor pentru  fiecare persoana sa isi gestioneze veniturile. Dar, daca datele de plata sunt variabile este necesar sa fie creat un calendar in fiecare luna.

Plata tuturor ratelor reprezinta o abordare fara risc

Chiar daca pentru o descoperire de cont o persoana nu isi permite sa plateasca tot, este recomandat sa faca cel putin plata minima. Desigur, aceasta plata nu ajuta la progrese, in sensul ca datoria ramane aceeasi, insa mentine contul in stare buna si evita taxele de intarziere, ceea ce este foarte bine. Cand sunt amanate platile este mai greu pentru o persoana sa fie capabila sa isi mai revina si sa plateasca din urma, iar dobanzile se pot cumula mai rapid.

Prioritizarea datoriilor

Plata prioritara a datoriei pentru cardul de credit este adesea cea mai buna strategie, deoarece cardurile de credit au rate de dobanda mai mari decat alte datorii. Dintre toate cartile de credit, cea care are cea mai mare rata a dobanzii are, de obicei, prioritate la rambursare, deoarece implica cele mai mari costuri. Pentru a face astfel de plati este necesar sa fie mereu consultata lista de datorii.

Despre admin 6705 articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.