Cum alegi materialul izolator potrivit pentru casa ta

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/aCshJn3y93s

Felul în care este realizată izolația casei tale are implicații directe asupra sănătății tale, dar și asupra modului în care se va comporta casa ta de-a lungul timpului. Este important să beneficiem de case sănătoase, economice, care ne ajută să păstrăm la interior o temperatură potrivită și adecvată nevoilor noastre. Care este cel mai potrivit material izolator care poate răspunde acestor cerințe? Iată câteva detalii care s-ar putea să te intereseze.

Alegerea materialului izolator – cum se face?

În mod uzual poți alege materialul izolator în funcție de nevoile tale, de buget, însă există specialiști care pot recomanda folosirea anumitor materiale în funcție de nevoile casei tale. Un audit energetic poate clarifica nevoia de izolare și poate recomanda unul dintre materialele următoare.

Vata bazaltică- materialul care trece nu doar testul timpului

Vata bazaltică este recunoscută pentru proprietățile sale izolatoare deosebit de bune. Vata bazaltică nu este un material pretențios, însă este un material deosebit de prietenos atât cu omul, cât și cu mediul înconjurător. Dacă te convinge ceea ce am scris până acum, să știi că in magazinul online MatHaus gasesti o gama variata de vata bazaltica care te poate ajuta să pui rapid în operă izolația casei tale, astfel încât aceasta să se poată alinia rapid și eficient la cerințele de izolare ale casei tale.

Ar mai fi de știut și faptul că vata bazaltică este un material natural, cu rezistență foarte mare, care nu își pierde proprietățile în timp. Livrată sub formă de rulouri și plăci, vata bazaltică poate fi dispusă ușor pe orice tip de suprafețe, iar acest lucru o face deosebit de ușor de folosit pentru izolarea majorității punților termice cunoscute. Planșeele, pereții exteriori sau structura de acoperiș, fiecare din aceste elemente are nevoie de un plus de protecție atunci când vine vorba despre temperaturi scăzute, dar și de pericolele care țin de apariția condensului și a mucegaiului.

Vata de sticlă

Vata de sticlă este un material cu caracteristici similare vatei minerale bazaltice, fiind de asemenea un material natural, cu proprietăți foarte bune de izolare. Alegerea acestui material ar trebui să ai în vedere specificațiile inginerului proiectant care ia în calcul încărcările posibile dar și zona în care este poziționată locuința, la nivel de umiditate și temperatură. Vata de sticlă. Spre deosebire de vata bazaltică, nu oferă însă și proprietăți de izolare acustică, de aceea într-un top al eficienței acest material s-ar situa pe un loc inferior vatei bazaltice.

Polistirenul- materialul bun la toate tipurile de izolare

Polistirenul este un material cunoscut deja tuturor pentru proprietățile sale de izolare, pentru eficiență, dar și pentru costurile mici. Este important de știut faptul că varianta potrivită de polistiren trebuie să aibă în vedere și confortul pe care îl va oferi materialul, atât din punct de vedere al izolării, cât și din punct de vedere al eficientizării spațiului. Spre exemplu, de multe ori, pentru izolarea zonelor mai greu accesibile se preferă polistirenul extrudat, polistirenul expandat fiind folosit cu precădere pentru anveloparea suprafețelor mari, cum ar fi fațadele.

Polistirenul este un material destul de rezistent în timp însă, la o confruntare directă cu vata minerală bazaltică sau cu vata de sticlă, vom constata că proprietățile sale izolatoare sunt cu puțin mai scăzute. Totuși polistirenul rămâne o opțiune foarte bună de izolare deoarece produsul oferă un bun raport calitate-preț.

În oricare dintre cazuri, alegerea materialului izolator trebuie să se facă în funcție de specificațiile proiectantului și ale executantului, dar și în funcție de recomandările specialiștilor care realizează auditul de performanță energetică,. Acest audit scoate în evidență punțile termice relevante și propune soluții eficiente de acoperire a acestora, de izolare corectă, astfel încât pierderile de căldură și implicit pierderile financiare să fie evitate.

Despre admin 6555 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.