Cum alegem pantofii sport de cycling?

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

FOTO: https://unsplash.com/photos/5-3-Rjd0d_U

Pentru o simplă plimbare cu bicicleta prin parc, poți alege o pereche de adidași clasici, însă, dacă îți dorești să obții performanțe și vrei să devii din ce în ce mai bun la ciclism, ar trebui să investești într-o pereche de pantofi de calitate, speciali pentru acest sport. Așa că îți venim în ajutor cu câteva sfaturi, astfel încât să alegi cei mai buni pantofi de cycling!

De ce sunt necesari pantofii de cycling?

Cu ajutorul unor pantofi speciali de ciclism vei observa o diferență uriașă. Acești pantofi sunt ușori și au o talpă rigidă, care elimină astfel pierderile de energie. Tocmai de aceea, cicliștii profesioniști sunt dispuși să investească în astfel de pantofi, care să îi ajute să atingă performanțe ridicate.

În partea de jos a tălpii, pantofii sunt echipați cu un mecanism special, care se atașează la o pedală compatibilă. Acest lucru îți poate oferi o stabilitate mai bună, dar și un control mai eficient asupra transferului energiei pe pedale.

Tipuri de pantofi pentru ciclism

Pantofii de cycling se împart în două categorii de bază: cei pentru biciclete montane și cei pentru ciclism rutier, care pot fi folosiți și pentru bicicletele de spinning.

Cei care adoră spiritul de aventură și își doresc să parcurgă trasee montane cu bicicleta, pot opta pentru pantofi MTB, cu legătură SPD – Shimano Pedaling Dynamics.  Pantofii MTB îi oferă ciclistului mai multă flexibilitate, iar talpa nu este la fel de rigidă ca în cazul încălțămintei de soșea.

În schimb, pantofii pentru ciclism rutier nu sunt la fel de flexibili precum cei MTB și nu pot fi folosiți pentru mersul pe jos. Aceștia au o talpă foarte rigidă și nu au acoperire din cauciuc, tocmai de aceea sunt potriviți doar pentru mersul pe bicicletă, fiind incomozi pentru plimbările pe jos.

Cum alegi tipurile de legături

Majoritatea bicicletelor sunt compatibile cu legături cu clips-uri de tip Shimano și pedale SPD. De asemenea, poți opta și pentru o legătură de tip Speedplay – însă pentru aceasta este necesară o încălțăminte specială cu 4 orificii.

Probează pantofii de ciclism

Atunci când îți alegi o pereche de pantofi de ciclism este esențial să îi probezi. În general, sunt mai potriviți cei tip MTB. Cu cât au mai multe benzi de tip velcro sau sisteme de șireturi, cu atât mai  ult îți vor asigura ridigizarea degetelor, care devin foarte solicitate atunci când pedalezi. Însă, pantofii cu tehnologii mai complexe, au și un preț mai ridicat, așa că ar trebui să ții cont și de acest aspect.

De asemenea, atunci când probezi pantofii de ciclism, trebuie să verifici și talpa acestora, pentru ca fixarea pe picior este foarte importantă pentru o stabilitate și eficiență mai bună.

Variante de fixare

Când vorbim despre fixare ne referim la șireturi, velcro și la inelul de fixare. Dacă optezi pentru pantofi cu șireturi, trebuie să iei în calcul faptul că pe vremea ploioasă, când este noroi, poate fi mai greu să le reglezi. În plus, dacă șireturile sunt mult prea lungi, se pot încurca în lanțuri. Totuși, au și avantajul lor – pantofii cu șireturi sunt mai ieftini și au o legare simplă și rapidă.

În schimb, fixarea cu velcro este mult mai ușor de ajustat, iar majoritatea pantofilor de ciclism au două sau trei benzi velcro, care se pot regla cu ușurință pe picior. Totuși, benzile velcro nu sunt la fel de practice, atunci când pedalezi prin noroi, pentru că se murdăresc ușor și va trebui să le cureți des. În plus, benzile velcro se pot uza rapid, comparativ cu inelul de fixare.

Sistemul cu inel de fixare este cel mai scump, însă este preferatul cicliștilor cu experiență. Acest sistem cuprinde un cablu subțire din oțel, care este răscuit în loc de șireturi și atașat la unul sau două inele de siguranță. Practic, prin rotirea inelului, poți strânge foarte ușor pantoful de picior, atunci când pedalezi. Chiar dacă este mai scump, acest sistem de fixare este mult mai eficient decât șireturile sau benzile velcro.

Așadar, încălțămintea pentru ciclism este cu mult diferită de clasicii pantofi sport pentru bărbați. Atunci când cauți o astfel de pereche de pantofi, trebuie să iei în calcul tipul de bicicletă pe care o conduci, pentru că există modele diferite pentru fiecare activitate. De asemenea, flexibilitatea și modul de fixare sunt alte două aspecte de care trebuie să ții cont în cazul pantofilor de cycling.

Despre admin 6694 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.