Cum a fost jefuit poporul român (4)

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Armata germană

Germanii în România. Din primele momente ale invaziei din anul 1916 a României, populației române i s-a adus la cunoștință ordinul împăratului Wilhelm al II-lea de a pedepsi România pentru participarea la război alături de Antanta. Generalul trădător Mustață, prefect al Bucureștiului, trecut de partea germanilor, transmite  ordine locuitorilor: ”1 – să aveți o purtare cuviincioasă față de armata imperială germană; 2 – să le oferiți cu bunăvoință găzduire; 3 – porțile și ușile caselor să fie deschise. Orice bărbat sau femeie, tânăr ori bătrân, care va insulta armatele imperiale prin împușcături, aruncare de orice fel de lucru, amenințare cu vorba, ori cu gestul, va fi pedepsit cu împușcarea”.

Destrăbălare. Imediat în noiem-brie 1916 după ce militarii germani au intrat în București, au rechiziționat pentru ei tramvaiele, trăsurile, telefoa-nele, caii și bicicletele. Odată intrați în capitală, s-au repezit la băutură, mâncare și femei. Restaurantele și birturile erau pline de ofițeri și sol-dați germani beți, însoțiți de femei ușuratice sau corupte. Servitoarele ai căror proprietari s-au refugiat lăsând casele în paza lor, au vândut tot și s-au înhăitat cu germanii și austro-ungarii.

Barbarie germano-austro-unga-ro-bulgară. Au fost jefuite seifurile băncilor și ale negustorilor, rafturile magazinelor,  iar restaurantele din capitală au fost rechiziționate pentru distracția ofițerilor germani și austro-ungari. La ministere au jefuit încăperile, fiind golite de mobilier și arhivele distruse, iar din spitale au fost dați afară bolnavii români. Militari și dezertori din armata de ocupație au devastat gospodăriile de la sate, au comis violuri, au bătut oamenii, i-au schingiuit până au murit și au împușcat zeci de români. Școlile și bisericile au fost transformate în grajduri pentru cai. În județul Muscel, au fost arestate 700 de persoane și închise în biserica din Rucăr timp de 2 luni, unde au murit 113 persoane și 10 femei însărcinate au născut. Apoi 2 fete care s-au opus să fie violate au fost bătute până au decedat. În Mehedinți, au ucis 48 de femei care au refuzat să fie violate, iar pe un locuitor l-au maltratat și l-au ars cu foc pe corp ca în triburile sălbatice africane. În Gorj, au fost ucise 58 de persoane: împușcarea unei femei în timp ce-și alăpta copilul, spintecarea cu baioneta a două tinere, împușcarea unui copil de 13 ani pe geam în timp ce dormea, executarea unui grup de femei care s-au opus violării, oameni uciși cu ciomege, arderea pe sobă a locuitorului Matei s.a. În Dâmbovița au fost săvârșite 63 de crime: o femeie de 70 de ani a fost violată de un soldat german, după care a ucis-o spintecându-i pieptul. În Buzău au fost ucise 45 de persoane, în majoritate femei și fete ucise în chinuri groaznice. În Argeș, sunt cunoscute 8 cazuri de fete siluite ai căror părinți au fost împușcați pentru că au încercat să le apere. În comuna Turcoaia (Vâlcea), au fost adunate femeile și fetele în mijlocul satului, dezbrăcate, forțate să joace, apoi au fost violate de germani.

Deportări. Din Vâlcea au fost ridica-te 121 de persoane și deportate în Germa-nia, din Muscel peste 800, din Tulcea 3.250 – în Bulgaria, 150 din Vlașca s.a.

Jefuirea economică a Româ-niei. Statul Major Economic German din România ocupată, sub comanda generalului german Makensen, a fost o uriașă ventuză care s-a fixat pe întreaga țară. Imediat au plecat mii de vagoane spre Germania, Austro-Ungaria, Bulgaria și Turcia, precum și la aprovizionarea armatelor acesto-ra din România (480.000 militari), încărcate cu: cereale, furaje, legume, fructe, oleaginoase, făină, paste făi-noase, uleiuri, săpun, ouă, zahăr, chi-brituri, tutun, vin, struguri, vite, cai, porci, păsări, ovine, lână, in și cânepă, miei, spirt, bere, apă minerală, oțet, lapte, unt, brânzeturi, untură, unt topit, textile, piei, produse petroliere, cherestea, lemn de foc, cărbuni de lemn, lemn de nuc, sare, toate nucile și alunele, jir, ghindă, castane sălbatice, sâmburi de pepeni și dovleac, ulei fabricat din grâu și porumb, țuică, conserve de pește, muștar, utilaje din fabrici, pământ arabil, butoaie din lemn,  pluguri cu abur, coase, clopotele de la biserici, icoanele, veșmintele, sfeșnicele, candelele și acoperișurile de aramă de la biserici, vase de bucătărie, cazane, clanțe de uși din aramă, păr de bovine și cabaline, plante medicinale, lenjerie de corp  s.a. În ce privește lenjeria de corp, toți locuitorii din teritoriul ocupat au primit un tabel în care completau câte cămăși de noapte, chiloți și izmene dețineau pe fiecare persoană adultă, ca la nevoie să fie rechiziționate pentru armatele imperiale.

As. Mil. R. R. ”Lt. erou P.Laţcu” Lugoj

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.