Afacere mușamalizată. În anul 1929, I. Mihalache, ministru al agriculturii, vinde moșia Zorleni, aparținând reginei Elisabeta și regelui George al Greciei, la un preț de 90 milioane de lei, cu mult peste valoarea acesteia, diferența intrând în buzunarele lui. Afacerea s-a mușamalizat repede de către țărăniști. În anul 1947, I. Mihalache a fost arestat și condamnat pentru mai multe acuzații.
Stabilizare monetară. În anul 1929, guvernul împrumută 100,7 milioane de dolari. Dar în țară au sosit numai 86%, restul au fost comisioane oprite de bancherii occidentali. Împrumutul a fost condiționat de SUA, Marea Britanie, Germania ș.a pentru ca România să accepte „experți” străini care să controleze finanțele țării, concesionarea unor venituri din monopolurile statului, acordarea drepturilor de fabricare și vânzare a chibriturilor pe termen de 30 de ani unui trust suedez.
Ceartă între monopoluri. Son-da din Moreni a companiei americane a fost incendiată, arzând timp de peste 2 ani, companiile străine sabotându-se între ele. Păgubașul a fost poporul român, care a pierdut un iremediabil zăcămând de petrol.
Situația la sate. În anul 1929, din cele 3.078.000 de case la țară, 1.100.000 erau din pământ, 800.000 acoperite cu paie și 40.485 de bordeie în pământ ca în evul mediu.
Jaf american. În anul 1930, guvernul român împrumută din SUA 8 milioane de dolari, dar în țară au ajuns numai 50%. Împrumutul a fost condiționat de SUA pentru a fi con-cesionate telefoanele, fapt realizat până în anul 1941.
Jaf britanic. Guvernul român a concesionat construirea șoselei București – Brașov firmei engleze „Stewart”, care însă nu s-a achitat de sarcini, contractul fiind reziliat. Firma engleză a dat în judecată statul român, care a fost obligat să plătească 200 milioane lei „despăgubiri” și cheltuieli de judecată.
Afacerea Skoda. În anul 1930, s-a importat armament foarte scump din Cehoslovacia. Valoarea comenzilor a fost de 5 miliarde de lei. Escrocheria a fost depistată de ministerul de război din Iugoslavia, care a importat același armament la un preț mai mic. Paguba produsă statului roman se ridica la 1,5 miliarde de lei. Parlamentul a început cercetările. Generalul Cihoski, ministru de război, părtaș la escrocherie, nu a mai găsit, chipurile, tabelele cu prețurile. Unii părtași s-au sinucis, iar Romulus Boilă, nepot al lui Iuliu Maniu, este implicat direct. Acestuia, i s-a găsit într-o bancă un cont în valoare de 73 milioane de lei, dar la ancheta procurorilor contul a dispărut. La tribunal, Boilă a motivat că era un credit pentru a pune în funcțiune o mină de aur primită de la Iuliu Maniu, care era unchiul lui. În cele din urmă, la intervenția lui Carol al 2-lea, s-au oprit cercetările. După 1947, vinovații au fost pedepsiți de regimul socialist.
Lasă un răspuns