Culmea plagiatului: încă un concurs „Clara Peia” ediția a IX-a?!

Urmărește-ne pe Telegram și Google News

Art. 141 din Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, cu modificările aduse la zi (actualizată până în aprilie 2011): „Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 5 ani sau cu amendă […] fapta persoanei care îşi însuşeşte, fără drept, calitatea de autor al unei opere sau fapta persoanei care aduce la cunoştinţa publică o operă sub un alt nume decât acela decis de autor”.

*

Fenomenul plagiatului, o adevărată plagă în societatea românească contemporană, a cunoscut, mai cu seamă în epoca postdecembristă, o alarmantă proliferare.

Metodele şi tehnicile comiterii infracţiunii plagiatului au făcut obiectul unor procese intens mediatizate, iar în unele situaţii au reprezentat materia primă pentru elaborarea unor documentate şi captivante studii.

Jurisprudenţa timişoreană ne-a oferit, ca încurajator reper şi binevenit precedent, în urmă cu câţiva ani, o soluţie în care un prestigios universitar timişorean (Rodica Giurgiu), după nefiresc de lungi şi anevoioase proceduri judiciare, a câştigat procesul intentat celor care i-au plagiat, cu iresponsabilă dezinvoltură, monografia Operei Române din Timişoara.

Pentru mentalitatea omului simplu, tâlhărirea inteligenţei e un lucru abstract, nedemn de a fi luat în seamă şi de a fi înfierat, grave şi blamabile fiind doar furtul mobiliar sau tulburarea dreptului imobiliar.

„Nevinovate” referate gimnaziale sau liceale, compuneri, teze, lucrări de licenţă, dar şi savante cursuri din mediul universitar (din domeniul ştiinţelor exacte, dar şi cel literar), disertaţii masterale, teze doctorale, cărţi, tratate şi aşa-zise studii continuă să maculeze un domeniu în care ar trebui să troneze cele mai elevate manifestări ale spiritului.

Culmea plagiatului, care se poate constitui în temă de cercetare academică, o constituie plagierea, în absența unei minime imaginații, a unor titluri de manifestări culturale, cum e cazul în speța pe care v-o prezentăm:

concursul din 27-28 mai a.c., inițiat, în 2013, cu toate avizele necesare, de subsemnatul, și varianta contrafăcută, o tristă și puerilă copie schițată și încropită în aceste zile, potrivit căreia competiția în cauză ar fi programată cu o săptămână mai devreme. O grosolană inducere în eroare a unor suflete nevinovate de mici artiști.

Prof. dr. Constantin-T. STAN

 


Descoperă mai multe la Actualitatea Online

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.