Cu o investiție de peste 1.200.000 de euro, tabăra de elevi de la Zolt reînvie

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Cele câteva tabere școlare care existau cândva în județ erau locuri unde elevii puteau să se bucure în liniște de zilele de vacanță, departe de tumultul orașului. Cei mai tineri dintre elevi aveau astfel ocazia să facă cunoștiință cu natura și cu mișcarea în aer liber. Câteva astfel de tabere au atras generații întregi de copii. Acolo se făcea mult sport, se cânta și era mare veselie la celebrele focuri de tabără. Pentru favorurile oferite de părinți copiiilor cu posibilități materiale mai reduse erau singurele momente de vacanță adevărată, în afara celor petrecute la bunici.

O astfel de tabără școlară se afla în satul Zolt, ascunsă între dealurile din preajma comunei Fârdea. Dar apropierea munților Poiana Ruscăi se face simțită în zonă. Însă, din cauza lipsei de bani și de interes, și această tabără, la fel ca multe altele, a căzut în uitare și a ajuns un loc de ocolit. De zeci de ani, nimeni nu s-a mai interesat de soarta ei.

Iată însă că, prin grija unor oameni cu inițiativă, acum se încearcă revitalizarea acestor locații. Așa se face că un grup al celor care pe timpuri au petrecut aici vacanțe de neuitat a pornit la acțiune. Acestui grup i s-a alăturat și Fundația „Diaspora”, un ONG cu experiență în domeniul proiectelor cu fonduri externe. La inițiativă s-a adăugat și un grup din Szeged, care a mai colaborat la proiecte Erasmus.

Și, printr-un program transfrontalier, care implică Liceul Teoretic „Bartók Béla” din Timișoara și partenerii lor din Ungaria, acum se renovează clădirea și se muncește intens pentru a redeschide aici un centru de formare. Interioarele sunt în cea mai mare parte terminate și arată din nou așa cum trebuie să fie o astfel de clădire pentru tineri. Mai sunt de rezolvat o seamă de acte, avize, e multă muncă birocratică, dar după câte se pare, la primăvară totul va străluci și vor începe activitățile. S-au investit în total 1.269.162,83 euro, din care aproape 600.000 de euro reprezintă finanțarea Liceului Teoretic „Bartók Béla”.

Dacă pe timpuri aici veneau serii de câte 40-50 de elevi, acum, după reamenajare, vor fi 34 de locuri la parter și la mansarda clădirii. Vor mai fi, de asemenea, două săli de cursuri, o sală de mese și o bucătărie, plus o terasă încăpătoare.

Directoarea Liceului Teoretic „Bartók Béla”, dr. Erdei Ildikó, explică ce se va întâmpla în centrul de formare: „În primul rând, aici se vor derula cursuri de formare pentru tineri și adulți. Prin acest proiect am elaborat două cursuri acreditate. Unul de consiliere în carieră pentru tineri între 15 – 25 de ani și un curs de competențe antreprenoriale pentru cei cu vârste mai mari. Vor urma și altele, dar prioritare pentru anii următori sunt derularea cursurilor de formare, dar se vor putea derula și o seamă de alte activități, bineînțeles cu respectarea regulamentului.”

(foto: banatulazi.ro)

Despre admin 6669 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.