
Ultima acţiune oficială a voleiului feminin la senioare în sezonul 2018 – 2019, participarea la Turneul Final al Cupei României, a avut un caracter cu totul special. Pentru că încheia un parcurs unic al echipei, în care se obţinuseră deja două performanţe remarcabile: 1. Obţinerea, în Kosovo, de către o echipă nou construită după plecarea tehnicianului Luka, a argintului competiţiei balcanice şi 2. Încheierea campionatului în elită pe poziţia a cincea, pentru prima oară în istoria de peste treizecişi trei de ani a voleiului în Lugoj, reuşită ce înscrie C.S.M. Lugoj pe tabloul grupărilor ce vor lua startul în toamnă în Challenge Cup.
Prezenţa la Alexandria în 14-15 mai, alături de proaspăt medaliatele competiţiei interne – CSM Volei Alba Blaj, CSM Bucureşti şi CSM Târgovişte – a fost posibilă prin jocul excelent care a dus la scoaterea din competiţie a multiplei campioane a României Ştiinţa Bacău, una din specialistele Cupei României. Joc pe care staff-ul l-a pregătit cu mult timp înainte şi care a fost unul din obiectivele de performanţă ale sezonului recent încheiat. Până la acest succes, în cei nouă ani consecutivi la nivelul primei ligi, calificarea în Final Four fusese obţinută în două rânduri, în 2011 (Chiajna – câştigătoare C.V. Tomis Constanţa, antrenor Darko Zakoc, la C.S.M. Lugoj tehnician fiind Bogdan Paul) şi 2014 (Cheile Grădiştei – câştigătoare Ştiinţa Bacău, antrenor Florin Grapă, la lugojence pe banca tehnică aflându-se Valerijan Luka).
O sărbătoare a voleiului începută după finalizarea competiţiei masculine (trofeu adjudecat de Dinamo Bucureşti), televizată în direct în cele două zile de jocuri, care a strâns în cocheta sală din Teleorman mult din ceea ce înseamnă valoare şi competenţă în acest domeniu. Sportivi, tehnicieni, specialişti, oaspeţi, media, pentru stabilirea deţinătoarei trofeului nr. 2 în România. Pe care cele trei grupări de pe podium îl aveau ca obiectiv, având în vedere componenţa loturilor şi investiţiile efectuate.
CSM Târgovişte – CSM Lugoj 3 : 0 (25:15, 25:15, 25:23)
O primă semifinală în care Lugojul a cedat din nou Târgoviştei (0 : 3), adversarul cel mai dificil pe care sportivele noastre l-au întâlnit în competiţiile interne. Cu contingentul sârbo-croat Klisura – Alajbeg – Sredic – Djuric – Pusic, plus internaţionalele românce Neaga şi Trică, un sextet + libero care nu s-a schimbat aproape deloc în acest an (aşa încât Lakovic, Bălae, Marciu, Ciocean, Buterez şi Ozun, sportive de evidentă calitate, au fost mereu rezerve), formaţia antrenată de Luka a păşit sigur în finală, chiar dacă a muncit foarte mult pentru recuperarea diferenţei în setul trei în care Diana Balintoni & co au arătat mult mai multă determinare, conducând o perioadă însemnată a jocului.
CSM Bucureşti – CSM Volei Alba Blaj 1 : 3 (15:25, 17:25, 25:20, 23:25)
Semifinala a doua, una de mare tensiune, a revenit Blajului, regina voleiului românesc în ultimii cinci ani (3 : 1) şi a consemnat un nou succes tactic al lui Darko Zakoc în faţa turkului Ferhat Akbaş. E drept, piesele de bază ale noii campioane – Baciu, Ninkovic, Onyejekwe, Newcombe – au revenit la forma optimă, iar, în tabăra adversă, Koolhaas, Balkestein şi Trushkina n-au fost suficient de agresive pentru a suplini anihilarea aproape totală a Adelinei Ungureanu, unul din atu-urile obişnuite ale echipei din Capitală. Per ansamblu un joc intens, de clasă, între două team-uri cu performanţe mari în ultimii ani.
Finala:
CSMV Alba Blaj – CSM Târgovişte 3 : 1 (25:19, 20:25, 25:18, 25:22)
Ultimul meci a fost şi cel mai disputat, previziunile majorităţii fiind confirmate. În sensul că gruparea dâmboviţeană poate produce daune serioase favoritelor principale (pe care, dealtfel, le învinsese şi în campionat, 3:2 pe Blaj, 3:1 pe C.S.M. Bucureşti). Tensiune, forţă şi implicare la fiecare minge, o adevărată finală, pierdută cu 1:3 de Târgovişte după 1:1 şi un ascendent moral care părea să aducă marea surpriză. Cu care însă veteranele Blajului şi omul-victorie de pe banca tehnică blăjană n-au fost de acord, obţinând un succes meritat şi îndelung aplaudat de cele două galerii, ireproşabile de-a lungul partidei.
Conform regulamentului competiţiei, nu s-a disputat finală mică, locul al treilea revenind ambelor formaţii învinse în semifinale.
Un sezon foarte bun s-a încheiat în modul cel mai frumos, chiar dacă departe de casă şi de susţinătorii admirabili ai voleiului: în aprecierea celor prezenţi la finala Cupei României pentru eforturile ce se fac în Lugoj pentru menţinerea acestei echipe şi reuşitele sale, pe suprafaţa de joc alături de voleibaliste participante şi medaliate la Jocuri Olimpice, Campionate Mondiale şi Europene, nume importante în peisajul acestui sport pe mapamond. În compania unor echipe ale căror bugete însumează peste 5 milioane de euro. Pe care aţi avut şi, sperăm, veţi mai avea şansa să le priviţi în acţiune în Sala Sporturilor din toamnă, în confruntări cu lugojencele.
Felicitări câştigătorilor, onoare învinşilor! Şi vă asigur, în acest an fetele noastre au fost, cu demnitate şi dăruire pentru club, adevăratele campioane!
C.S.M. Lugoj:
Diana Balintoni, Elena Babic, Ivana Dinic, Alexandra Cauc, Nina Kocic, Andreea Petra, Nina Jakic. Daiana Roman, Bianca Albăstroiu, Katarina Vukomanovic. Din lot au mai făcut parte: Georgiana Popa, Patricia Bărbulescu şi Andra Badiu.
Staff tehnic: Ugljesa Segrt (A1), Dragan Grbic (A2), Vasile Canea (prep.fizic), Marko Stojanovic (statistician).
Dan H. BRUDIU
Descoperă mai multe la Actualitatea Online
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.
Lasă un răspuns