CSM Lugoj joacă în Las Palmas de Gran Canaria [Volei CEV Challenge Cup 2020/2021]

Dan H. BRUDIU

Mare surpriză luni, 16 noiembrie, când, în meeting-ul online găzduit de Comisia de Competiții a Confederației Europene de Volei, s-a stabilit amfitrionul fazei optimi / sferturi de finală în CEV Challenge Cup 2020-2021. Neînscris inițial drept candidat la organizarea turneului modificat „din mers” în noiembrie, clubul spaniol CV Las Palmas Gran Canaria (care a eliminat între timp olandezele de la Sliedsrecht) a depus în ultimul moment documentația necesară și a câștigat, în oftatul general, tragerea la sorți în vederea organizării acestei faze a competiției. Trebuie spus că, în urna cu trei bile (verzi) s-au mai aflat turcii THY Turkish Airlines Istanbul și francezii VB Vandoeuvre Nancy, dar norocul a surâs, finalmente, grupării spaniole. Din păcate, datorită structurii logistice obligatorii de care Lugojul nu dispune, C.S.M. nu a avut șansa de a susține în Luxemburg candidatura de organizare. Care, sigur, ar fi însemnat pentru club costuri mai reduse și condiții de pregătire optime, pe propriul teren, fără dificultățile de transport și cazare specifice perioadei în curs.

Pe de altă parte, calificarea, a doua oară consecutiv, la nivel continental, obținută în sezonul trecut, este meritul unui grup care se regăsește în mare parte și în distribuția din acest an a Lugojului și care, la fel ca în sezonul european trecut, când a eliminat din competiție în 16-imi vicecampioana Cehiei, va evolua din nou în faza optimilor de finală. Combinată cu sferturile de finală în 2020, cu echipele ce, practic, desemnează una dintre semifinaliste, reunite într-un singur oraș – gazdă. Aflat în Oceanul Atlantic, mai aproape de coasta africană (150 de km de Maroc) decât de Spania, la circa 4.000 de km de România, Las Palmas de Gran Canaria (circa 385.000 de locuitori) este capitala provinciei Las Palmas, una din cele șapte insule ale arhipelagului Insulelor Canare. Patrimoniu UNESCO din 1990, cu rădăcini istorice impresionante, asaltată permanent de vizitatori, cunoscută și datorită superbelor plaje Playa de las Alcaravaneras și Playa de las Canteras, festivalurilor non-stop de-a lungul anului și susținută economic de strategicul port Puerto de La Luz, cosmopolita așezarea iberică este, desigur, o destinație cu totul specială, chiar dacă foarte greu accesibilă.

Revenind la competiție, suntem în așteptarea dosarului de organizare pe care clubul spaniol are obligația să îl transmită în cel mult trei zile, pentru a putea planifica deplasarea. În principiu, zilele de jocuri vor fi 15-16-17 decembrie, iar împerecherea echipelor în 1/8 de finală este:

C.S. Municipal Lugoj (România) – THY Turkish Airlines Istanbul (Turcia),

CV Las Palmas Gran Canaria (Spania) – VB Vandoeuvre Nancy (Franța),

după care învingătoarele se vor întâlni în sferturi pentru desemnarea semifinalistei.

Așadar, șaisprezece echipe se vor alinia la startul optimilor de finală ale Challenge Cup, acolo unde România are în acest an trei reprezentante: campioana C.S.M. Volei Alba Blaj, care încearcă organizarea (la Tg. Mureș sau Sibiu) a unuia din turnee în România, vicecampioana Dinamo București – favorită în dubla nedisputată încă cu AJM do Porto (care va participa în același turneu, alături de cehoaicele de la VK Prostejov și echipa spaniolă Sanaya Laguna) și C.S.M. Lugoj.

Învingătoare în Ucraina cu 3:1, formația C.S.M. Târgoviște are prima șansă de a ajunge în optimile CEV Cup, după returul din România cu Prometey Kamyanske. În schimb, Știința Bacău a fost eliminată din CEV Cup în Serbia de ZOK Ub, după o dublă de 0 : 6 ! E drept, echipa băcăuană a fost serios dereglată de indisponibilități cauzate de criza Covid, dar sârboaicele s-au dovedit net superioare.

Les jeux sont fait, cum ar spune colegii de la Nancy.

Dar vom reveni, evident, în numărul viitor, cu detalii legate de turneu.

Urmărește-ne pe Telegram și Google News

Fii primul care își dă cu părerea!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.