Corporația meseriașilor, la ceas aniversar. 25 de ani de continuarea a tradiției

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Corporația Meseriașilor din Lugoj a sărbătorit marți, 13 august, 25 de ani de la reînființare, un sfert de secol în care a continuat tradiția vechilor bresle. Evenimentul a avut loc într-un cunoscut local din oraș, unde au fost prezenți, pe lângă reprezentanții corporației, primarul Lugojului, consilieri locali și județeni și reprezentanți ai bisericii. Despre însemnătatea acestei Corporații de fală a Lugojului a vorbit chair președintele ei, Vasile Belințan.

 Continuăm tradiția vechilor bresle de meseriași. Actuala Coroprație s-a reînființat în 1994, de foștii membri din vechile corporații, desființate de regimul comunist în 1948, Petru Siniteanu, maestru croitor cu Academia Regală de croitorie și Francisc Belințan , maestru mozaicar. Noi, la vremea aceea nu prea eram știutori în ale breslelor de meseriași. Acești înaintași, acești bătrâni, ne-au povetit, ne-au explicat și ne-au adus documentele. Noi , la ora actuală, mergem numai după documente, cum s-ar spune: tablouri, poze, scrisori și statute”, a declarat Vasile Belințan.

 În cei 25 de ani, cu urcușuri și coborâșuri, Corporația Meseriașilor din Lugoj a avut ambiția de a trece peste timp și și-a propus să adune în jur tineri care să aducă un suflu nou. Mai mult decât atât, Corporația este unică în România, prin faptul că este singura care s-a reînființat după 1989.

Această coroprație la ora actuală este singura care s-a reînființat după Revoluția din 1989. Au mai încercat și alte asociații, pentru că au fost corporații și în orașele mari: Sibiu, Brașov, Făgăraș, Oradea, orașe din partea Ardealului, dar nu s-au reînființat. Datorită celor bătrâni, care au avut eul lor personal pentru Lugoj, noi existăm la ora actuală. Ei au spus: “Voi să duceți această tradiție mai departe,pentru că asta reprezintă Lugojul!”, a completat președintele Corporației Meseriașilor din Lugoj.

 La eveniment a luat parte și Francisc Boldea, primarul Lugojului, care a venit însoțit de Thomas Nietsche, primarul general din orașul german Jena, sosit la Lugoj cu prilejul “Rugii”. Francisc Boldea a înmânat o diplomă de excelență Corporației Meseriașilor, la 25 de ani de existență.

„Această corporație înseamnă păstrarea tradiției noastre frumoase meșteșugărești, a meseriilor de bază din Lugojul German și Lugojul Român, înseamnă obligația noastră de a duce mai departe tradiția meseriașilor. Am observat că este o asemănare foarte mare și cu ceea ce se întâmplă la Jena și acesat este un lucru extraordinar de frumos, că românii și nemții, românii și ungurii au contruit împreună pe aceste meleaguri un lucru frumos care trebuie păstrat. De aceea le-am și acordat diploma de excelență, pentru promovarea Lugojului și a tradiției locale și pentru dezvoltarea locală. Am o mare bucurie astăzi să fie aici alături de noi  Thomas Nietshe, primarul general al orașului Jena, un prieten adevărat al Lugojului. Am stabilit niște realații frumoase între delegațiile noastre și cele din Jena, am făcut o vizită la ei în iunie, a fost foarte frumos”, a declrat primarul Lugojului.

 Primarul Jenei a mărturist că și în Germania există o săbătoare a meseriașilor și că există similitutidini în ceea ce privește modul în care cele două orașe înfrățite își propun să ducă mai departe tradiția din moși-strămoși.

 “Sunt pentru a doua oară aici în Lugoj și sunt foarte mulțumit și impresionat de acest oraș. Chiar acum am ajuns și am nimerit la sărbătoarea de 25 de ani a meseriașilor. Pot să spun că aceeași sărbătoare o avem și noi în Germania, cea a meseriașilor. Primarul ne-a pregătit pentru zilele următoare un program foarte frumos, vom avea multe surprize. Avem și o delegație care a venit cu noi și sunt și ei foarte plăcut surprinși. Vrem să păstrăm legătura de frăție între orașele noastre și chiar dacă sunt ajuns de doar o oră aici la Lugoj, mă simt nemaipomenit”, a completat Thomas Nitzsche, primarul Jenei.

 La un sfert de secol de la reînființare, invitații au primit o plachetă aniversară. Tot ceea ce își doresc organizatorii prin activitatea acestei Corporații este să arate că tradiția Lugojului nu este uitată.

Alina DAMIAN

Despre admin 6584 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.