Corespondență din Serbia: Zrenjanin (Becicherecul Mare din Banatul sârbesc)

Nicolae TOMA

Vizitez des Serbia, în special Banatul sârbesc, unde am descoperit satul bănățean conservat de acum 100 de ani. Și România, asemeni altor popoare, a fost la cheremul marilor puteri, care au rupt din trupul țării și au împărțit provincii după bunul plac. Românii dezrădăcinați de țara mamă sunt mai români decât cei care locuiesc acum în România. Și-au păstrat limba și portul, au respectat obiceiurile și tradițiile, în ciuda vi-tregiilor soartei.

Am stat mai multe zile într-un oraș cândva românesc și care astăzi se numește Zrenjanin. Cu toate acestea, când vorbesc despre acest oraș, românii din Banatul sârbesc nu îi spun altfel decât Becicherecul Mare.

Becicherecu Mare este reședința districtului Banatul Central din Voivodina (Serbia). În 2011, orașul avea o populație de 75.743, în timp ce municipalitatea avea una de 122.714. Becicherecul Mare este cel mai mare oraș din Banatul Sârbesc, al treilea ca mărime din Voivodina (după Novi Sad și Subotica) și al șaselea oraș din Serbia.

După intrarea României în UE, Becicherecul Mare s-a înfrățit cu Timișoara și Arad. În 1946, orașul a fost redenumit de către comuniștii sârbi  în onoarea și memoria comunistului voivodinian și partizanului Žarko Zrenjanin Uča (1902–1942). Unul dintre liderii partizanilor comuniști din Voivodina în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Žarko Zrenjanin Uča a fost întemnițat și eliberat după ce a fost torturat de naziști luni de zile, iar mai târziu ucis în timp ce încerca să evite recucerirea.

După alipirea a unei porțiuni din Banat la Regatul Sârb, orașul a mai purtat diferite nume cum ar fi: Bečkerek (Бечкерек), sau Veliki Bečkerek (Велики Бечкерек).  În onoarea regelui Petru I al Serbiei, în 1935 orașul primește numele de Petrovgrad, dar după câțiva ani iarăși i se schimbă numele în Zrenjanin și rămâne așa până în ziua de astăzi.

Orașul este în plină expansiune economică. Are o afluență de investitori chinezi. Cea mai mare investiție făcută de China este construirea unui Combinat chimic nu departe de oraș, care se întinde pe aproape 100 de ha. Nu lipsesc magazinele cu produse chinezești, dar se întâlnesc și alte firme europene, cum ar fi Lidl și firme de îmbrăcăminte și încălțăminte.

Oamenii pe stradă sunt liniștiți, nu poartă mască. În magazinele de produse non-alimentare se intră civilizat, cu mască, dar în cafenele și restaurante nu se intră cu mască. Tineretul știe limba engleză și am aflat că a doua limbă care se studiază în școli, de ani buni, este limba engleză.

În Becicherecu Mare se pot vizita mai multe clădiri istorice: Primăria, Catedrala, Muzeul Național, Piața Libertății, strada Regele Alexandru I etc. Pentru cei interesați,  există un punct de informare turistic în clădirea Muzeului Național.

În anul 2020, Becicherecul Mare (Zrenjanin) a fost desemnat oraș european al sportului.

Becicherecul Mare a fost mult mediatizat prin condamnarea renumi-tei criminale Vera Renczi, faimoasa „Văduvă Neagră”, care locuia în castelul ei din Berkerekul, unde, din gelozie furioasă, și-a otrăvit cei doi soți, fiul ei de 10 ani și 32 de iubiți, începând din 1925. A pus toate cadavrele în sicrie de zinc în cripta castelului și obișnuia să vorbească cu ei, bând șampanie. A fost arestată în 1930 și condamnată la moarte, pedeapsa fiind comutată în închisoare pe viață pentru că, la acea vreme, Iugoslavia nu executa femei. A devenit o nebună completă și a murit în azilul din oraș în 1960.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.