Conducerea Spitalului din Lugoj vrea să taie aproape toţi copacii din parcul secular al unităţii medicale

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Parcul secular din curtea Spitalului Municipal „Dr. Teodor Andrei” din Lugoj poate rămâne fără majoritatea… copacilor. Încă de la înființarea spitalului, în 1911, curtea unității a fost gândită ca un spațiu de refacere, de recuperare a pacienților în aer liber, printre pavilioane fiind plantați arbori din specii rare și protejate, de pe toate continentele.

Printre arborii plantați în 1911 s-au aflat trei exemplare de Gingko Biloba, specii de molid argintiu și stejar originare din Africa de Nord, Franța și Spania, stejar roșu american, iar în urma plantărilor care au avut loc în anii următori, parcul spitalului lugojean s-a îmbogățit cu nu mai puțin de 252 de arbori din cele mai diverse specii: chiparosul de California, tuia gigantică din vestul Americii de Nord, tuia piramidală, arţarul american, cetina de negi din Munții Caucaz (plantată în 1920), douglas verde din Munții Stâncoși (SUA), douglas argintiu din Canada, ienupărul de Virginia, socul negru, salcâmul japo-nez, arţarul tătăresc, specii de ulmi şi de paltini, molizi etc.

O parte dintre acești arbori valoroși au fost tăiați după furtuna din august 2016. Când s-a făcut toaletarea au fost puși la pământ arțari americani, proveniți din estul și centrul continentului american, arțarii tătărești, proveniți din Armenia și Iran, paltinul de junte din sudul Caucazului.

Acum, conducerea unității medicale vrea să taie 180 de arbori, din cei circa 200 de copaci de diferite specii (stejar, molid, ulm, arțar, ienupăr, frasin, cireș japonez, tuia, nuc canadian, platan, Gingko Biloba) care au mai rămas în parcul din curtea spitalului.

Decizia de tăiere a arborilor a fost luată după ce, anul trecut, o nouă furtună a rupt și a culcat la pământ câțiva copaci. Arborii au fost propuși pentru tăiere și chiar au fost marcați de către repre-zentanții Ocolului Silvic. Agenția pentru Protecția Mediului Timiș nu a eliberat însă avizul necesar, din cauză că printre cei 180 de arbori propuși pentru tăiere sunt și copaci sănătoși.

Totodată, reprezentanții Agenției pentru Protecția Mediului susțin că Primăria Lugoj este responsabilă de tăierea arborilor bătrâni și aflați într-o stare avansată de degradare, precum și a celor căzuți după furtună, dar și de inventarierea exactă a tuturor arbori-lor și a stării acestora. Municipalitatea lugojeană nu a realizat cartagrafierea arborilor, reprezentanții autorităților locale motivând că pentru efectuarea acesteia este nevoie de o licitație, iar procesul este anevoios…

(A. B.)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.