Concursul „De la fast-food la brain-food” și-a desemnat câștigătorii

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Evenimentul intitulat „De la fast-food la brain-food”, cuprins pe agenda Activităţilor Educative, Şcolare şi Extraşcolare a Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş, propus și organizat de Colegiul Tehnic ”Valeriu Braniste” Lugoj, în colaborare cu școlile gimnaziale și liceele din Timiș, și-a desemnat astăzi câștigătorii la cele patru secțiuni: bruschete/sandwich-uri, salate, smoothie-uri/shake-uri/fresh-uri, deserturi raw-vegan.

Concursul s-a adresat elevilor din învăţământul gimnazial, profesional și liceal. Astfel, au participat 30 de elevi de la Școala Gimnazială nr. 2 Lugoj, Școala Gimnazială “Eftimie Murgu”, C.T. ”Valeriu Braniste” Lugoj, Liceul Teoretic “Traian Vuia” Făget, C.T. “E. Ungureanu” Timișoara, C.T. “Henri Coandă” Timișoara.

Participanții au optat pentru obținerea unui produs în conformitate cu tema și scopul concursului, produs reprezentativ pentru secțiunea la care s-a înscris, apoi au realizat un film (de maxim 15 minute) cu modul de realizare a produsului și argumentarea alegerii ingredientelor și modului de preparare. Filmările au fost încarcate pe YouTube și pe site-ul concursului.

Echipele câștigătoare vor fi invitate pe data de 16.10.2018, la C.T. ”Valeriu Braniște” pentru a participa la diseminarea rezultatelor concursului alături de nutriționiști, studenți și specialiști în domeniu, dar și pentru a marca împreună Ziua Mondială a Alimentației.

Elevul secolului XXI este vulnerabil adesea la oferta informațională cu privire la alimente și nu înțelege că ceea ce mănâncă îi influențează în mod direct starea de sănătate, energia, capacitatea de concentrare, învățare, calitatea somnului și chiar acceptul/refuzul unor activități fizice.

„Prin introducerea acestui proiect ne aducem aportul la conturarea unei educații nutriționale prin care să evidențiem rolul alimentației pentru sănătatea fizică, emoțională și cognitivă a copiilor. În acest scop, intenționăm realizarea unui site cu materiale utile pentru orele de dirigenție, instruire practică în domeniul turism și alimentație, dar și pentru orice cadru didactic, elev, student, interesat de un stil de viață sănătos”, ne-a declarat prof. Nicoleta Muntean, coordonator proiect.

În demersul organizării acestui concurs ne-a fost alături și doamna dr. Verginica Faur, cu sfaturile și îndrumările competente.

„Proiectul acesta oferă tinerilor participanți o bună ocazie pentru a pune în practică, în mod creativ, cunoștintele teoretice acumulate, cu speranța că ei vor dori să aprofundeze știința nutriției, arta de a găti sănătos, întelegând că un stil de viață sănătos începe cu alimentația corectă. De asemenea, ei vor fi promotorii acestei educații în familiile lor și în societate, principiile de igienă a nutritiei, domeniu căruia m-am dedicat de peste 25 de ani”, a spus Virginia Faur, cercetător științific, evaluator în cadrul concursului.

Proiectul propus se constituie ca un exercițiu extrem de important pentru evaluarea bagajului de cunoștințe teoretice dobândite de elevii participanți și a abilităților practice ale acestora. Ideea educării cu privire la nutriție este, pe de o parte, extrem de necesară, de bun augur, pe de altă parte – îndrăzneață, fiind necesară consecvența și lupta cu „ispitele” alimentare actuale.

„Este salutară inițiativa Colegiului Tehnic V. Braniște  Lugoj de a promova principiile sănătoase ale nutriției în rândul tinerilor în cadrul evenimentului ”De la fast-food la brain-food” și sunt de felicitat organizatorii și participanții. Acest tip de educație trebuie adaptat pentru toate vârstele, de la preșcolari la adulți, conceptele sale necesitând promovare intensă în toate mediile sociale. Pentru o societate sănătoasă, specialiștii (nutriționiști, medici, tehnologi de industrie alimentară, psihologi etc.) trebuie să se constituie ca o echipă și să vină în sprijinul unor asemenea demersuri educaționale”, a concluzionat dr. ing. Camelia Moldovan, evaluator in cadrul concursului.

AL PRESS

Despre admin 6589 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.