Concert dedicat Zilei Culturii Naționale

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

La Filarmonica Banatul Timișoara, Ziua Culturii Naționale va fi marcată printr-un concert susținut de membrii Orchestrei Facultății de Muzică și Teatru din cadrul Universității de Vest din Timișoara. Evenimentul are loc duminică, 15 ianuarie, de la ora 19:00, în Sala Capitol.

Dirijorul concertului va fi CRISTIAN SPĂTARU, iar solist va fi PETER TRADNIK – pian.

Programul nu putea începe altfel decât cu o lucrare a unui compozitor român. Astfel, dirijorul a ales Valurile Dunării de I. IVANOVICI.

Creația lui I. IVANOVICI (născut în 1845, la Timișoara) cuprinde 350 de piese, majoritatea dansuri (vals, cadril, polcă) și marșuri.  Cea mai cunoscută compoziție a sa este valsul Valurile Dunării, piesă ce s-a bucurat de un succes atât de mare, încât a fost uneori atribuită altor compozitori, între care și lui Johann Strauss-fiul. A fost interpretată prima dată la Expoziția Universală de la Paris din 1889, în aranjamentul semnat de Emile Waldteufel, unde a câștigat premiul pentru compoziție și a devenit imnul expoziției.

Ioan (Iosif) Ivanovici a fost numit post-mortem Cetățean de Onoare al Timișoarei.

În cadrul concertului de duminică seara vom audia și Concert pentru pian și orchestră nr. 1 în do major, op. 15  de L. VAN BEETHOVEN și Suitele Peer Gynt nr. 1 și 2 de E. GRIEG.

Biletele se găsesc online pe site-ul Filarmonicii Banatul Timișoara, la casieria instituției și pe myticket.ro (https://bit.ly/3GAvgQD).

Ziua Culturii Naționale se sărbătorește din 2010, iar data de 15 ianuarie a fost aleasă întrucât este ziua de naștere a celui mai mare poet român Mihai Eminescu. Sărbătoarea are ca scop promovarea culturii, artei și a efortului academic românesc.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.