Colocviul „Arte vizuale satirice în Europa”, la Muzeul Popa’S din Timișoara

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook,
ne poți citi pe
Telegram și Google News

Sâmbătă, 18 iunie a.c., cu prilejul Colocviului „Arte vizuale satirice în Europa”, caricaturistul Ștefan Popa – Popa’S a lansat o carte cu același titlu. În acest volum se reunesc cei mai mari caricaturiști de pe continent. Am remarcat prezența la acest eveniment a unui grup reprezentativ din Timișoara, iubitori de caricatură.

Popa’S organizează la muzeul din Bastion, Timișoara, care-i poartă numele, pentru a treia oară anul acesta, un colocviu legat de profesiunea de artist vizual. Primul colocviu a fost acum câteva luni și s-a desfășurat sub genericul „Satira grafică contemporană”, al doilea  „Caricatura de presă din Balcani”, iar cel de-al treilea „Arte vizuale satirice în Europa”.

Artistul vizual timișorean a vorbit despre primul Muzeu de Caricatură din Lume, care se află în Varșovia și poartă numele unui celebru caricaturist polonez, care este și inițiatorul lăcașului de cultură, Eryk Lipinski. Popa’S a subliniat faptul că este foarte greu să ai materiale în ziua de astăzi pentru albume, fiecare caricaturist a trebuit să cedeze dreptul de autor.

Apoi a amintit despre „Salonul de caricatură” de anul trecut, la care au participat peste 800 artiști, din peste 83 de țări, de pe toate continentele. În opinia sa, dacă ne luăm după numărul de țări participante, ar fi cel mai important eveniment cultural din țară și chiar din alte țări.

Muzeul Popa’S, din cadrul Muzeului Banatului, are 280 metri pătrați și, în comparație cu alte galerii care expun caricaturi, putem spune că la Timișoara suntem privilegiați, deoarece spațiul pe care îl ocupă „Salonul de Caricatură” este de 1.700 metri pătrați.

În acest context putem afirma că este cel mai mare spațiu pentru expunere de caricaturi din lume.

Ștefan Popa Popa’S și-a propus să editeze la fiecare colocviu, 3 – 4 pe an, câte un album cu lucrări reprezentative, plus un album pentru „Salonul de Caricatură” din octombrie.

La acest salon va participa spuma caricaturii din întreaga lume, mari personalități ale artelor românești și maeștrii sportului românesc.

Pe lângă aceste manifestări culturale, devenite tradiție, se vor organiza mai multe acțiuni culturale online, cu o mare arie de răspândire.

Un alt punct important al colocviului au fost lecțiile de caricatură pentru copii, care într-un timp record au devenit artiști de luat în seamă. Această idee inițiată și promovată de Popa’s a fost preluată în Spania și în alte țări, până și unele țări din Africa au fost interesate să-și învețe copii să iubească caricatura.

Pe simeze au fost expuse cele mai reprezentative caricaturi din Europa. Sunt artiști foarte cunoscuți, care publică în marile ziare din lume.

După vizionarea expoziției, cei prezenți au fost invitați să fie imortalizați într-o caricatură realizată pe loc de Popa’S și Nina Jurcă, studentă la „Academia Popa’S”.

Un mesaj pentru turiștii din Timișoara să viziteze Muzeul Popa’s.

Nicolae TOMA

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.