Colocvii Banatice, Ediţia a VI-a

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Vineri, 30 august 2019, la Casa Orăşenească de Cultură, în organizarea Primăriei, Consiliului Local şi a Casei Orăşeneşti de Cultură, toate din Anina, a avut loc cea de a VI-a ediţie a „Colocviilor Banatice”. Din cauza unor factori (cu care noi, românii, nu ne-am obişnuit încă, adică lipsa resurselor bugetare), cea de a VI-a ediţie nu a mai avut loc, ca precedentele, în superba staţiune Mărghitaş (care, se aude că ar fi fost „recuperată“ în virtutea unor mai vechi datorii, de către o bancă), situată foarte aproape de Anina, sub formă de tabără, care dura trei zile.

Acum totul a fost concentrat într-o singură zi. Cum românul este (prea) tolerant din fire şi se mulţumeşte şi cu mai puţin, decât cu nimic, de silă, bucuros, s-a mulţumit şi cu mai puţin, puţin care se pare că va dispărea în curând. Faptul că mai supravieţuieşte se datoreşte „ultimului mohican” interesat de cultura din aceste părţi, actualului director al Casei Orăşeneşti de Cultură, care, din păcate, a ajuns la vârsta pensionării. Este vorba de bătăiosul, inimosul, infatigabilul, iubitorul om de cultură Mihai Chiper.

Dar să revenim la oile noastre! Deşi s-a desfăşurat într-o singură zi, întâmplarea a fost una bogată, acoperind o vastă şi variată paletă de acţiuni, care mai de care mai interesante (ştiţi zicerea ceea românească… „şi creştea Făt-Frumos într-o zi, cât alţii într-un an”).

În debutul evenimentului, col. Silviu-Daniel Neagoe, şeful Centrului Militar Judeţean Caraş-Severin, a susţinut o expunere foarte amplă şi documentată, dublată de o proiecţie, intitulată 100 de ani de la Intrarea Armatei Române în Anina, în anul 1919. Al doilea punct care a figurat pe ordinea de zi, a fost

Prezentarea albumului Monumentele Mi-hai Eminescu, prezentată de autorii lui, Erwin-Josef Ţigla şi Gheorghe Jurma. Cei doi, spre lauda lor, au cutreierat ţara noastră în lung şi-n lat, dar şi cele străinătăţi, însoţiţi de aparatul foto, re-alizând un superb album cu statuile Eminescului, descoperite (până acum) de cei doi neobosiţi oameni de litere, şi nu numai. Din păcate, volumul apărut în Editura Tim Reşiţa, în anul 2018, a fost tipărit într-un tiraj redus, astfel că acei care au reuşit să-l achiziţioneze pot să se considere nişte norocoşi. Din prea multă modestie, autorii au omis să amintească că volumul s-a bucurat de un nesperat succes, fiind şi premiat, dar sesizat de Gabriela Şerban, directoarea Bibliotecii Orăşeneşti „Tata Oancea”, din Bocşa.

A sosit apoi momentul lansărilor de carte. Primul a fost Nicolae Sârbu, care a „invitat” publicul numeros La o vânătoare de dinozauri, volum apărut recent în Editura TIM, din Reşiţa. De fapt, volumul nu este unul nou, ci este de facto o „reunire” a două tomuri: Aurul din aripi, o reluare întocmai a volumului amintit, apărut în anul 1986 (cartea de debut a autorului) şi al doilea, O epopee întoarsă pe dos, care repre-zintă viziunea actuală  despre oraşul Anina, sau, mai exact, despre ceea ce a fost oraşul Anina. Toţi vorbitorii despre carte, din rândul cărora amintim doar câţiva, Maria Niţu, Gheorghe Jurma, Remus Valeriu Giorgioni, Ion Răşinaru şi alţii, au ţinut să sublinieze calităţile, pe lângă cele ştiute, de poet, prozator, critic literar, şi pe cea de „jurnalist înrăit”, cu peniţa ascuţită, înmuiată tot timpul în acid, redând nişte realităţi la care autorul a fost martor ocular, transformându-se, nu de puţine ori, într-un acuzator feroce. În încheierea lansării, „încriminatul” a acordat celor doritori autografe.

Capitolul lansărilor de carte a  luat sfârşit cu un moment deosebit de delicat: lansarea cărţii de poeme postume, a Mariei Chiper, fosta soţie a redactorului-şef al Re-vistei „Arcadia”, din al cărui colectiv de redacţie a făcut şi ea parte. Opul se intitulează Cartea Mariei (Neliniştea de dincolo de vis),  apărută în 2019, la Editura Eubeea, Timişoara.

Despre plachetă, dar şi despre Omul Maria Chiper au vorbit Maria Niţu, Gabriela Şerban, Iulian Barbu, Remus Valeriu Giorgioni, Ion Oprișor, Ioan Preda şi alţii.  Evenimentul a luat sfârşit cu o expoziţie de fotografii (invizibilă, deoare-ce au lipsit chiar… fotografiile), Militari de seamă ai Banatului, însoţită de o expunere susţinută de col. Ion Teca – Batalionul 183 Artilerie Mixtă, G-ral Ion Dragalina – Lugoj. Toţi cei prezenţi la întâmplare au primit din partea oganizatorilor o Diplomă de Excelenţă,  Revista Arcadia, Nr. 2-3 (46-47) şi  placheta de versuri lansată cu această ocazie, a celei care a fost Maria Chiper, cu următoarea dedicaţie: „Să vă amintiţi cu gând cald, prietenesc de sufletul blând şi luminos al Mariei noastre, 30 august 2019.

Într-una din poezii, poeta spune:
„Ce n-aş da să mă întorc din iarnă/ Şi sufletul pustiu să mi-l deschid,/ În roua dimineţii, ca o floare,/ Şi braţele să le întind în chip de aripi/ Şi să zbor spre primăvara care eşti.”
Iar noi îi răspundem:
– Rămâi, draga nostră Maria, în roua dimineţii, ca o floare!”

Mircea ANGHEL

P.S.
Cei care doresc să vizioneze expoziţia, sunt invitaţi a o face în localitatea Şopotul Vechi, la punctul muzeal  al istoricului, prof. Gheorghe Rancu.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.