Colectarea și reciclarea ambalajelor: care sunt normele în vigoare?

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Sursa foto: https://www.freepik.com/free-photo/hands-holding-recyclable-items_11373083.htm#page=1&query=glass%20plastic%20recycle&position=7 

Strategia privind colectarea și reciclarea ambalajelor este funcțională la nivelul Uniunii Europene și are ca scop tranziția economia circulară, prin eficientizarea activităților de colectare, sortare și reciclare a diferitelor tipuri de ambalaje.

Directiva privind ambalajele și deșeurile de ambalaje a stabilit noile obiective în materie de reciclare: 50% în anul 2025 și 55% în anul 2030. Pentru îndeplinirea acestor obiective, companiile românești trebuie să respecte normele specifice, să valorifice deșeurile provenite din ambalaje și să le raporteze către autoritățile de mediu conform legislației în vigoare.

Prin OUG 74/2018 au fost impuse noi reguli pentru sistemul de gestionare a deșeurilor provenite din ambalaje. Conform acestor norme actualizate, toate companiile care importă produse ambalate și toate firmele care le achiziționează intracomunitar pentru folosință proprie, au responsabilitate directă pentru toate tipurile de deșeuri generate: ambalaje primare, ambalaje secundare, ambalaje terțiare utilizate pentru ambalarea produselor.

Printre cele mai importante obiective de valorificare a deșeurilor de ambalaj se numără reciclarea sticlelor și a plasticului, iar în acest sens Comisia Europeană a publicat recent Orientările Comisiei privind produsele din plastic de unică folosință în conformitate cu Directiva (UE) 2019/904 a Parlamentului European și a Consiliului privind reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului.

Acest ghid stabilește criteriile privind încadrarea unui produs în categoria SUP (single use plastics): metoda de extracție, tipul de polimerizare, conținutul de plastic, durata de viață funcțională a produsului, posibilitatea de reumplere și caracterul reutilizabil al produsului.

Normele în vigoare se referă la următoarele tipuri de deșeuri de ambalaje:

  • deșeuri de ambalaje municipale colectate separat;
  • deșeuri de ambalaje din hârtie și carton;
  • deșeuri de ambalaje din plastic;
  • deșeuri de ambalaje din lemn;
  • deșeuri de ambalaje metalice;
  • deșeuri de ambalaje de sticlă;
  • deșeuri de ambalaje care conțin reziduuri sau sunt contaminate cu substanțe periculoase;
  • deșeuri de ambalaje metalice care conțin o matriță poroasă formată din materiale periculoase, inclusiv containere goale pentru stocarea sub presiune.

Fiecare companie care introduce pe piața națională bunuri ambalate, ambalaje de desfacere sau care închiriază ambalaje pentru desfășurarea activității și distribuția produselor proprii trebuie să  transmită lunar o declarație către Asociația Fondului pentru Mediu (AFM).

Agenții economici au transferat responsabilitatea către o organizație care implementează obligațiile privind răspunderea extinsă a producătorului  (OIREP), vor completa declarația către AFM cu datele privind cantitățile de ambalaje și de deșeuri de ambalaje puse la dispoziție de firma de consultanță de mediu în raportul lunar de îndeplinire a obiectivelor. Transmiterea declarației către AFM este obligatorie chiar și atunci când din activitatea companiei nu rezultă cantități de ambalaje sau deșeuri de ambalaje, și se va scrie cifra zero la poziția respectivă.

Pentru aplicarea normelor de colectare și reciclare a ambalajelor au fost  constituite la nivel local asociații de dezvoltare intercomunitara (ADI-uri), formate din Consiliul Județean și primăriile din județ, care coordonează managementul deșeurilor din zona respectivă.

Aceste entități monitorizează și gestionează proiectele de mediu accesate prin fonduri europene, derulează protocoale de colaborare și campanii de informare împreună cu unitățile administrativ-teritoriale (UAT) care finanțează sistemul de colectare.

Normele de colectare și reciclare a ambalajelor sunt în concordanță cu „ierarhia deșeurilor”, pe baza căreia se iau măsuri specifice pentru prevenirea, reutilizarea și reciclarea unor deșeuri de ambalaje, în locul acțiunilor de depozitare și incinerare. Astfel economia și societatea în general realizează pași importanți pe calea către o  economie circulară funcțională, de tip zero waste.

Despre admin 6589 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.