Clinica Barohelp din Lugoj tratează diferite afecțiuni prin terapie cu oxigen hiperbaric

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Dan TIMARU

Sistemul public de sănătate este în colaps. În ultimii treizeci de ani,  a fost construit un singur spital, iar cei treizeci de miniștri ai sănătății, care s-au perindat în ultimele trei decenii pe la minister, s-au spălat pe mâini, aruncând vina pe „greaua moștenire“.

Apariția clinicilor private a fost soluția salvatoare pentru pacienții care aveau nevoie de cu totul altceva decât le putea oferi sistemul național de sănătate. Creșterea interesului românilor pentru serviciile medicale private are la bază conștientizarea faptului că, fără o stare bună de sănătate, o persoană nu poate avea o calitate ridicată a vieții.

În ultimi ani, la Lugoj, presiunea pe sistemul național de sănătate a fost redusă prin apariția clinicilor private, ale căror servicii și competențe ridică nivelul de sănătate al lugojenilor. Varietatea specializărilor, precum și aparatura performantă cu care sunt dotate aceste centre de sănătate, este un factor benefic pentru comunitate.

Nivelul profesional al medicilor care deservesc aceste unități este, și el, la cele mai înalte cote. Un astfel de exemplu este și Clinica Barohelp, înființată de medicul Dan Cliciovan, prima clinică din Lugoj care oferă tratament prin oxigenoterapie hiperbară (la presiune).

Medicul Dan Cliciovan a studiat la Facultatea de Medicină Generală la Universitatea de Medicină „V. Babeș” din Timișoara, a profesat o perioadă la  Regional Emergency Hospital Timișoara, iar în prezent este anesthesiologist la Spitalul Municipal Lugoj.

Domnule doctor Dan Cliciovan, care sunt beneficiile pe care clinica dumneavoastră le aduce locuitorilor acestui oraș, și nu numai lor?

Oxigenoterapia hiperbară este o metodă de tratament ce constă în plasarea pacientului într-o incintă rezistentă la presiune, care conține oxigen pur sau aer îmbogățit în oxigen (amestec respirator Nitrox), la o presiune supe-rioară celei atmosferice.

Beneficiile sunt multiple. În primul rând, cum Covidul este principala boală a momentului, terapia cu oxigen hiperbar oferă o excelentă recuperare după externare, reducând semnificativ zonele de fibroză pulmonară și crescând capacitatea de efort. De obicei, după un ciclu de 10 ședințe, covârșitoarea majoritate a pacienților care necesită oxigen la domiciliu scapă de această povară.

Altă indicație importantă este în bolile neurologice – recuperări motorii importante post accidente vasculare cerebrale; oprește tremorul din boala Parkinson; ameliorări importante în bolile autoimune ale sistemului nervos; degenerescențe ale nervilor periferici.

Tot ce înseamnă autovindecare rapidă se datorează oxigenoterapiei hiperbare: consolidarea de 4 ori mai rapidă a fracturilor, vindecarea  accelerată a plăgilor, vindeca-rea ulcerelor varicoase sau ulcerelor gambiere de cauză diabetică (poate necesita până la 50 de ședințe), vindecarea piciorului diabetic, de foarte multe ori, salvând pacientul de amputația degetelor sau labei piciorului.

Tot ce înseamnă boală inflamatorie poate fi, cel puțin ameliorată, dacă nu chiar vindecată prin oxigenoterapia hiperbară. Indicațiile sunt multiple, începând cu boli inflamatorii ale pielii, inclusiv acnee, continuând cu boli inflamatorii musculare sau osoase (reumatismale), boli de colagen (lupus, poliartrita reumatoidă), degenerescențe osoase (foarte utilizată în coxartroze sau necroze aseptice de  cap femural) și terminând cu bolile inflamatorii ale aparatului digestiv,  de exemplu boala Crohn sau rectocolita ulcero-hemoragică. Ameliorează semnificativ durerea, mai ales cea de cauză inflamatorie.

Bolile vasculare, în special cele periferice, reprezintă altă indicație a HBOT (hyperbaric oxigenotherapy), obținându-se astfel oxigenarea zonelor ischemice (unde, inițial, nu ajunge suficient sânge încărcat cu oxigen), iar în timp, determină formarea vaselor de neoformație ce ameliorează irigarea zonelor ischemice.

Nu în ultimul rând, apar efecte benefice în autism (prin ameliorarea oxigenării neuronilor hipoxici – substratul apariției autismului).

Indicațiile sunt mult mai vaste și cuprind inclusiv domenii ce nu țin de patologie. HBOT reprezintă abordarea ideală în cazul sportivilor, pentru recuperarea post-efort, în fitness, cosmetică, tulburări de somn sau oboseală cronică.

Care este substratul tuturor acestor efecte benefice?

Există explicații clare, științifice, pe care le voi expune pe scurt. La omul normal, fără probleme pulmonare, presiunea oxigenului în sângele arterial este în jurul valorii de 100 mmHg. După oxigenoterapia obișnuită, această presiune poate ajunge și la 200 mmHg.

La aplicarea oxigenoterapiei hiperbare la 1,3 atmosfere (uz cosmetic și sportiv), presiunea oxigenului în sângele arterial ajunge la 600 mmHg, la 1,5 atmosfere 900 mmHg și 1400 mmHg la presiune de 2 atmosfere. Sângele supraîncărcat cu oxigen va livra țesuturilor, atât celor sănătoase, cât și celor suferinde o cantitate mare de oxigen, iar acest oxigen va crește energia celulară, energie înmagazinată sub formă adenozintrifosfat (ATP).

Cu cât mai mult oxigen, cu atât mai multă energie, ducând practic la o autovindecare. Boala nu primește un tratament specific, ci creează premisele autovindecării. HBOT poate fi folosită atât ca unică terapie, cât și ca adjuvant la tratamentul standard. 

Cum ajung pacienții la dumneavoastră? Vin cu trimitere de la medicul de familie, lucrați prin casa de asigurări…?

Din  păcate, acest tip de terapie încă nu intră pe tarifele sau pe decontările casei de asigurări. Pacienții care doresc să se programeze o pot face telefonic la numărul 0784.208.112. 

Care este orarul de funcționare?

Deocamdată, vom funcționa între orele 9-17, urmând ca în viitor, în funcție de cerințe, să extindem programul până la orele 22.

Domnule doctor, am înțeles, din discuțiile purtate până acum, că tratamentul prin  oxigenoterapie hiperbară  ajută și la recuperarea sportivilor care sunt supuși unor eforturi deosebite.  Este adevărat?

Da, este adevărat și am să vă explic și cum se realizează acest lucru. Oboseala musculară este dată de prezența acidului lactic. Hiperoxigenarea celulelor și țesuturilor face să se metabolizeze foarte repede acest acid lactic. Acesta este substratul recuperării la sportivi, deci nu este vorba de doping, este vorba doar de oxigen. Nu se folosesc alte substanțe.

Domnule doctor Dan Cliciovan, vă mulțumesc pentru amabilitatea cu care ați răspuns întrebărilor Ziarului Actualitatea  și vă urez  succes în activitatea profesională!

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.