Ciucă fără măciucă și Ciolacu cu ciolanu’ [Un editorial de Dan Timaru]

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

După ce rotativa s-a pus în mișcare și a devenit rotisor, fiecare partid și-a rumenit interesele. Ciucă fără măciucă, adică fără sceptrul puterii, s-a retras fără bâlbâieli în fotoliul lăsat cald de înaintașul său.

Ciolacu s-a apucat gospodărește de tranșat ciolanul puterii, în timp ce udemeriștii se agață disperați de tocurile ușilor ministerelor din care vor să fie izgoniți.

Deși rotativa guvernamentală era programată pentru 25 mai 2023, procedura a fost amânată din cauza grevei din sistemul de învățământ, politicienii invocând că Educația reprezintă o prioritate și nu rotația premierilor.

Desigur că zarurile au fost aruncate și că ceea ce se pune la cale în spatele ușilor închise nu are nimic comun cu înaltele aspirații ale românilor. Dascălii au trecut la catedră și totul pare că a intrat în normal.

Din păcate, este doar o aparență, pentru că în spatele  liniștii stă o adevărată furtună. Probabil că PSD-ul se bazează pe faptul că, deținând conducerea guvernului în perioada premergătoare alegerilor, va avea o plajă largă de manevră în organizarea evenimentelor electorale.

Dar cum socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg, mă tem că următoarea perioadă de guvernare va fi deosebit de complicată. În primul rând, o serie de nemulțumiri sociale se vor derula în stradă și cum visteria țării e cam goală nu văd cum vor fi aplanate revoltele.

Conflictul armat din imediata vecinătate a granițelor noastre, intensificat de ofensiva Ucrainei, împotriva rușilor, va da dureri de cap americanilor, iar când aceștia au migrene este știut că europenii fac febră. O febră care va frige buzunarele tuturor membrilor Uniunii Europene și în special pe ale noastre.

Noul cabinet se va confrunta și cu presiuni externe, pentru aplicarea reformelor economice deja întârziate, convenite cu Comisia Europeană în schimbul fondurilor de redresare. Rotativa nu aduce nimic nou, fiind de fapt aceeași Mărie cu altă pălărie.

Noul prim-ministru, Ciolacu, are totuși un atu prin faptul că a câștigat o oarecare experiență alături de Ciucă, cu care a colaborat destul de bine, dar nu cred că șmecheria acestui băiat de cartier se va putea ridica la rangul de inteligență politică.

Mai devreme sau mai târziu vom ajunge cu toții la concluzia că nici măcar dumnealui nu este un politician născut, ci unul făcut la apelul de seară al frăției intereselor de grup și personale.

România a avut 11 prim-miniștri de când a aderat la UE, în 2007, și este statul cel mai puțin dezvoltat din comunitate. Mereu suntem acuzați că avem politicienii pe care îi merităm și pe care singuri i-am ales.

Mereu suntem îndemnați să alegem cu mintea și nu cu inima, dar de fiecare dată suntem puși în situația de a alege dintre două rele pe cel mai mic.

Deci, ca să fim înțeleși, corectitudinea la alegeri este încercarea de a apuca rahatul de partea cea mai curată!

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.