Centrul orașului Lugoj, între campanie electorală și necesitate

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Augustin BERCEAN

Lugojenii sunt oameni făloși, obișnuiți să se laude cu ce au prin ogradă și în fața casei. Indiferent în ce limbă era spus, era o mândrie să declari că ești din orașul de pe Timiș. Asta până nu demult. Momentan, am ajuns în halul în care chiar evităm discuțiile pe această temă. Și din vina cui s-a ajuns aici? Doar din vina noastră, a celor care din 4 în 4 ani ieșim la vot pentru a ni-l alege pe cel care ne va administra orașul. Ar trebui să începem să deschidem bine ochii, când mai facem asemenea alegeri.

S-a scris foarte mult despre Centrul municipiului Lugoj, în ultimii 4 ani. Și a fost normal să fie așa. Nu cred că s-a mai întâmplat ceva similar în istoria orașului. Ca lugojeni, am ajuns să ne fie rușine că trăim aici. Din păcate, în loc să fie considerat o necesitate de toate administrațiile urbei, aspectul central al Lugojului a fost ori dat uitării, ori folosit ca imagine pentru campania electorală…

După 1989, o primă reabilitare a Centrului orașului, pe porțiunea cuprinsă între Ceasul electric și Hotelul Timișul, a fost făcută în timpul administrației Turcan. Nu zic, s-a lucrat intens atunci și, cu mult efort, lucrarea a fost terminată… chiar cu câteva săptămâni înainte de alegerile locale. Coincidență, nu? Cu toate că la inaugurare speech-ul l-a ținut fostul primar, Virgil Turcan, într-o înțelegere plină de fair-play, meritele pentru execuția lucrării și le-a atribuit Marius Martinescu, viceprimar în acea perioadă. Domnia sa a fost cel care s-a ocupat efectiv de această lucrare. Și nu i-a prins deloc rău, Martinescu câștigând alegerile din acel an (1996) și devenind primarul municipiului Lugoj.

Din păcate, tot ce au reținut din această întâmplare edilii lugojeni care i-au urmat lui Martinescu a fost partea cu alegerile locale. Și uite așa, cum se apropie ele, cum încep să huruie basculantele prin centrul orașului… Și totul pe repede înainte, că timpul îi scurt, bată-l vina! Parcă-s trase la indigo începuturile astea de campanie electorală.

Centrul orașului ar fi trebuit reabilitat cu foarte mulți ani în urmă. Dacă vreți o părere personală, eu zic că ne puteam lipsi de un pod pietonal peste Timiș, pe care nu ai acces cu bicicleta sau cu căruciorul, de un SPA nefuncțional sau de o… fântână în mijlocul Timișului, pe care să o ia apa… Ar fi fost mult mai important aspectul orașului, mai ales în zona centrală, care este practic emblema orașului. Știu, viziunea respectivei administrații (Boldea) a fost „de la periferie spre centru”, dar prea s-a ignorat „centrul” în cei 12 ani.Dar nici cu actuala administrație nu mi-e rușine… E adevărat, s-a aflat în fața unui fapt împlinit, cu o lucrare gata începută, dar să ai nevoie de aproape 4 ani să-ți dai seama despre ce e vorba, e prea mult! A fost o bâlbâială permanentă a actualilor edili. După câteva luni de la preluarea mandatului, și-au dat seama că vor altceva, de fapt. Și au reziliat contractul cu fostul constructor. Dar nu oricum, ci cu o plată în valoare de 1 milion de lei (de aceea le-aș propune celor care declară sau scriu despre ea să recalculeze suma de cost pentru această lucrare din centru…)

Noua „viziune” a administrației Buciu/Blidariu s-a cam jucat cu nervii lugojenilor. Erau anunțate prin presă „succesuri” după „succesuri” și termene după termene de demarare „în foarte scurt timp” a lucrării. Dar una a fost ce a declarat administrația prin presa locală și alta era realitatea înconjurătoare. În fapt, noi tot prin „spărturi” și noroi am umblat…

Actuala lucrare are termen de finalizare 75 de zile, cu puțin înaintea alegerilor locale și în plină campanie electorală. Ca simplu lugojean, nu ar trebui să-mi pese. Ar trebui doar să fiu bucuros că tot calvarul prin care am trecut în cei aproape 4 ani se va sfârși. Ar trebui să fac abstracție de anumite coincidențe și să mă bucur, atunci când va fi gata, de un Centru frumos și elegant.

Dar oare voi putea?

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.