Centrul de Studii Biblice de la Surduc: 20 de ani de existenţă [FOTO]

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Cu zeci de ani în urmă, o familie de americani (Kay şi Jack Arthur) au avut o viziune amplă de răspândire a Evangheliei în lume, nu doar pe continentul european – şi aşa s-a născut Organizaţia misionară Precept Ministries International, ştafeta fiind purtată în prezent de fiul lor David, prezent la sărbătoarea de la Surduc.

„Precept este un cuvânt care provine din Psalmi și cuvântul înseamnă învățătură sau adevăr. În 1970, când lucrarea aceasta a început, a fost percepută ca o educare a oamenilor cum să studieze Biblia. Acesta este unul din cele cinci centre din lume. Suntem în peste 180 de țări. Avem materiale tipărite în 83 de limbi, dedicate copiilor, adulților și persoanelor de toate vârstele. Vrem să slujim, prin materialele noastre, toată biserica lui Hristos. Misiunea noastră este foarte simplă: să-i angrenăm pe oameni într-o relație cu Dumnezeu, cunoscând cuvântul lui Dumnezeu”,

a declarat David Arthur, președinte Precept Ministries International.

Această viziune globalizantă a fost împărtăşită familiei de români americani, Costel şi Mia Oglice, care au fost trimişi de Precept în România şi, implicit, în Europa de Est. Încă înainte de căderea comunismului, cu mari riscuri, familia Oglice a misionat în România, iar apoi – la scurt timp – în Republica Moldova şi în Ucraina (pe temeiul că avem români şi la Chişinău, dar şi la Cernăuţi; ca apoi misiunea să se extindă pe toate meridianele. Menţionăm că PMI s-a înfiinţat în SUA, la Chattanooga, statul Tennesee, acum 50 de ani).

Dar, când s-a pus problema stabilirii unei locaţii în România, era absolut necesar să se găsească tot o familie de bază – şi astfel familia Oglice a apelat la familia Gigel şi Mariana Olariu din Lugoj. (Pastorul Gigel Olariu era student în anul IV la Bucureşti, când  familia Oglice a venit să prezinte în faţa studenţilor teologi metoda de studiu inductiv al Bibliei.) Astfel, viziunea de-o viaţă a lui Kay Arthur s-a putut materializa, iar după cumpărarea terenului, a început la Surduc construcţia clădirii Centrului, care a durat opt ani, inaugurarea clădirii făcându-se în luna octombrie a anului 1999. Tot prin Gigel Olariu (director pentru România al Precept) s-a putut realiza, în acele condiţii de început al democraţiei în România, şi intabularea Centrului de Studii.

O familie din California, Steve și Christy Strand, este cea care sprijină financiar ceea ce se întâmplă la Surduc și și-a adus contribuția la răspândirea valorilor Precept Ministries în întreaga lume.  Aceștia rememorează modul în care conceptul Precept le-a schimbat viețile.

“Dumnezeu ne-a schimbat viața prin studiile Precept Ministries. Am început să facem studiu biblic și Dumnezeu ne-a captat inimile. Pornind de aici am început să fim lideri de grup. Soția mea a început înaintea mea, apoi m-am alăturat și eu. Am început să auzim despre Precept Ministries din România, am început să ne rugăm și să susținem lucrarea aceasta. Dumnezeu a folosit Precept să ne schimbe viețile”,

a spus Steve Strand, finanțator Precept Ministries.

La ora actuală, Precept Ministries International are  filiale în 185 de ţări, dintre care multe sunt ţări musulmane, cu guverne anticreştine. (Una din mărturiile depuse în ziua „jubileului” de 20 de ani, de către o cursantă din Uzbekistan, spunea că un centru creştin al Precept s-a deschis chiar în casa din care ea a fost alungată de părintele său musulman – care, la rândul lui, s-a creştinat.) În fiecare an la Surduc se ţin cel puțin trei-patru sesiuni de studiu şi conferinţe cu participare internaţională.

Precept Ministries este mai mult decât o asociație și un concept. Pentru cei mai mulți acesta reprezintă o stare de spirit și modul în care mulți oameni au reușit să se apropie de Dumnezeu și să propovăduiască cuvântul lui în lume. Costel Oglice, vicepreședintele organizației, susținut de bunul lui prieten, pastorul Gigel Olariu, își amintesc cum a luat ființă Centrul de la Surduc.

„Am dorit foarte mult cu soția, plecând în America și fiind la Centrul Precept din Statele Unite și ne-am rugat, Doamne, am vrea așa ceva și în România. Dar până în ’89 puteai doar să visezi, nu știai ce și cum. În momentul în care a venit libertatea în România, Domnul ne-a îndreptat să vedem unde găsim un loc ca acesta și am cutreierat țara noastră, am găsit locuri foarte frumoase, dar nu am găsit un om care să ne ajute în această lucrare. L-am găsit la seminarul baptist pe fratele nostru, Gigel Olariu, care ne-a invitat să venim aici, la graduarea dânsului peste două luni de zile. Am venit apoi aici și la un picnic frumos. Am găsit omul, locul, restul trebuia să facă Dumnezeu și asta sărbătorim noi acum”,

a afirmat Costel Oglice,  vicepreședinte Precept Ministries International.

„Eu aveam în inimă această viziune și mă rugam, pentru că am crescut aici pe meleagurile acestea și îmi doream foarte mult ca într-o zi să avem ceva aici pentru tineri, pentru oamenii care studiază bi-blia sau vor să studieze. Nu mă gân-deam niciodată că Dumnezeu va face aici o ambasadă unde oameni din atâtea țări din lume să vină și să se adâncească în cuvântul lui Dumnezeu”,

a completat Gigel Olariu.

La sesiunea jubiliară de anul acesta au participat 130 de reprezentanţi din 18 ţări: România,  SUA, Ucraina (cu cei mai mulţi participanţi: 35), Republica Moldova, Rusia, Noua Zeelandă (1), Albania, Franţa (2), Afganistan, Emiratele Arabe Unite (1), Cehia, Coreea de Sud (2), Cuba (1), Belarus, Pakistan, Miamar. În alţi ani au fost prezenţi delegaţi din India, Brazilia etc. Toate aceste ţări au avut câte un reprezentant care a fost numit să fie purtător de steag la inaugurarea festivităţii de 20 de ani.

În fiecare dimineaţă, de la ora 9, în faţa întregii asistenţe – care se împărţea apoi pe trei grupe – aveau loc mărturii de pe câmpul de misiune. Familia de moldoveni care misionează în Pakistan a adus prima mărturie, relatând greutăţile în care pot face studii biblice inductive (după metoda Precept) cu studenţii din acea ţară musulmană cu 200 de milioane de locuitori. Poliţia încearcă să asigure securitatea bisericilor creştine, dar de multe ori ele se văd nevoite să-şi angajeze bodyguarzi plătiţi. Tot ei lucrează şi în Sri Lanka, ţară cu 22 de milioane de locuitori, dar în care se află patru grupuri religioase: budişti – care sunt cei mai primitori şi calmi – hinduşi, musulmani şi creştini. Doamna din Emirate a relatat problemele avute cu autorităţile islamice, care au în-temniţat-o, interzicându-i să-L mai predice pe Isus (fiul ei se află şi acum în închisoare).

Delegatul din Miamar – o ţară mică situată „între China şi India”, după propria exprimare – îşi exprima uimirea de a fi putut obţine viza, ca să poată fi prezent la această sesiune jubiliară. La fel şi delegatul din Cuba: nu-i venea să creadă că a putut trece Atlanticul să ajungă în România, la Surduc, el fiind dintr-o ţară comunistă – una din puţinele rămase în acest stadiu pe glob. Chiar şi la discusul ţinut cu prilejul sărbătorii, reprezentantul Cubei îşi exprima uluirea şi bucuria că a putut să vină de la aşa distanţă şi să participe la sărbătoarea celor 20 de ani ai Centrului Surduc.

Sesiunea de studii din vara aceasta – din Cartea prorocului Ieremia, primele 24, din cele 52 de capitole, Ieremia fiind unul din prorocii mari ai Bibliei – s-a ţinut timp de două săptămâni prin cursuri predate pe tot parcursul zilei, cu pauze de studiu individual. Cu repetiţii şi reluări de lecţii înregistrate (metoda se cheamă „Învăţătură peste învăţătură”). Iar la sfârşitul perioadei a avut loc examenul final şi notarea manualului de studiu, completat de fiecare cursant în parte. Pentru cititorul mai pulţin avizat, precizăm că Precept Ministries pre-găteşte lideri de grup, capabili să transmită şi altora metoda aceasta novatoare de studiere a Bibliei pe text, în mod aplicat.

În fiecare an la Surduc are loc câte-o festivitate de graduare a liderilor care s-au calificat să devină profesori – sau pastori -; anul acesta festivitatea aceasta s-a produs joi, în preziua jubileului. La masa prezidiului am numărat 9 profesori îmbrăcaţi în togi negre, iar graduanţii, în togi albastre, au fost în număr de 14. Printre pro-fesori – în afara celor menţionaţi – s-au mai aflat Alexei Tentiuc, Vasile Filat, din Republica Moldova (preşedinte pentru Eurasia. Dumnealui a şi încheiat festivitatea de joi, acordând celorlaţi lideri ai Organizaţiei plachete comemorative). Atât la festivitatea de graduare cât şi la festivitatea propriu-zisă, cei care au încheiat discursurile – au tras concluziile – au fost liderii Or-ganizaţiei, moderator fiind în toate ocaziile pastorul Gigel Olariu.

…Dar, cu siguranţă, momentul culminant l-a constituit serbarea de joi 11 iulie, la care, alături de cei 130 de reprezentanţi au mai fost prezenţi 70 de invitaţi: politicieni (deputatul Benoni Ardelean), oameni de afaceri (Gabriel Olariu), primari, autorităţi religioase – incluzându-i pe primarul comunei Fârdea, Samuel Lupulescu, şi pe preotul ortodox al comunei. De asemenea, pastorul Ionel Tuţac, preşedinte al Comunităţii Baptiste de Timişoara, Ligia Dugulescu, președintele organizației creștine de caritate “Isus, speranța României”, Mihai Racoviceanu, cel care a realizat intabularea clădirii Centrului. Televiziunea TEN TV a filmat toată manifestaţia – astfel încât mulţi dintre cititorii noştri au putut vedea înregistrarea la televizor.

După discursurile invitaţilor şi ale conducătorilor PMI s-a prezentat un film cu istoricul clădirii Centrului Surduc, de la turnarea fundaţiei şi diferite faze ale construcţiei, până în actualitate. Mulţumim pe această cale reporterului de la televiziunea Moldova Creştină din Chişinău, Adrian Blajinschi, pentru fotogra-fiile pe care ni le-a pus la dispoziţie.

Ceremonia a fost moderată de frații Gigel și Gabriel Olariu care au avut o contribuție decisivă în dezvoltarea centrului de la Surduc și transformarea lui într-o mică ambasadă religioasă.

Alina DAMIAN și  R.V. GIORGIONI

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.