Centrul de Plasament Lugoj a fost închis temporar, după ce echipele de control au constatat „nereguli de funcționare majore”

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Echipele de control constituite din ordinul prefectului de Timiș, Mihai Ritivoiu, au verificat marți, 11 iulie, 17 centre rezidențiale din județ, în localitățile Lugoj, Jimbolia, Nădrag, Tomești, Găvojdia, Criciova, Comloșu Mare, Lenauheim și Checea.

În urma acțiunilor de control efectuate, au fost depistate nereguli de funcționare, iar ulterior controlului Centrul de plasament Lugoj, cu 14 copii aflați în găzduire, a fost închis temporar, până la remedierea deficiențelor.

Biroul Comunicare, Registratura, Relaţii Cu Publicul al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Timiş ne-a remis următorul comunicat:

„În urma misiunii de control care a avut loc, în data de 11.07.2023, la Centrul de Plasament Lugoj, aflat în structura Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Timiş, şi în urma măsurilor lăsate de organele de control, intens mediatizate în mass-media locală şi naţională, dorim să vă comunicăm următoarele precizări, acestea pornind din necesitatea de a clarifica opiniei publice situaţia acelui centru.

Prin Strategia Județeană, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș are ca obiectiv pentru protecția copilului – Dezvoltarea de servicii alternative la îngrijirea instituțională – Închiderea tuturor instituțiilor de tip clasic, printre acestea numărându-se şi Centrul de Plasament Lugoj, prin înființarea de case de tip familial și apartamente.

Procesul de închidere face parte din Strategia naţională de dezinstituţionalizare a copiilor din sistemul de protecţie specializată şi a demarat în anul 2019. Printr-un parteneriat al DGASPC Timiş şi beneficiind de finanţare prin intermediul fondurilor europene acordate prin Programul Operaţional Regional, au fost identificate alternative pentru cei 90 de copii care au fost rezidenţi ai acestui centru. Ultima etapă a acestui program de reorganizare se finalizează în acest an, prin mutarea celor 16 copii rămaşi în Centrul de Plasament Lugoj în cele 3 case de tip familial care vor fi date în folosinţă în cel mai scurt timp posibil, respectiv până la finalul lunii decembrie 2023. Menţionăm că actuala clădire de la Lugoj, care a făcut obiectul controlului din 11 iunie a.c., şi a cărei zonă de dormitoare a fost suspendată prin măsură dispusă de Oficiul pentru Protecţia Consumatorului, a fost renovată anul trecut, mobilierul fiind doar reparat, având în vedere faptul că, la sfârşitul acestui an, prin Hotărârea de Consiliu Judeţean nr.16/2023, clădirea va primi o nouă destinaţie, respectiv serviciu rezidenţial pentru adulţi cu dizabilităţi, în acest sens urmând să fie recompartimentată şi mobilată cu mobilier specific pentru persoanele adulte cu dizabilităţi, în prezent fiind nejustificate investiţii majore în această clădire. În ceea ce priveşte îngrijirea tinerilor aflaţi cu măsură de protecţie în cadrul centrului, este important de menţionat că nu a fost periclitată sănătatea sau starea fizică a acestora. Precizăm faptul că, în continuare, se vor depune toate diligenţele astfel încât procesul de închidere a acestui centru de plasament să fie realizat în acest an, în aşa fel încât copiii şi tinerii să continue să beneficieze de cele mai bune condiţii de trai, având în vedere faptul că instituţia noastră urmăreşte în permanenţă respectarea interesului superior al beneficiarilor, copii şi adulţi deopotrivă”.

   Denisa GREGA

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.