
În premieră pentru România, cea mai mare biblie va fi scrisă la Timișoara de către oameni obișnuiți. Primele versete biblice vor fi așezate pe hârtie începând de luni, 24 aprilie, odată cu deschiderea expoziției Muzeul Bibliei, la Centrul Reformat Noul Mileniu din Timișoara.
Expoziția Muzeul Bibliei, care s-a bucurat de un mare succes la edițiile precedente, va putea fi văzută din nou la Timișoara în perioada 24-28 aprilie. Intrarea este liberă.
Deschiderea expoziției va avea loc luni, 24 aprilie, la ora 18, la Centrul Reformat Noul Mileniu, aflat pe Splaiul Morarilor nr. 7 (zona Fabric). Vor participa Î.P.S. Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului, lector dr. Amiel Drimbe de la Institutul Teologic Baptist Bucureşti, iar renumita mezzosoprană Aura Twarowska va susține un recital alături de Filip-Samuel Sebeșan la orgă. De asemenea, la inaugurarea expoziției Muzeul Bibliei vor fi prezenți și reprezentanții cultelor şi autorităților publice din județul Timiş.
„Rolul Bibliei în formarea civilizației şi dezvoltarea culturii europene” este tema sub care se desfășoară această ediție a expoziției Muzeul Bibliei, un proiect unic în România, inițiat de către pastorul baptist Ionel Tuțac.
Expoziția va cuprinde peste 1.000 de exemplare din diferite limbi şi perioade istorice și va putea fi vizitată între orele 10 și 18 la Centrul Reformat Noul Mileniu.
Publicul va putea vedea exemplare unicat, printre care se numără copia Bibliei duse pe Lună de astronautul Edgar Mitchell, la bordul navei spaţiale Apollo 14 (de dimensiunea 2,5 centimetri x 3,5 centimetri), o micro-biblie (breloc) în limba engleză, în două volume, a lui Billy Graham, care a fost nominalizat de 64 de ori în topul celor mai admirate personalităţi ale lumii secolului al XX-lea, alături de sutele de exponate ce fac parte din colecţia personală a pastorului Ionel Tuţac.
O altă atracție a expoziției va fi o pagină din cea de-a doua Biblie tipărită, în 1475, ediţii începând cu secolul al XVII-lea, biblii miniaturale, exemplare inedite în zeci de limbi şi dialecte, dar şi cea mai mică biblie din lume, care poate fi citită doar la microscop.
Printre altele, colecția mai conține Noul Testament de la Alba Iulia publicat în anul 1648, patru volume tipărite în perioada 1865-1871 ale primei Biblii românești în latină, Psaltirea tradusă în Muntele Athos în 2018, precum și multe alte exemplare valoroase.
Proiectul conține și o inițiativă inedită. Astfel, va începe scrierea celei mai mari Biblii din România, având dimensiunea de 90×60 cm. Deschisă, Biblia are 1,80 pe 1,20 metri potrivit pastorului Ionel Tuțac, care a precizat că dorește ca scrierea să fie finalizată anul acesta, când Timișoara deține titlul de Capitală Culturală Europeană a Culturii. Acesta ne-a declarat că după închiderea expoziției va găsi un alt loc pentru cea mai mare Biblie din țară în care timișorenii și turiștii să scrie cele peste 31.000 de versete biblice.
Evenimentul este organizat de către Asociația Renașterea Familiei, cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Timiș, prin intermediul programului TimCultura.
Descoperă mai multe la Actualitatea Online
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.
Lasă un răspuns