Cea de-a IX-a ediție a Concursului „Clara Peia” / Peste o sută de participanți din România, Republica Moldova, Republica Serbia, Germania și Franța

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Urmărește-ne pe Telegram și Google News

E suficientă înșiruirea localităților și a instituțiilor de învățământ, de stat și private, care și-au trimis repre-zentanții la turnirul instrumental de la Lugoj, pentru a oferi o viziune reală și concludentă asupra amplorii neobișnuite a competiției lugojene, desfășurată sub auspiciile Asociației pentru Cultură Bănățeană, manageriată de prof. univ. dr. habil. Lucian Emil Roșca, titularul catedrei de Folclor a Facultății de Muzică și Teatru a Universității de Vest din Timișoara.

Parteneri: instituțiile administrației publice locale (Primăria și Consiliul Local Municipal), Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană, FOA Lugoj, Asociația „Cultura Helvetica” (Germania – Elveția).

Selectul juriu, coordonat de două somități ale vieții muzicale inter-naționale, directori artistici (pianista Luiza Borac și violonistul Florin Paul, Cetățean de Onoare al Lugojului), având în componența sa personalități ale artei pedagogice și interpretative (prof. Sorin Dumitru – Germania, prof. Ana Šinković– Republica Serbia, conf. univ. dr. Carmen Manea – Universitatea Națională de Muzică București, conf. univ. dr. Cristina Mălăncioiu, prof. Georgiana Goloșie, și prof. Iolanda Baniacskay – Liceul de Artă „Ion Vidu” din Timișoara) va conferi prestigiu tradiționalei manifestări și va oferi garanția obiectivității și a com-petenței în desemnarea laureaților și a câștigătorului Marelui Premiu și al Trofeului de Cristal „Clara Peia”.

La cea de-a IX-a ediție a competiției dedicate micilor artiști, proiect finanțat cu generozitate de Primăria Municipiului Lugoj, vor fi prezenți, fizic sau online, competitori din Republica Moldova (Școala de Arte „Alexei Stârcea” din Chișinău și Școala de Muzică din Fălești), Franța (Ecole de musique d’Annecy le Vieux „Les Amis de la Musique”), Germania (Musikschule Konstanz, Musikschule Hannover), Republica Serbia (Școala de Muzică „Josif Marinković” din Vârșeț, oraș înfrățit cu urbea noastră), Colegiul Național de Artă „George Enescu” și Școala „Drumul artelor” din București, Liceul de Arte „Haricleea Darclée” din Brăila, Liceul de Artă „Ion Vidu” din Timișoara, Școala Gimnazială de Muzică „Filaret Barbu” din Lugoj, Școala Gimnazială Nr. 22 „Grigore Moisil” din Timișoara, Liceul Teoretic „Harul” din Lugoj, Colegiul Național „Constantin Diaconovici-Loga” și Școala de Muzică și Arte Plastice din Caransebeș, Școala de Muzică „I. G. Duca” Petroșani, Școala Gimnazială Nr. 19 „Avram Iancu” din Timișoara, Liceul de Arte „Constantin Brăiloiu” din Târgu Jiu, Palatul Copiilor și Elevilor Buftea, Școlile Gimnaziale Nr. 54, 172 și 195 din București, Colegiul de Artă „Carmen Sylva” din Ploiești, Colegiul Național „Tudor Vladimirescu” din Târgu Jiu, Liceul de Arte „I. Șt. Paulian” Drobeta-Turnu Severin, Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” din Iași, Liceul de Arte „Dinu Lipatti” Pitești, Liceul de Arte „Regina Maria” Alba Iulia, Colegiul de Arte „Sabin Drăgoi” Arad, Școala Gimnazială de Arte Nr. 2 București, Liceul Teoretic „Nicolae Titulescu” Slatina, Școala Gimnazială „Augustin Maior” Reghin, Liceul de Arte Oradea, Liceul de Arte „Marin Sorescu” și Școala Gimnazială „Anton Pann din Craiova.

Directorii de proiect, prof. univ. dr. habil. Lucian Emil Roșca și prof. dr. drd. Constantin-T. Stan, membri ai Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, nu au divizat concurenții în amatori și profesioniști, așa cum a început să se propage în ultimul timp o nefericită și neinspirată idee. Pentru noi, toți micii pianiști și violoniști sunt artiști în devenire. 

Constantin-T. STAN

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.