Ce trebuie să știi înainte de-a alege proiectul pentru construirea unei case

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Sursa foto: https://image.freepik.com/free-photo/construction-concept-with-engineering-tools_1150-17810.jpg

Mulți ne imaginăm cum arată locuința perfectă, dar de aici și până la găsirea proiectului potrivit este de obicei cale lungă. Alegerea unui proiect de casă pare să fie cea mai simplă parte, dar de fapt aceasta este cea mai importantă etapă, pentru că sunt foarte multe aspecte de care trebuie să ții cont din start, ca să nu te trezești apoi cu cheltuieli suplimentare. 

Indiferent dacă ești sau nu la prima experiență de acest gen, ar fi bine să analizezi mai întâi diferite proiecte de case și proiecte tehnice de construire, pentru a fi sigur că vei obține locuința perfectă pentru tine și familia ta. Iată ce trebuie să știi.

Stilul locuinței

Dacă te-ai decis că locuințele gata făcute nu sunt bune pentru tine, înseamnă că vrei un proiect unic, care să te reprezinte cât mai bine și să îți reflecte personalitatea. Prin urmare, este foarte important ca înainte de a pune un proiect pe hârtie să știi dacă îți dorești o casă tradițională sau o clădire minimalistă, cu accente moderne.

Mai mult, ar fi bine să iei în considerare și terenul pe care va fi amplasată casa și stilul locuințelor din jur, ca să alegi un model care să se integreze perfect. Sunt foarte populare locuințele cu aspect neregulat ori cu acoperiș în mai mult de două ape și cu înălțimi variate.

Compartimentarea casei

Ca să poți realiza un anteproiect cu o firmă specializată, trebuie să stabilești și câteva detalii legate de compartimentarea interioară. Locuința nu trebuie să fie doar frumoasă, ci și complet adaptată nevoilor tale. De exemplu, dacă ai o familie numeroasă, ar fi mai potrivit să alegi un proiect de casă cu etaj. Poate îți dorești mai multe băi, un garaj, dormitoare mari sau un living imens. Stabilește de la bun început numărul și dimensiunile încăperilor și destinația fiecăreia.

Proiect tip sau personalizat

Dacă nu ai foarte multe idei legate de modul în care ai vrea să arate locuința, poți să să vizionezi câteva proiecte de case realizate de o firmă specializată. Este vorba despre planuri predefinite de construcție, foarte utile pentru a te inspira sau atunci când dorești să începi cât mai repede lucrările. În plus, dacă alegi un proiect tip vei avea costuri mai scăzute și vei putea obține mai repede toate autorizațiile necesare.

Pe de altă parte, poți să apelezi la o firmă specializată în proiectarea de case și dacă vrei un proiect personalizat. În acest fel, ai șansa de a beneficia de o locuință unică, complet adaptată spațiului, nevoilor și preferințelor tale, dar și bugetului în care vrei să te încadrezi.

Regulamente de construcție

Partea legislativă este un alt aspect de care trebuie să ții cont pentru a-ți construi o casă. O firmă de arhitectură te poate ajuta să-ți pui în practică toate ideile, respectând totodată legile. Vei avea nevoie de ajutor prețios în obținerea documentației necesare pentru a începe  lucrările. Printre actele pe care trebuie să le ai neapărat în momentul începerii construcției și cu care te poate ajuta arhitectul se numără certificatul de urbanism, avizul de mediu, studiul geotehnic, autorizația de construcție sau avizele de amplasament pentru instalarea rețelei de utilități.

Construirea casei reprezintă probabil una dintre cele mai mari realizări din viața unei persoane. Chiar dacă nu este vorba despre un proces simplu, cu atenție și răbdare poți obține casa la care ai visat întotdeauna.

Despre admin 6589 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.