Afecțiuni grave care pot fi diagnosticate cu ajutorul unei ecografii Doppler

Sursa foto: https://pixabay.com/ro/photos/adult-ambulanta-fundal-%C3%AEngrijire-4402808/

Ecografia Doppler este o investigație imagistică non-invazivă, care utilizează ultrasunetele pentru a capta imagini exacte și informații de la nivelul vaselor de sânge (arată viteza, direcția și volumul sângelui). Modificările descoperite cu ajutorul aceste investigații pot ajuta la diagnosticarea unor boli grave. 

Când este necesară ecografia Doppler

Ecografia Doppler este efectuată atunci când se bănuiește existența unor leziuni sau îngustări la nivelul vaselor de sânge (plăci de aterom sau cheaguri de sânge).

Ecografiei Doppler este recomandată personelor care prezintă simptome sau factori de risc pentru afecțiuni ale vaselor de sânge și ale inimii. Astfel, procedura se face de obicei pacienților care:

  • Fumează
  • Au varice
  • Suferă de diabet zaharat
  • Prezintă amorțeli, dureri la nivelul membrelor, mai ales în timpul activităților fizice, edeme, înroșire, inflamații ale membrelor inferioare sau superioare, tulburări de vedere
  • Au rezultate anormale ale altor analize de sânge și investigații cardiologice
  • Sunt obezi
  • Au suferit un infarct de miocard sau un accident cerebral vascular ischemic
  • Au un stil de viață dezechilibrat – sunt sedentari și au o alimentație bogată în grăsimi.

De asemenea, la ecografia Doppler poate fi monitorizată starea pacienților diagnosticați cu boli cardio-vasculare și eficiența tratamentului pe care îl urmează.

Această ecografie este recomandată și femeilor însărcinate care suferă de insuficiență placentară, prezintă lichid amniotic scăzut, sau fătul are malformații cardiace.

Ecografia Doppler poate fi utilizată și pentru ghidarea unor intervenții minim-invazive, prin care sunt implantate dispozitive prin intermediul vaselor de sânge.

Cum se efectuează ecografia Doppler

Ecografia Doppler este asemănătoare cu ecografia clasică. Investigația se efectuează însă țintit, în funcție de zona sau membrul care este suspectat de stenoză (îngustare a vaselor de sânge).

În timpul procedurii, pacientul stă întins pe masa ecografică. Medicul deplasează o sondă de-a lungul zonei cercetate, folosind un gel special care ajută la captarea imaginilor și informațiilor de la nivelul vaselor de sânge.

Ecografia Doppler nu este o investigație dureroasă și nu prezintă riscuri. Durata acestei proceduri variază între 15 și 60 de minute și depinde de suprafața zonei cercetate, de claritatea imaginilor și de numărul măsurătorilor necesare.

Acest tip de ecografie poate fi utilizat pentru investigarea vaselor de sânge de la nivelul membrelor inferioare sau superioare, arterelor renale (ale rinichilor), arterelor carotide și vertebrale (care irigă creierul), aortei abdominale.

Afecțiuni grave diagnosticate prin ecografia Doppler

Ecografia Doppler poate ajuta la depistarea unor afecțiuni grave, care pun în pericol viața pacientului:

  • Malformații vasculare cerebrale – acestea cresc riscul de accidente vasculare cerebrale.
  • Tromboză venoasă/arterială – cheaguri de sânge (trombi) care pot migra în orice zonă a corpului, la nivelul cărora blochează circulația sangvină parțial sau total. Astfel, cheagurile pot provoca infarct miocardic acut, accident vascular cerebral ischemic (AVC ischemic), cangrenă a membrelor.
  • Infarctul de miocard are loc atunci când inima nu mai primește sânge oxigenat, așadar o parte din țesutul său moare (prezintă risc ridicat de deces).
  • AVC-ul ischemic apare atunci când circulația sangvină de la nivelul creierului este întreruptă (risc ridicat de paralizie sau deces).
  • Cangrena apare atunci când un membru nu mai primește sânge (poate necesita amputație).
  • Ateroscleroza – plăcile de aterom se depun pe vasele de sânge și pot duce la declanșarea infarctului de miocard, accidentului vascular cerebral, cangrenei.
  • Afecțiuni oftalmologice care prezintă risc de pierdere a vederii.
  • Anevrisme (dilatația unui vas de sânge cu risc de ruptură și hemoragie)
  • Leziuni cerebrale.
  • În obstetrică – tulburări ale vaselor de sânge care determină un aport insuficient de oxigen și substanțe nutritive pentru făt.

Așadar, ecografia Doppler este o investigație imagistică foarte performantă, care poate ajuta la diagnosticarea unor afecțiuni grave, care pot pune în pericol viața pacientului.

Despre admin 6798 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.