Ce trebuie să știi despre tehnologia LED înainte de a achiziționa un astfel de televizor

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Televizoarele LED ( prescurtare de la Light Emitting Diode) au venit cu inovația renunțării lămpilor CFL folosite pentru iluminarea ecranului în favoarea, nu tocmai greu de anticipat, a LED-urilor. Primul avantaj categoric ar fi mult mai buna uniformizare a luminii, o degajare mai mică de căldură și o durată mai mare de viață, funcționând și mai mult, consumând și mai puțină energie. Ledurile se găsesc efectiv peste tot, începând cu aparatele electrocasnice, luminițele de crăciun, farurile mașinilor, iar lista poate continua.

Cum îți alegi un televizor bazat pe tehnologia LED

Una dintre cele mai frecvente întrebări puse când vine vorba de alegerea televizorului este : ,,Plasmă ? LCD ? LED ? “ Ei bine, plasma ar fi indicată în cazul în care TV-ul va urma să fie folosit în scopul lui clasic, respective canale TV sau conectat la PC. LCD-ul, mai precis variant LED ar fi indicat pentru a fi conectat la o consolă de jocuri video, datorită culorilor spectaculoase ce vor schimba experiența jocului. Poti să vezi aici  ofertele celor de la Dexo.ro pentru televizoarele cu LED. Aceștia dispun de o gamă variată de modele și mărci, potrivite fiecărui gust și fiecărei necesități.

LCD și LED sunt în schema mare a lucrurilor unul și același lucru. Singura diferență, amintită și în primul paragraf este renunțarea lămpilor CFL în detrimentul LED-urilor. Un ecran LCD este format, în principiu, din două plăci de sticlă polarizată și o soluție de sticlă prinsă între cele două. Ecranul LCD are o sursă externă de lumină, în spate, iar cristalele lichide folosite permit sau nu trecerea acelei lumini.

Practic, există două tipuri de iluminare când vine vorba de televizoarele LED, și anume  cele cu iluminare din spate și cu iluminare din lateral. Cele cu iluminare lateral folosesc LED-uri pe marginea ecranului, mai exact ascunse în ramă ce distribuie uniform lumina cu ajutorul unor filter.  Un prim avantaj al iluminării laterale este faptul că permite un design mult mai subțire și în consecință imediată, un televizor  mai ușor. Spre exemplu, unele modele sunt mai subțiri de 1 cm.

Principalele avantaje LED față de simplul LCD sunt:

  • Consum redus de energie, lucru important și în cazul TV-urilor, dar mai ales în cazul laptopurilor, unde orice consum mai mic al bateriei este un real câștig. Consumul de energie este mai redus cu aproximativ 20-30 % în cazul LED-ului decât în cazul LCD-ului
  • Imagine mult mai îmbunătățită, aspect mai natural, culorile vii
  • Negrul unic al LED-urilor; culoarea neagră a ecranelor LED este de un întuneric complet, asemănător plasmei, datorită capacității LED-urilor de a se stinge individual, comparativ cu tubul fluorescent care rămâne mereu aprins, lucru ce mai vine cu un avantaj, și anume efecte vizuale de îmbunătățire a imaginii, contrastul dinamic este absolut superb

Concluzionând, tehnologia LED este potrivită atât emisiunilor TV cât și jocurilor pe consolă, avantajele sunt în număr mare, iar prețul este unul avantajos, comparativ cu celelalte opțiuni.

 Sursa foto: Pexels.com

Despre admin 6541 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.