Ce trebuie să știi despre bordurile pentru piscină

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Sursa foto: https://pixabay.com/photos/pool-palm-trees-hotel-tables-2128578/

Dacă alegi să îți construiești o piscină, cu siguranță ești deja la curent cu ceea ce implică o astfel de investiție. Pe lângă costurile presupuse, timpul dedicat și atenția necesară în alegerea constructorilor, există și alte detalii surprinzătoare cărora trebuie să le acorzi atenție precum bordura de piscină.

Bordura este reprezentată de chenarul care înconjoară piscina. Rolul său este acela de a evita stropirea terenului din jurul piscinei, dar și pătrunderea în bazin a nisipului sau a pământului. Rolul bordurii este foarte important și din punct de vedere estetic. Cum alegi bordura și de ce trebuie să ții cont atunci când faci această alegere?

Cum să alegi materialul potrivit pentru borduri 

Materialele din care poate fi realizată bordura pentru piscină nu sunt deloc puține la număr, iar varietatea lor îți permite să alegi exact materialul potrivit gusturilor tale. Poți opta pentru ciment turnat, cărămizi, lemn, dale de beton sau piatră naturală, dar important este ca materialul să fie impermeabilizat și aderent, pentru a fi diminuată posibilitatea deteriorării de către apă și alunecarea pe suprafața sa.

Materialul pe care îl alegi trebuie să fie rezistent, sigur, aspectuos și confortabil, iar suprafețele lucioase în medii umede trebuie să fie evitate. Aspectul reprezintă cea mai mare provocare, pentru că trebuie să urmărești ca bordura să se potrivească cu aspectul interior al piscinei și cu împrejurimile sale.

Nu există o soluție generală, fiecare material având avantajele sale. Alegerea pe care o faci trebuie să țină seama de particularitățile piscinei și de cele ale împrejurimilor acesteia.

Ce criterii trebuie să îndeplinească bordurile pentru piscină

Bordurile pentru piscină trebuie să fie, în primul rând, sigure, iar în acest sens este recomandată utilizarea unor finisaje rotunjite pe muchii, pentru ca cei care folosesc piscina să nu riște zgârieturi, lovituri sau alte răni atunci când intră în contact cu bordura. De asemenea, bordurile trebuie să fie rezistente la apă, sare, clor sau acizi și să nu prezinte risc de alunecare.

Beton turnat sau dale de beton – Ce alegi?

Turnarea betonului este cea mai populară variantă în rândul celor care construiesc o piscină, atunci când trebuie montată bordura. Soluția este recomandată în cazul piscinelor mici, pentru că bordura din ciment turnat într-un cofraj montat în jurul piscinei va crea impresia că piscina este mai mare. Totuși, costurile sunt destul de mari, pentru că sunt implicate utilaje, echipamente și muncitori specializați. La toate acestea se adaugă disconfortul și dezordinea create de construcție.

O alternativă este reprezentată de dalele de beton, o soluție mai ieftină și destul de avantajoasă. Dalele pot fi combinate, în așa fel încât să nu existe un singur model sau o singură culoare. La fel ca betonul turnat, și cel din care sunt construite dalele trebuie să fie impermeabilizat. Riscurile la care te expui, dacă optezi pentru borduri de beton, nu sunt foarte mari, însă există posibilitatea ca acestea să crape odată cu trecerea timpului.

Avantajele bordurilor de piscină din piatră naturală

Bordurile din piatră naturală reprezintă o soluție excelentă pentru piscinele exterioare. Mai ales din punct de vedere estetic, acestea vor aduce un plus vizibil oricărui spațiu în care se află o piscină. Piatra naturală este și un material foarte rezistent, iar variantele pentru o piscină variază de la granit și marmură, până la limestone și ardezie.

În funcție de preferințele tale estetice, poți opta pentru unul dintre aceste materiale. Marile avantaje ale pietrei naturale constau în aderență, rezistență, posibilitatea de a înlocui cu ușurință o placă deteriorată, deși acest eveniment are șanse foarte mici să se întâmple.

La ce să fii atent în ceea ce privește designul bordurilor

Atunci când alegi să construiești o piscină, trebuie să știi că aceasta va deveni un element central al curții tale, un spațiu care va atrage atenția. Pentru a evidenția piscina, este recomandat să alegi culori și texturi aflate în armonie, atât la nivelul pereților piscinei, cât și la nivelul bordurilor. Bordurile se pot asorta cu spațiul din jurul piscinei și cu stâlpii casei.

Așadar, alegerea bordurilor pentru piscină nu este o misiune foarte complicată, dar trebuie să ții cont de ceea ce urmărești din punct de vedere al rezistenței, costurilor și aspectului estetic.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.