Ce trebuie să știi când alegi un șevalet pentru pictură?

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Femeie pictând pe o pânză sprijinită pe un șevalet, într-un atelier de pictură
Sursă: https://pixabay.com/photos/artist-painter-easel-canvas-2578454/

De cele mai multe ori, un șevalet bun este esențial pentru a obține o pictură reușită. Deși nu este obligatoriu să folosești unul, acesta este recomandat, în special dacă îți dorești să pictezi la un nivel profesionist. Totuși, este important să îl alegi pe cel care este potrivit pentru tine. Iată ce trebuie să știi atunci când achiziționezi un astfel de instrument.

Șevaletul trebuie să fie confortabil

Mulți profesori de pictură spun că trebuie să ai un șevalet pentru a picta corect. Totuși, calitatea operei finale nu depinde numai de prezența acestuia, ci și de poziția ta în timp ce pictezi. Acesta va trebui instalat astfel încât poți sta cu spatele drept, într-o poziție confortabilă.

De cele mai multe ori, îți vei petrece câteva ore în fața pânzei, așadar alegerea unui șevalet nepotrivit îți poate afecta sănătatea. Acesta va trebui să fie ajustat pentru înălțimea ta sau, la nevoie, să poată fi modificat. Dacă pictezi de obicei stând pe scaun, poți alege un șevalet pentru birou.

Ce materiale pot să aleg?

Atunci când te gândești la un șevalet, primul material care îți vine în minte este lemnul. Desigur, acesta este cel mai răspândit, fiind foarte practic și ușor de folosit. Șevaletele de lemn sunt stabile, se instalează fără mari dificultăți, și sunt disponibile într-o multitudine de forme și mărimi.

Dacă îți dorești ceva mai rezistent, îți recomandăm și șevaletele din metal. Acestea pot fi la fel de bune ca cele din lemn, le poți ajusta în funcție de nevoile tale și, în plus, arată foarte bine. Unele dintre ele sunt portabile, le poți strânge până la niște dimensiuni foarte mici și le poți lua cu tine oriunde.

Ce tip de vopseluri folosești cel mai des?

Așa cum am menționat mai devreme, tipul șevaletului este foarte important pentru stilul tău de a picta și poate influența felul în care tabloul va arăta la final. Astfel, poți face alegeri diferite în funcție de natura vopselurilor pe care le folosești.

Acuarelele, precum și culorile acrilice, sunt mai lichide, așa că vei avea nevoie să menții pânza într-o poziție cât mai orizontală. Astfel, culorile nu se vor scurge și vei evita accidentele nedorite. Pentru aceasta, vei avea nevoie de un șevalet care să se poată ajusta la unghiuri cât mai mici.

Pentru pictura în ulei, este recomandată folosirea unui șevalet cât mai drept. Acest tip de vopseluri se usucă mult mai greu, așa că tabloul va avea nevoie de timp înainte de a-l finaliza complet. În timpul procesului de uscare, este important să eviți depunerea de praf pe suprafața pânzei, așa că ar trebui să alegi un tip de șevalet cu o poziție perfect verticală.

Pictezi într-un atelier sau în aer liber?

Dacă ai în casă un loc dedicat picturii sau ți-ai amenajat un atelier special, poți achiziționa orice fel de șevalet potrivit pentru nevoile tale. Poți opta pentru șevaletele ajustabile, în forma literei A, sau pentru cele foarte stabile.

Acestea din urmă sunt construite în formă de H și oferă un mediu ideal de lucru, fiind rezistente și de bună calitate. În același timp, ele sunt mult mai grele și mai dificil de transportat, așa că sunt destinate lucrului într-un loc dedicat.

Din fericire, există o multitudine de șevalete mai ușoare, construite fie din lemn, fie din metal. Acestea sunt portabile și sunt ideale pentru o zi însorită în care să pictezi sub cerul liber.

Alegerea șevaletului ideal pare o misiune dificilă, dar nu trebuie să fii descurajat. Odată ce îți cunoști nevoile, vei putea alege un instrument de pictură care ți se potrivește perfect. Atât timp cât acesta este confortabil și potrivit stilului tău, poți fi sigur că te va ajuta să creezi tablouri frumoase și inspirate.

Despre admin 6701 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.