Ce poți să faci cu device-urile pe care nu le mai folosești?

Urmărește-ne pe Telegram și Google News

Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/black-crt-tv-2251206/

Cu toții încă păstrăm o mulțime de dispozitive electronice care și-au atins limita de utilizare sau sunt defecte. Tehnologia evoluează constant și pe măsură ce ne îndreptăm atenția către gadget-urile moderne, aparatele depășite de vreme ajung să umple sertarele dulapurilor. Nostalgicii se despart cu greu de device-urile demodate, în timp ce mulți nu știu ce să facă cu un laptop ori un telefon mobil vechi. Mai sunt bune pentru ceva obiectele care nu țin pasul cu noutățile tehnologice? În mod surprinzător, ele pot fi destul de valoroase. Iată 6 moduri în care poți folosi responsabil dispozitivele perimate:

Fă-le cadou

Dacă nu îți mai place smartphone-ul pe care îl ai și vrei să îți cumperi un model nou apărut pe piață, oferă-l cadou pe cel vechi unui prieten sau rudelor. Poți face același lucru cu oricare dintre obiectele electronice pe care le consideri îmbătrânite și nu le mai folosești. Cu siguranță există persoane din anturajul tău sau chiar și oameni străini care se vor bucura să primească un dispozitiv funcțional, mai ales dacă nu au avut niciodată unul sau este mult mai bun decât cel pe care îl dețin.

Vinde-le unei case de amanet

O bună variantă să faci rost de niște bani și să îți eliberezi casa de lucruri nefolositoare este să vinzi device-urile vechi. Mulți sunt în permanentă căutare de chilipiruri și ar putea considera utile lucrurile de care tu nu mai ai nevoie. Așa că fă o selecție printre echipamentele pe care le deții și mergi apoi la un amanet electronice în București. Cu banii obținuți pe dispozitivele vechi poți completa sumele necesare pentru achiziția unor produse mai noi și mai interesante.

Încearcă să faci upcycling

Conceptul de upcycling a apărut din dorința de a preveni irosirea unor materiale potențial utile prin folosirea celor deja existente. Acest lucru reduce consumul de noi materii prime și astfel scade consumul de energie, poluarea aerului și a apei sau chiar emisia de carburanți. Practic, indiferent de produs și domeniu, obiectele inutile pot fi convertite în noi materiale cu impact redus asupra mediului.

Datorită acestui concept revoluționar și device-urile vechi pot lua locul anumitor obiecte din casă. Prin urmare, nimic nu te împiedică să transformi televizorul vechi într-un acvariu pentru pești sau monitorul CRT într-o căsuță deosebită pentru pisică. Aparatele demodate pot trăi o nouă viață, așa că pune-ți imaginația la încercare în ceea ce privește upcycling-ul!

Refolosește-le

Cu puțin timp și multă creativitate, vechile tale electronice sau parți ale acestora ar putea fi refolosite pentru diferite sarcini. Un computer perimat poate fi transformat într-un server web ori utilizat în scopul unor experimente software. Dispozitivele Android demodate sunt excelente ca audio player, aparat portabil pentru jocuri, ceas deșteptător sau ramă foto digitală. Hard disk-ul se poate transforma într-o unitate externă, așa că nu te grăbi să scapi de el.

Donează-le

Cea mai nobilă cale de a renunța la device-urile pe care nu le mai folosești este să le donezi. Chiar dacă au mici defecte, există ONG-uri sau asociații care le colectează și le repară pentru a le oferi apoi persoanelor aflate în dificultate. Ai posibilitatea de a posta anunțuri online cu produsele pe care vrei să le donezi sau întreabă-ți apropiații dacă cunosc persoane cărora le-ar prinde bine câteva dispozitive second-hand. Ține cont că orice obiect pe care tu nu îl mai consideri bun sau util poate fi de ajutor altcuiva.

Reciclează-le

Dacă nu te-ai gândit până acum să reciclezi echipamentele electronice pe care nu le mai utilizezi, acum a venit momentul să faci asta. Este ilegală aruncarea necorespunzătoare a acestora deoarece au efecte nocive, chiar de 10 ori mai mari decât deșeurile menajere. Aproximativ 75% din componentele device-urilor electrice sunt reciclabile, însă acestea conțin și elemente non-biodegradabile sau substanțe toxice precum mercur, plumb și cadmiu. Există o mulțime de centre de colectare, instituții sau comercianți care preiau gratuit aparatura veche. Prin reciclarea dispozitivelor electrice poți avea un rol important în protejarea și schimbarea mediului înconjurător.

Indiferent de opțiunea aleasă, este esențial să păstrezi în mișcare ciclul de utilizare al device-urilor tale. De obicei, orice produs sau componentele sale pot fi refolosite, donate, vândute sau reciclate. În mod ideal, fiecare dispozitiv ar trebui să treacă prin unele dintre etapele menționate mai sus înainte de a fi înlocuit cu un gadget complet nou.

Despre admin 6348 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.