Ce nu au voie să facă partidele și candidații în campania electorală

Campania electorală pentru alegerile locale şi europarlamentare a început vineri, 10 mai, iar termenul limită pentru activităţile de promovare este 8 iunie, ora 7:00.

Participanţii la alegeri trebuie să evite discursurile discriminatorii sau de incitare la ură și să respecte principiile democraţiei.

Este interzisă organizarea acţiunilor de campanie electorală în unităţile militare, precum şi în spaţiile din şcoli şi universităţi în perioada de desfăşurare a cursurilor. Legea prevede că „în unităţile militare, în unităţile de învăţământ, în timpul programului de învăţământ, în sediile reprezentanţelor diplomatice, precum şi în penitenciare, acţiunile de campanie electorală de orice tip sunt interzise”, precum şi că, în timpul campaniei electorale primarii asigură candidaţilor, în mod nediscriminatoriu, spaţii corespunzătoare pentru a se întâlni cu alegătorii.

Birourile electorale de circumscripţie veghează la corecta desfăşurare a campaniei electorale şi soluţionează plângerile ce le sunt adresate cu privire la împiedicarea unei formațiuni politice de a-şi desfăşura campania în condiţiile prevăzute de lege, precum şi plângerile privind încălcarea altor dispoziţii incidente.

Încălcarea normelor legale atrage aplicarea sancţiunilor contravenţionale ori penale.

Constituie contravenţii distrugerea, deteriorarea, murdărirea, acoperirea prin scriere sau în orice mod a listelor electorale, a platformelor-program afişate sau a oricăror afişe ori anunţuri de propagandă electorală tipărite, amenda putând ajunge până la 4.500 de lei.

Conform Legii alegerilor europarlamentare, distrugerea, deteriorarea, murdărirea, acoperirea prin scriere sau în orice mod a listelor electorale, distrugerea, deteriorarea, murdărirea, acoperirea prin scriere sau în orice mod a platformelor-program afişate sau a oricăror afişe ori anunţuri de propagandă electorală tipărite se sancționează cu amendă curpinsă între 1.000 şi 2.500 de lei.

Campania electorală în media audiovizual se va încheia la 7 iunie, ora 7:00. Consiliul Naţional al Audiovizualului a stabilit reguli stricte pentru reflectarea echitabilă şi imparţială a campaniei electorale în programele TV şi radio.

Aceste reguli includ menţionarea explicită a calităţii în care vorbesc candidaţii şi evitarea difuzării programelor realizate de candidaţi sau reprezentanţi ai competitorilor lor.

Totodată, campania electorală trebuie să respecte reguli stricte privind spoturile electorale, inclusiv interdicţia difuzării altor forme de publicitate în perioada campaniei.

Se recomandă moderatorilor şi realizatorilor dezbaterilor electorale să fie imparţiali şi să asigure echilibrul necesar pentru a oferi fiecărui participant oportunitatea de a-şi exprima opiniile. Încălcarea acestor norme atrage aplicarea unor sancţiuni contravenţionale sau penale.

Este esenţial ca în această perioadă campania electorală să se desfăşoare într-un cadru corect şi echitabil, respectând drepturile tuturor participanţilor şi promovând o dezbatere politică constructivă şi informativă.


Descoperă mai multe la Actualitatea Online

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.