Ce a propus primarul Boldea la întâlnirea cu Marcel Ciolacu

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Marți, 9 iunie 2020, la Palatul Victoria a avut loc întâlnirea Primului Ministru al României cu membrii Comitetului Director al Asociației Municipiilor din România (AMR), organism din care face parte și Primarul Municipiului Lugoj, Francisc Boldea.

După întâlnirea de la Palatul Victoria, reprezentanții AMR au avut o întâlnire la Palatul Parlamentului cu Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților. Au fost abordate probleme de interes general ale municipiilor iar reprezentanții AMR au făcut și o serie de propuneri legislative.

„Ca reprezentant al Municipiului Lugoj în cadrul AMR, am considerat oportun să iau cuvântul și să ridic o serie de probleme, atât de interes general, cât și specifice municipiului nostru. Astfel, am propus ca reluarea învățământului (preșcolar, primar, gimnazial și liceal) să se facă după următorul sistem:

Clasele, (grupele) să se împartă în două, iar prima parte de elevi (copii) să ia parte la cursuri în zilele de luni, miercuri și vineri, iar cea de-a doua parte în zilele de marți și joi, iar în săptămâna următore să se inverseze zilele pentru cele două grupuri, astfel încât să se echilibreze numărul de ore. În acest fel am ține copiii aproape de școală, iar norma didactică nu s-ar modifica. Copiii ar fi astfel în siguranță, respectându-se normele de distanțare socială impuse, ar fi responsabilizați și ar înțelege că munca și prezența lor la școală contează și contribuie la promovarea anului școlar și la obținerea rezultatelor la învățătură. În cadrul discuțiilor am abordat și trei probleme stringente ale Lugojului.

Referitor la proiectul de dotare a Lugojului cu cele 9 autobuze electrice și stațiile de încărcare aferente, am solicitat urgentarea achiziției publice.

 A doua problemă ridicată a fost aceea ca guvernul, prin Ministerul Culturii, să ofere cadrul legal pentru ca dorința municipalității de a reabilita în întregime fațadele clădirilor din centrul istoric al orașului, respectiv Piața J.C. Drăgan să poată fi materializată cu bani de la bugetul local.

Să se pună în practică o soluție legislativă asemănătoare cu OUG 18 din 2008 (dată de Guvernul Boc), prin care noi am reușit să reabilităm termic 36 de blocuri.

Am propus sistemul de finanțare cu contribuția de 20% din partea proprietarului, 30 % de la bugetul local, iar 50% fonduri de la guvern, dar cu posibilitatea ca primăria să poată prelua prin contract de mandat și obligațiile financiare ale proprietarilor. În ceea ce privește data alegerilor locale, noi am propus ziua de 27 septembrie, iar prelungirea mandatului primarilor să se facă până la 1 noiembrie. Ambele întâlniri au fost constructive și reprezentanții autorităților centrale s-au dovedit receptivi la problemele prezentate de noi, care am reprezentat  municipiile din România”,

a declarat prof. ing. Francisc Boldea, Primarul Municipiului Lugoj.

Nicolae SILADE

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.