Urmărește-ne pe Telegram și Google News
Prin hipertensiune arterială se înțelege o presiune a sângelui asupra pereților vaselor sangvine peste limite normale, fapt care poate duce la apariția anumitor complicații sau afecțiuni severe.
Conform Organizației Mondiale a Sănătății [1], aproximativ 1,28 miliarde de persoane cu vârsta cuprinsă intre 30 și 79 de ani suferă de hipertensiune arterială. Mai mult decât atât, aproximativ 46% dintre adulți nu știu că suferă de aceasta boală.
Pentru că tu să ai o idee mai bună despre această afecțiune și să observi mai ușor potențialele semne și simptome, în continuarea acestui articol vom discuta despre cauzele și simptomele hipertensiunii arteriale dar și despre opțiunile terapeutice pe care le ai la dispoziție.
Cauzele hipertensiunii arteriale
Deoarece există mai multe tipuri de hipertensiune arterială, fiecare tip are cauzele ei specifice și anume:
Hipertensiunea arterială primară
Acest tip de hipertensiune apare de-a lungul timpului și chiar dacă nu are o cauză specifică de cele mai multe ori, ea se poate dezvolta în urma anumitor factori precum:
- Obezitatea – greutatea corporală peste limite normale putând duce la mai multe probleme de natură cardiovasculară printre care și hipertensiunea arterială;
- Factori genetici – unele persoane fiind mai predispuse la această afecțiune, fie prin mutații ale anumitor gene fie prin anomalii genetice moștenite de la părinți;
- Consumul excesiv de alcool – acesta fiind asociat cu un grad mai ridicat de dezvoltare a hipertensiunii arteriale atât în rândul femeilor cât și în rândul bărbaților;
- Stil de viață sedentar – nivelul scăzut de activități fizice putând crește atât riscul de hipertensiune arterială cât și de supraponderabilitate sau obezitate, un alt factor de risc pentru hipertensiune.
Hipertensiunea arterială secundară
Unele persoane pot prezenta hipertensiune arterială din cauza altor afecțiuni existente, acest tip de hipertensiune prezentând de obicei valori mult mai ridicate decât hipertensiunea primară. Câteva dintre afecțiunile care pot cauza hipertensiune arterială secundară sunt:
- Afecțiuni renale;
- Apneea obstructivă în somn;
- Probleme asociate cu glanda tiroidă;
- Efecte secundare ale anumitor medicamente etc.
Simptome
De obicei hipertensiunea arterială nu prezintă simptome, motiv pentru care multe persoane nu știu că suferă de această afecțiune. Cu toate acestea, atunci când valorile hipertensiunii ajung la un nivel foarte ridicat aceasta poate prezenta simptome precum:
- Dureri de cap sau cefalee;
- Stare de greață;
- Vărsături;
- Stare de amețeală;
- Tulburări de vedere;
- Palpitații;
- Dispnee.
Tratarea hipertensiunii arteriale
Tratarea hipertensiunii arteriale depinde de tipul si cauza acesteia, hipertensiunea arterială secundară de exemplu, fiind tratată prin axarea pe afecțiunea sau pe cauza principală. În cazul în care aceasta apare ca efect secundar al unor medicamente, de exemplu, atunci medicul specialist poate recomanda alternative mai sigure.
Dacă hipertensiunea arterială este primară atunci medicul poate recomanda:
Schimbarea stilului de viață nesănătos
Renunțarea la anumite obiceiuri nesănătoase poate reduce valoarea hipertensiunii arteriale. Unele schimbări pot oferi valori mai mici după doar câteva săptămâni în timp ce altele pot avea efectul dorit după un timp mult mai îndelungat. Câteva dintre schimbările pe care medicul ar putea să le menționeze includ:
- Reducerea cantității de sare;
- Axarea pe o dietă echilibrată formată din fructe, legume și un nivel scăzut de grăsimi;
- Evitarea sedentarismului prin efectuarea unor exerciții fizice sau activități mai solicitante;
- Scăderea în greutate, dacă este cazul;
- Renunțarea la fumat;
- Reducerea volumului de alcool consumat etc.
Tratament medicamentos
Dacă schimbarea stilului de viață nu are efectul dorit sau dacă valorile hipertensiunii sunt prea ridicate atunci medicul poate opta și pentru tratament medicamentos.
Este posibil ca acest plan de tratament să fie necesar pe tot parcursul vieții, medicul putând reduce însă dozajul necesar dacă hipertensiunea arterială este menținută în limite normale mai mult timp.
La fel că orice alt medicament, este recomandată respectarea planului de administrare și dozajul, pentru a obține cele mai bune rezultate și pentru a evita potențiale probleme.
Deoarece hipertensiunea arterială nu prezintă de obicei simptome, este recomandat să efectuezi cel puțin la un control medical anual, medicul putând măsura valorile tensiunii arteriale în timpul examenului clinic general.
Cu toate acestea, dacă exista simptome îngrijorătoare sau asociate cu bolile cardiovasculare atunci nu aștepta controlul anual ci apelează cât mai curând posibil la servicii medicale specializate.
Referințe:
- “Hypertension.” World Health Organization, World Health Organization, 25 Aug. 2021, www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/hypertension.
Descoperă mai multe la Actualitatea Online
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.
Lasă un răspuns