Căsătorie de conveniență: un kosovar s-a însurat cu o româncă pentru a obţine permisul de şedere

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Polițiștii de imigrări din Timișoara, în urma activităților specifice, au refuzat prelungirea dreptului de ședere pentru un cetățean străin, în urma constatării căsătoriei de conveniență cu o  româncă. La expirarea dreptului de ședere acesta a părăsit țara noastră.

Poliţiştii din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări – Serviciul pentru Imigrări al judeţului Timiș au refuzat prelungirea dreptului de şedere temporară pe teritoriul României pentru un bărbat în vârstă 52 de ani, din Kosovo, în urma constatării încheierii unei căsătorii de convenienţă cu o femeie de 37 de ani, din România.

În urma verificărilor efectuate, polițiștii au stabilit că cetățeanul străin s-ar fi cunoscut pe internet cu viitoarea soție, după care au hotărât să se căsătorească cu scopul de a obţine un permis de şedere în România, care să-i asigure, ulterior, calea legală pentru a călători către alte state membre.

Astfel, la sfârșitul lunii iunie a anului 2018, aceştia au încheiat căsătoria, ulterior prezentându-se cu documentele necesare la sediul Serviciului pentru Imigrări al judeţului Timiș, în vederea obţinerii dreptului de şedere, în calitate de membru de familie a unui cetăţean român.

Conform procedurilor, poliţiştii au început verificările specifice în cazul soţilor, iar în urma interviului, considerat un instrument important în reliefarea vieții reale de familie, au reieșit neconcordanțe în declarațiile celor doi soți, întărite și de celelalte activități de monitorizare.

De asemenea, în urma verificărilor efectuate la adresele de reședință comune,  poliţiştii de la imigrări au constatat că cetățeanul străin nu este cunoscut în rândul vecinilor. Toate aceste aspecte au condus la concluzia că această căsătorie a fost încheiată de convenienţă cu scopul de a eluda condiţiile de intrare/şedere pe teritoriul României a străinului.

Urmare a celor constatate, conform legislaţiei în vigoare, polițiștii de imigrări au refuzat prelungirea dreptului de şedere a cetăţeanului kosovar, cererea de reîntregire a familiei fiind respinsă. Străinul nu a contestat măsura dispusă și a părăsit teritoriul României.

Pentru a preîntâmpina astfel de situații, Inspectoratul General pentru Imigrări întreprinde toate măsurile necesare pentru prevenirea, descoperirea și combaterea acestor practici, luând în considerare atât importanța vieții de familie, cât și respectarea legislației în domeniul migrației.

Conform OUG 194/2002 privind regimul străinilor în România, Inspectoratul General pentru Imigrări refuză prelungirea dreptului de şedere obţinut în baza căsătoriei dacă, în urma verificărilor efectuate, rezultă că acea căsătorie este de convenienţă. (A. P.)

Despre admin 6624 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.